27.5 C
Athens

Τα σιγανά ποταμάκια

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για τη σημερινή αποστολή του Ολυμπιακού, που -για συγκεκριμένους λόγους- δεν είναι όσο εύκολη παρουσιάζεται

Έπειτα από μία ακόμη σούπερ επιτυχημένη back2back εβδομάδα, αλλά και την ευρύτερη πορεία στην Euroleague με έξι νίκες στα τελευταία επτά παιχνίδια και εννέα συνολικά, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον Ολυμπιακό έχει προετοιμάσει το έδαφος για ένα απόγευμα… περιπάτου σήμερα στην Πόλη. Η Νταρουσάφακα, βλέπετε, που εντοπίζεται εύκολα στον πάτο της κατάταξης μοιάζει με το εύκολο θύμα της υπόθεσης, αφού με μία μόλις νίκη σε 14 αγωνιστική δεν φαντάζει δα και ως σοβαρό εμπόδιο στο διάβα των ερυθρόλευκων.

Είναι σαφές ότι ανάμεσα στην νυν και την πρώην ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ υπάρχει σημαντική απόσταση όσον αφορά την ποιότητα, τη φόρμα και τους στόχους. Είναι επίσης δεδομένο ότι στο δρόμο για την πρόκριση και γιατί όχι την πρώτη τετράδα, ο ΑμερικανοΙσραηλινός προπονητής δεν έχει υπολογίσει να «πιαστεί» αιχμάλωτος στο μέχρι πέρυσι μπασκετικό του σπίτι. Ο Ολυμπιακός των τεσσάρων εντυπωσιακών περασμάτων από Μόσχα, Βιτόρια, Μόναχο και Βαρκελώνη δεν έχει σκοπό να πατήσει φρένο στην έδρα της «Ντάρου», όμως το διπλό Νο 5 δεν θα τον περιμένει στα αποδυτήρια μέσα σε χριστουγεννιάτικο χαρτί περιτυλίγματος.

Οι Πειραιώτες θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη το εορταστικό κλίμα, να βαφτούν με… φούμο και να παλέψουν σκληρά για να επιβληθούν μιας ομάδας που δεν είναι όσο ακίνδυνη δείχνει η θέση της. Η «VOLKSWAGEN ARENA» έχει αλωθεί έξι φορές μεν, αλλά καμία από αυτές πραγματικά εύκολα. Η Νταρουσάφακα χάνει με 4 πόντους διαφορά κατά μ.ο. εκεί και είναι βέβαιο ότι με βάση τα αγωνιστική εικόνα της κάποια από τα εν λόγω ματς θα μπορούσε κάλλιστα να τα έχει πάρει. Με την Μπαρτσελόνα, την Αρμανι, την Μακάμπι, την Γκραν Κανάρια και την Ζαλγκίρις προηγήθηκε ακόμα και μέσα στην τέταρτη περίοδο, ενώ όλοι είδαμε πόσο πολύ δυσκόλεψε τον Παναθηναϊκό πριν από δύο εβδομάδες στο ΟΑΚΑ ή την Χίμκι την προηγούμενη αγωνιστική στη Μόσχα χάνοντας το ματς κυριολεκτικά στο νήμα.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει μια τάση να πέφτει στην παγίδα της υπερβολικής σιγουριάς. Την τελευταία διετία με την διευρυμένη μορφή της διοργάνωσης οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει κάμποσες ήττες εντελώς εκτός προγράμματος από ομάδες που είτε βρίσκονταν, είτε τερμάτισαν τελικά στις τελευταίες θέσεις του ταμπλό. Ορίστε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

ΣΕΖΟΝ 2017-18

Ήττα από Μπαρτσελόνα την 5η αγωνιστική 73-51 (ήταν 12η με 1-3) και την 26η με 63-90 (ήταν 15η με 8-17). Τερμάτισε 13η με 11-19.

Ήττα από Μπάμπεργκ την 12η αγωνιστική με 67-65 (ήταν 10η με 5-6). Τερμάτισε 12η με 11-19.

Ηττα από Ερυθρό Αστέρα 20η αγωνιστική με 89-78 (ήταν 11ος με 7-12). Τερμάτισε 14ος με 11-19.

ΣΕΖΟΝ 2016-17

Ήττα από Γαλατά 6η αγωνιστική 89-87 (ήταν τελευταία με 0-5) και 26η 71-80 (ήταν 14η με 8-17). Τερμάτισε 12η με 11-19.

‘Ηττα από Μακάμπι 9η αγωνιστική 73-80 (ήταν 7η με 4-4). Τερμάτισε 14η με 10-20.

Ήττα από Μπάμπεργκ 14η αγωνιστική με 82-68 (ήταν 13η με 4-9). Τερμάτισε 13η με 10-20.

Ήττα από Αρμάνι 19η αγωνιστική με 99-83 (ήταν 15η με 5-13). Τερμάτισε τελευταία με 8-22.

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό σε αυτές τις XL κανονικές περιόδους είναι ότι τις περισσότερες φορές στέκεται στο ύψος του στα πολύ δύσκολο και κομβικά παιχνίδια, αλλά την «πατάει» συχνά πυκνά από τα …σιγανά ποταμάκια. Από ομάδες δηλαδή, που δεν γεμίζουν το μάτι με την παρουσία τους, αλλά «τιμωρούν» τους ερυθρόλευκους βρίσκοντάς τους σε κατάσταση ευφορίας. Όπως τώρα λίγο πολύ. Επειδή, όμως, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα καταφέρεις να επιβιώσεις στα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας και καθώς το επίπεδο δυσκολίας της Euroleague συνεχώς ανεβαίνει, είναι μάλλον σοφό να περιορίζει, αν όχι να εκμηδενίζεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ειδικά όταν το πνεύμα των Χριστουγέννων «απειλεί» τα ποσοστά συγκέντρωσης και εγρήγορσης ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

ΥΓ. Ο Ολυμπιακός θα κάνει την δουλειά του πιο εύκολη αν ξεκινήσει να βάζει τα θεμέλια της νίκης μέσα από την άμυνα.

ΥΓ2. Το κλίμα δεν ήταν ποτέ κακό, όμως η υγεία, η διάθεση και το δέσιμο που φαίνεται ότι αρχίζουν να περιβάλλουν το συγκεκριμένο σύνολο είναι αξιοσημείωτα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΥΓ3. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανεβάζει καθημερινά το επίπεδο στο χώρο με τον φιλοσοφία του, την ποιότητα της σκέψης του και τον μοναδικό του τρόπο έκφρασης. Το έκανε και ο τζέντλμαν Τσάβι Πασκουάλ, ας ελπίσουμε να το κάνει και ο Ρικ Πιτίνο. Είναι ό,τι πιο αναγκαίο να μάθουμε να βλέπουμε με διαφορετικά κριτήρια, το μπάσκετ, το αποτέλεσμα, την αντιπαλότητα, όλα.

ΥΓ4. Χρόνια πολλά με υγεία και καλές γιορτές. Με λίγο περισσότερο σεβασμό στον διπλάνο μας και λιγότερη επίδειξη δύναμης στον πιο αδύναμο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς