22.7 C
Athens

Διπλωματικές πηγές: Τον Ιανουάριο θα έρθει το Σκοπιανό στην Βουλή

Eισηγήσεις δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσα στον Ιανουάριο

Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων κατά την τελική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου και εισηγούνται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και στην ελληνική Βουλή αμέσως μετά.

«Οι αλλαγές στο Σύνταγμά τους μας ικανοποιούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι «δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες», απαντώντας στα δημοσιεύματα που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να μεταθέτει την ευθύνη για την κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό στην επόμενη κυβέρνηση.

Προσφάτως, εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,  είχε ανακοινώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου.

«Με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο σύνταγμα της FYROM η Ελλάδα θα κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας συμφωνίας», αναφέρεται στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετρούν τα «κουκιά» για τους 151 βουλευτές

Πάντως στην Ηρώδου Αττικού, εδώ και καιρό, μετρούν τα «κουκιά» για τους 151 που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας, αποφεύγοντας να ρισκάρουν μία κοινοβουλευτική ήττα για το Σκοπιανό. Στο στρατηγείο του Μαξίμου διενεργούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που το επόμενο διάστημα θα είναι έντονες.

Οι αριθμοί δείχνουν πως το Ποτάμι κρατά την τύχη της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ και πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τηρήσει όσα έχει δηλώσει δημοσίως.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζουν στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη. Καταγράφουν δε θετικά πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι σε διαφορετική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, αλλά οι ψήφοι είναι κολλημένοι στους 148-149, καθότι η κ. Έλενα Κουντουρά δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά της.

Είναι δεδομένο πως η άφιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα προκαλέσει αναταραχή στη συγκυβέρνηση και θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός του συνασπισμού.

Οι κλυδωνισμοί μέχρι να «περάσει» τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και να οριστεί η ημερομηνία της «κρίσης» θα είναι ιδιαιτέρως έντονοι και οι ζυμώσεις για τους «151» θα πάρουν φωτιά. Ακόμα και αν ξεπεραστεί αυτό το στάδιο, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, είναι δεδομένες οι αναταράξεις από την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των του βουλευτών από την κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στο σενάριο αυτό, η νέα κυβέρνηση θα έχει το δύσκολο έργο να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ περί τον Μάρτιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες στη Συμμαχία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς