27.7 C
Athens

Ποκετίνο: Οι ιδέες πίσω από το ποδόσφαιρο της Τότεναμ

Όσα έχει πετύχει ο Μαουρίσιο Ποκετίνο στην Τότεναμ και γιατί τα «σπιρούνια» είναι έτοιμα για μεγάλα πράγματα.

Η Τότεναμ βαδίζει με σταθερά βήματα στην εποχή του Μαουρίσιο Ποκετίνο και δείχνει έτοιμη να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση και την κατάκτηση τίτλων. Ο Αργεντινός προπονητής ανέλαβε τα «σπιρούνια» το 2014 και από τότε έχει ανεβάσει πολλά σκαλοπάτια την ομάδα.

Μάλιστα το γεγονός ότι η διοίκηση φτιάχνει νέο γήπεδο, το οποίο θα είναι έτοιμο σε λίγο καιρό, αυτόματα γεμίζει τους οπαδούς του συλλόγου με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον. Ουσιαστικά η Τότεναμ είναι μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο αρκεί να προσέξει να κρατήσει κι έπειτα να ενισχύσει το ρόστερ της.

Image result for kane and eriksen

Ο Μαουρίσιο Ποκετίνο είναι ένας προπονητής με επιθετικές αρετές, ο οποίος μάλιστα γνωρίζει πολύ καλά πως να εξελίσσει τους παίκτες και παράλληλα την ίδια την ομάδα. Η Τότεναμ παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, μοιράζει θέαμα και έχει σταθερό κορμό με παίκτες που είναι world class (Γιορίς, Κέιν, Έρικσεν, Άλι), ρολίστες (Ντεμπελέ, Σισσοκό) αλλά και ορισμένα ταλέντα, τα οποία έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους (Γουίνκς).

Ο Ποκετίνο όταν πήγε στην ομάδα είχε το χρόνο να αναπτύξει το έργο του χωρίς να τον έχει βασικό αντίπαλο την πίεση για άμεσα αποτελέσματα. Η Τότεναμ διαθέτει ιστορία, όμως δεν έχει το βάρος της φανέλας των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ. Ομάδων όπου η αποτυχία είναι απαγορευτική και μπορεί να οδηγήσει έναν προπονητή στο να χάσει τη δουλειά του.

Ο Αργεντινός coach πήρε μια ομάδα που είχε χάσει τους Μπέιλ και Μόντριτς, με σκοπό να τη φτιάξει από την αρχή. Κοιτάζοντας το σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα κατάφερε περίφημα, καθώς η αγωνιστική εξέλιξη είναι εμφανής χρόνο με το χρόνο.

Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς θα διαπιστώσουμε ότι την πρώτη του χρονιά, η ομάδα στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει 31 βαθμούς, ενώ συνολικά μάζεψε 64 και τερμάτισε 5η. Τη σεζόν 2015/16, τα «σπιρούνια» στον πρώτο γύρο είχαν 35 βαθμούς, ενώ στο τέλος της χρονιάς πήγαν στους 70 και τερμάτισαν στην τρίτη θέση.

Από εκεί και πέρα τη σεζόν 2016/17, η Τότεναμ είχε 39 βαθμούς στον πρώτο γύρο και συνολικά 86, για να τερματίσει δεύτερη, πίσω από την πρωτοπόρο Τσέλσι (93 πόντους). Στην τελευταία ολοκληρωμένη χρονιά, η ομάδα του Ποκετίνο στον πρώτο γύρο έφτασε τους 34 βαθμούς, ενώ συνολικά τερμάτισε τρίτη με 77.

Ουσιαστικά ήταν μια μέτρια χρονιά σε σχέση με την πορεία των προηγούμενων ετών, η οποία όμως αποτελούσε απλώς μια κακή παρένθεση για την ομάδα. Φέτος η Τότεναμ έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της, καθώς διαθέτει 45 πόντους ήδη στον πρώτο γύρο και είναι στη δεύτερη θέση και στο -6 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ. Είναι δεδομένο ότι αν συνεχίσει έτσι, τότε θα περάσει τους 86 της σεζόν 2016/17 και ίσως μπορέσει να κατακτήσει και το πρωτάθλημα.

Τα μεγάλα στοιχήματα του Ποκετίνο είναι αν θα μπορέσει να αντέξει αρχικά η ομάδα την πίεση του πρωταθλητισμού και δεύτερον αν με το μικρό ρόστερ μπορεί να κρατήσει τους παίκτες του φορμαρισμένους στο κρίσιμο σημείο όπου και θα κρίνετε ο τίτλος. Δηλαδή προς το τέλος της σεζόν.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς