29.7 C
Athens

Ιωάννης Παπαπέτρου: Η επιστροφή στο ΣΕΦ!

Ο διεθνής φόργουορντ θα βρεθεί ξανά στο γήπεδο του Ολυμπιακού, εκεί που κάποτε αποθεωνόταν, τώρα, για πρώτη φορά θα ακούσει αποδοκιμασίες

Λίγοι μήνες έχουν περάσει από τη τελευταία φορά που ο Ιωάννης Παπαπέτρου αγωνίστηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την «ερυθρόλευκη». Πλέον, πηγαίνει ως «αιώνιος» αντίπαλος με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, με την επιστροφή του στον Πειραιά να είναι από τα γεγονότα που ξεχωρίζουν στο επικείμενο ντέρμπι.

Μπάσκετ από …κούνια

Ο Ιωάννης γεννήθηκε το Μάρτιο του 1994 στη Πάτρα, μπασκετικός από μικρός φυσικά, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του Αργύρη, ο οποίος είναι παλαίμαχος παίκτης του Παναθηναϊκού.

Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Ηλυσιακός, όπου έμεινε για μια πενταετία και στα 16 του χρόνια μετακόμισε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, για να φοιτήσει στην Αμερική. Ξεκίνησε στο λύκειο της Φλόριντα και συνέχισε στο πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου σε 32 παιχνίδια είχε 8.2 πόντους.

Το κεφάλαιο Ολυμπιακός

Το καλοκαίρι του 2013 ο Παπαπέτρου ήρθε ξανά στην Ελλάδα για να παίξει.Ο Ολυμπιακός εκτίμησε το ταλέντο του νεαρού και του έδωσε συμβόλαιο για 5 χρόνια, ενώ οι συνολικές αποδοχές του έφταναν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά τη δεύτερη συνεχόμενη Ευρωλίγκα (2012-2013) κατέκτησαν και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, με τον Ιωάννη όμως να απουσιάζει από αυτό το τρομερό επίτευγμα λόγω γαστρεντερίτιδας. Ο Παπαπέτρου όμως πήρε χρόνο συμμετοχής και στην Ευρώπη, έπαιξε σε 12 παιχνίδια στη κορυφαία διοργάνωση με μέσο όρο 4,6 πόντους ανά παιχνίδι. Παράλληλα, ο νεαρός είχε 48% στα σουτ τριών πόντων, ποσοστό μεγάλο αν αναλογιστούμε την ηλικία του Ιωάννη.

Τη χρονιά συμπλήρωσαν οι 25 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με 4,8 πόντους για τον ανερχόμενο φόργουορντ.

Το «Next Big Thing»

Ο Ιωάννης παίρνει την απόφαση ένα χρόνο μετά (2014), να δηλώσει συμμετοχή στο Draft του ΝΒΑ και να διεκδικήσει τις ελπίδες του για να αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Όμως, καμία ομάδα δεν τον επέλεξε και δεν πήρε κάποια ευκαιρία στην Αμερική. Ταυτόχρονα, ήρθε ο πρώτος τίτλος (που αγωνίστηκε) με τον Ολυμπιακό. Με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα της σεζόν 2014-15 κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ οι Πειραιώτες έφτασαν μέχρι τον τελικό της Euroleague όπου και ηττήθηκαν από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Ο Ιωάννης στη δεύτερη του χρονιά στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε σε 11 αγώνες της Euroleague με 3,6 πόντους και πάλι 40% στο τρίποντο, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα μέτρησε 10 συμμετοχές με 4 πόντους ανά αγώνα και 2,6 ριμπάουντ. Tαλαιπωρήθηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό (ρήξη περόνης) και αναγκάστηκε να μείνει εκτός γηπέδων για περίπου 4 μήνες. Ο Παπαπέτρου έχει γίνει ήδη μέρος του γνωστού ελληνικού κορμού του Ολυμπιακού μαζί με Σλούκα, Μάντζαρη, Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου κλπ.

Δεύτερο πρωτάθλημα και καλύτερος νέος παίκτης

Τη σεζόν 2015-16 ο Ολυμπιακός κατακτά ξανά το πρωτάθλημα, και ο Ιωάννης σιγά-σιγά καθιερώνεται στο ρόστερ και κάνει βήματα μπροστά για την ανάδειξη του. Φυσικά, κάθε χρονιά που περνάει ο Έλληνας διεθνής έχει όλο και περισσότερες συμμετοχές, όλο και πιο ουσιαστικές συμμετοχές με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Στη τρίτη κατά σειρά σεζόν του στο μεγάλο λιμάνι, ο Ιωάννης αγωνίζεται σε 34 παιχνίδια πρωταθλήματος και έχει μέσο όρο 8 πόντους και είναι βασικός παράγοντας στη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κάπου εκεί έρχεται και η πρώτη ατομική του διάκριση, καθώς αναδεικνύεται σε καλύτερο νέο παίκτη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εμφανώς βελτιωμένος και στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, όπου μετράει 5,7 πόντους σε 24 παιχνίδια, με το ποσοστό στα τρίποντα να μην αλλάζει και να αποτελεί μεγάλο όπλο για τον ίδιο.

Ώριμος πλέον

Ακολουθεί η σεζόν 2016-17, με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν μετά από δύο χρόνια το πρωτάθλημα και τον Παναθηναϊκό να κάνει το εγχώριο νταμπλ. Όμως, ο Ολυμπιακός έκανε μια εξαιρετική σεζόν στην Euroleague (με το νέο σύστημα των 30 αγώνων) και έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου και έχασε από τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στην Ευρώπη, ο Ιωάννης αγωνίστηκε σε 36 αγώνες με μέσο όρο 4,4 πόντους, ενώ στην Ελλάδα είχε 3 λιγότερους αγώνες και 6,9 πόντους και 3,5 ριμπάουντ.

Η τελευταία χρονιά στον Πειραιά

Η σεζόν 2017-18 έμελλε να είναι και η τελευταία που θα έβρισκε τον Ιωάννη με τα «ερυθρόλευκα». Σε 31 παιχνίδια σκόραρε 6,8 πόντους και 3,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, με τον Ολυμπιακό να μην κερδίζει κανέναν τίτλο για δεύτερη σερί σεζόν.

Στο πρωτάθλημα, ο Έλληνας φόργουορντ είχε σε 32 παιχνίδια 8,9 πόντους. Στο τέλος της χρονιάς, γίνονται αρκετές ανακατατάξεις στον Ολυμπιακό με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Γενικότερα, επικράτησε μουρμούρα για τον αποκλεισμό-σοκ από την Ζαλγκίρις και την κάκιστη εικόνα της ομάδας στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό, ενώ δεν άργησε να ξεκινήσει το σίριαλ με το συμβόλαιο του Ιωάννη.

Το καλοκαίρι στα γραφεία των Αγγελόπουλων, δεν είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με την παραμονή του Ιωάννη, ενώ προηγήθηκε η ανανέωση του Κώστα Παπανικολάου και του Βασίλη Σπανούλη. Ο Παπαπέτρου σε δηλώσεις του είχε πει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Όμως, τελικά απέρριψε την πρόταση για τριετή συνεργασία με τον Ολυμπιακό (2.1 εκατομμύρια σύνολο) και αποφάσισε να πάρει μια δύσκολη απόφαση και να συνεχίσει τη καριέρα του στον αιώνιο αντίπαλο.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάνει το μεγάλο «μπαμ» και ανακοινώνει τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ενώ φυσικά υπάρχει ενθουσιασμός στο πράσινο στρατόπεδο με την εν λόγω μεταγραφή.

Κάπως έτσι ο Παπαπέτρου έγινε κόκκινο πανί για την ερυθρόλευκη εξέδρα, είχε μάλιστα και μια μικρή ανταλλαγή δηλώσεων με τον άλλοτε συμπαίκτη του Δημήτρη Αγραβάνη για όσα έγιναν. Φυσικά, η μετακίνηση από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και το αντίστροφο φέρνει πολλές τέτοιες καταστάσεις.

Χωρίς τον Τσάβι

Ο Ιωάννης ξεκίνησε καλά την πορεία του στον Παναθηναϊκό, με έναν τραυματισμό όμως να του έχει στερήσει 5 παιχνίδια στην Euroleague. Έως τώρα, ο σμολ φόργουορντ του «τριφυλλιού» έχει 8.1 πόντους και 3.5 ριμπάουντ. Οι καλύτερές του εμφανίσεις ήταν με τη Μπουντούτσνοστ (13π-6ρ), με την Γκραν Κανάρια (15π-7ρ) και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (17π). Παράλληλα, στο ελληνικό πρωτάθλημα σε 7 παιχνίδια έχει 6.8 πόντους και 3.7 ριμπάουντ.

Τα άσχημα αποτελέσματα στην Ευρώπη για τον Παναθηναϊκό έφεραν και αλλαγή στη τεχνική ηγεσία, με τον Ρικ Πιτίνο να έρχεται στη χώρα μας. Ο Ιωάννης απολάμβανε την εμπιστοσύνη του Τσάβι Πασκουάλ, ενώ μετά και την εμφάνισή του με την ΤΣΣΚΑ, ο Πιτίνο σίγουρα τον υπολογίζει ως βασικό στέλεχος της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει δύο φορές εφέτος τον Ολυμπιακό στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, μία για την Euroleague (93-80) και μια για το πρωτάθλημα (79-70). Το παιχνίδι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Αναμονή μέχρι την ώρα έναρξης , όταν ο Ιωάννης θα πρέπει για πρώτη φορά να αντικρίσει όλους αυτούς που τον συνόδευαν για μια πενταετία, ως εχθρούς στο παρκέ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς