24.3 C
Athens

Πρωτοχρονιά στην… πίεση

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για την αντίδραση του Ολυμπιακού στην Πυλαία λίγο πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Η σοβαρότητα στην Πυλαία ήταν το ελάχιστο προαπαιτούμενο του Ντέιβιντ Μπλατ από τους παίκτες του, μετά την κάκιστη εικόνα τους στην Κωνσταντινούπολη και την τσάμπα ήττα από την ουραγό Νταρουσάφακα. Ο 59χρονος τεχνικός που ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος τις τελευταίες μέρες και πέρασε πολλές ώρες στο ΣΕΦ με τους συνεργάτες του, περίμενε κόντρα στον ΠΑΟΚ να δει την ομάδα του να πασχίζει πάνω απ’ όλα στην άμυνα.

Το ανασταλτικό κομμάτι ήταν για τον τεχνικό του Ολυμπιακού το Νο1 πρόβλημα με διαφορά στο παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης, άρα είδε μάλλον με ικανοποίηση τους παίκτες του να βγάζουν διάθεση και ενέργεια απέναντι στον ΠΑΟΚ. Με εξαίρεση το κρεσέντο του Γκος από την περιφέρεια στο πρώτο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι ήταν συνεπείς, έλεγξαν τα ριμπάουντ και παρότι δεν έπιασαν σπουδαία απόδοση, έδειξαν την πρόθεση τους να αντιδράσουν.

Η επίσκεψη στην έδρα του δικεφάλου του Βορρά, άλλωστε, είναι μία από τις 3-4 σε ολόκληρο το πρωτάθλημα που κρύβουν παγίδες για όποιον παρουσιαστεί χαλαρός και ο Μπλατ δεν είχε καμία όρεξη να πάρει ρίσκα. Το αρνητικό αποτέλεσμα που είχε προηγηθεί, η ανάγκη να βγει η τελευταία υποχρέωση χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και η δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί αρχής γενομένης από το ντέρμπι του ΣΕΦ, τον οδήγησαν σε σφιχτό ροτέισον και σίγουρα βήματα. Ο χρόνος των Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη, Σπανούλη και Στρέλνιεκς αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο Λετονός ήταν μεστός, καθοριστικός και οικονομικός προσθέτοντας ακόμα μια εξαιρετική εμφάνιση στο ενεργητικό του κι επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε καλό mood. Ο Μιλουτίνοφ κυριάρχησε στα δύο καλάθια, ο Πρίντεζης απάντησε στο υποτονικό 40λεπτο της Πόλης με μια γεμάτη παρουσία κι ο αρχηγός ξεπέρασε το κακό ξεκίνημα οδηγώντας εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό στη συνέχεια.

Πολλοί θα πουν ότι μια εκτός έδρας νίκης επί του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να λογίζεται ως κάτι αξιοσημείωτο για τους ερυθρόλευκους, όμως δεν είναι έτσι. Οπως πολλάκις έχουμε δει στον αθλητισμό ενός κακού μύρια έπονται κι οι ερυθρόλευκοι που προέρχονταν από ένα ηχηρό χαστούκι (εν μέσω εορτών και πριν από ένα “αιώνιο ντέρμπι”) ήταν σημαντικό να πατήσουν γρήγορα ξανά στα πόδια τους. Με τις υποχρεώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς ανάσα, οι πνευματικές αντοχές της κάθε ομάδας έχουν τεράστια σημασία. Το να βρεθεί κανείς απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα δεν είναι καθόλου δύσκολο, ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να γυρίζει γρήγορα ο διακόπτης. Υπό αυτή την έννοια, το πέρασμα από την Θεσσαλονίκη έχει αξία.

Είναι φανερό ότι από το παιχνίδι με το Περιστέρι και μετά ο Ολυμπιακός πέρασε μια εβδομάδα αγωνιστικής κάμψης, η οποία του κόστισε μεν στην Τουρκία, αλλά παράλληλα τον κρατάει στην “τσίτα” ενόψει Παναθηναϊκού. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν το δικαίωμα να “χαλαρώσουν” σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο της σεζόν, αλλά η πίεση που απότομα επιβάρυνε τις πλάτες τους ενδέχεται να τους στείλει ταμείο στη συνέχεια.

ΥΓ. Είναι απαραίτητο να μπορέσει σιγά σιγά ο Ολυμπιακός να πατάει σταθερά σε περισσότερους παίκτες από τους 3-4 συνήθεις υπόπτους. Το ροτέισον μοιάζει να έχει κλείσει αρκετά για μήνα Δεκέμβριο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς