16.5 C
Athens

Επιστροφή στο μέλλον της Κεντρικής Διαχείρισης

Σε διαδικασία προσαρμογής βρίσκεται πλέον η πολυθρύλητη πρόταση αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών έμπνευσης «ειδικού συμβούλου» και υπογραφής Βασιλειάδη. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε μια ενδιάμεση λύση με τις ομάδες να μένουν φέτος δεκαέξι, να μειώνονται του χρόνου στις δεκατέσσερις και να είναι άγνωστο το μέλλον από εκεί και πέρα. Αριθμοί ομάδων , κατηγορίες, διοργανώτριες, προβιβασμοί, υποβιβασμοί κ.λ.π. αναζητούνται.

Ο Υπουργός έπαιξε, στις συναντήσεις της Δευτέρας με τη Super League και τη Football League, τα τελευταία του χαρτιά επιχειρώντας να ρίξει το ειδικό βάρος της δημόσιας χρηματοδότησης «υπέρ των αδυνάτων» σε μια ύστατη απόπειρα να ψιλοεκβιάσει (πάγια αριστερούτσικη τακτική) τις εξελίξεις. Στο ενδιάμεσο, μάλιστα, βρήκε την ευκαιρία να κάνει τη σχετική υπουργική αβάντα στον νυν πρόεδρο της Football League, καθότι εκλογές έχει ο άνθρωπος και κάθε καλή κουβέντα μπορεί να μετρήσει.

Στο πήγαινε – έλα των κρατικών χρημάτων από τη μια κατηγορία στην άλλη οι απαντήσεις, εκ μέρους των επαγγελματικών κατηγοριών, δεν είναι εύκολες, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τη γενικευμένη ισχύ της ρήσης «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Ο Βασιλειάδης παίζει το χαρτί της οικονομικής υποδούλωσης και πρέπει να ομολογηθεί πως το παίζει σχετικά καλά.

Τις απαντήσεις στο παιχνίδι αυτό δεν είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς με δεδομένη την σημερινή ποδοσφαιρική πραγματικότητα της ανέχειας και της οικονομικής εξάρτησης. Θέλει μεγάλα κότσια για να βγει κάποιος στο κλαρί απέναντι στον Βασιλειάδη και στα εκατομμύρια.

Εκτός εάν επιλέξει μια κίνηση που ανατρέπει όλο το σκηνικό που έχει στηθεί και αφαιρέσει από το παιχνίδι το γήπεδο στο οποίο παίζεται. Ποιο είναι το γήπεδο; Οι τηλεοπτικά άστεγες Π.Α.Ε. Στις συνθήκες που αυτές διαμορφώνουν, συνθήκες δύσκολες έτσι ή αλλιώς, βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο Βασιλειάδης για να ξεδιπλώσει τις εμμονές του και να παίξει στο παιχνίδι των ισορροπιών.

«Αφαιρώ το γήπεδο» από το παιχνίδι του υφυπουργού σημαίνει κάτι πολύ απλό. Εντάσσω τις τηλεοπτικά άστεγες Π.Α.Ε. στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Που τη βρίσκω, όταν δεν υπάρχει; Την επιβεβαιώνω εκ νέου για ένα, τουλάχιστον, χρόνο επικαλούμενος τις ειδικές συνθήκες που ισχύουν για την αγωνιστική περίοδο που έρχεται. Μια κεντρική διαχείριση που μπορεί να επανέλθει με ένα τρόπο. Μια πρωτοβουλία Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ σε συνεννόηση με τη NOVA και τις υπόλοιπες ΠΑΕ που έχουν ήδη τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Η πρωτοβουλία αυτή χρειάζεται να εκδηλωθεί άμεσα για να καλύψει, εύκολα και γρήγορα, το κενό της παρανοϊκής νομοθεσίας που επιτρέπει στις ομάδες την ατομική διαχείριση δικαιωμάτων, κάτι που δεν συναντάται σε καμία Λίγκα στον κόσμο.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ μπορούν, ρίχοντας το ειδικό τους βάρος, να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να πάψει, προσωρινά έστω, να υφίσταται το πρόβλημα.

Διαρκούσης της αγωνιστικής περιόδου, που πρέπει να ξεκινήσει κανονικά, είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να προκύψουν νέες προοπτικές για το σύνολο των ΠΑΕ, που θα συνδυαστούν με τις λογικές αναδιαρθρώσεις που είναι, όντως, απαραίτητες.

Τώρα, το σημαντικό είναι η κίνηση που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Κι αυτή είναι μία. Επιστροφή στο μέλλον της κεντρικής διαχείρισης.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

LIVE: Πανσερραϊκός – ΠΑΟΚ

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ για την 25η αγωνιστική της Super League

LIVE: ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα για την 25η αγωνιστική της Super League.

U19 Ολυμπιακός – Λανς 2-2 (4-2 πεν.): Τα θρυλικά μωρά του Συλαϊδόπουλου στους «8» του Youth League! (vid)

Με μια απίθανη επιστροφή από το 0-2 τα... Θρυλόπουλα του Σωτήρη Συλαΐδόπουλου έβγαλαν νοκ άουτ στα πέναλτι την πανίσχυρη Λανς που ήταν ένα από τα φαβορί για τον τελικό του φετινού Youth League