17.8 C
Athens

Απλήρωτους Χριστουγεννιάτικα άφησε η ΕΠΟ τους διαιτητές

Βράζουν με τον Βαγγέλη Γραμμένο και με το καθολικό ΟΧΙ (73 στους 73), στις… παρακλήσεις του για αναστολή της αποχής, έστειλαν το μήνυμα ως εδώ και μη παρέκει • Ποιους βολεύει η προβληματική διαιτησία για να εισπράττουν χρυσούς μισθούς και να διορίζουν τους φίλους και τις φίλες τους;

Απλήρωτους άφησε τους διαιτητές η ΕΠΟ Χριστουγεννιάτικα. Οι ΠΑΕ έχουν καταβάλει τα χρήματα για το σύνολο των αγώνων που έχουν διευθύνει, αλλά η Ομοσπονδία κατά την πάγια τακτική της κρατά τα χρήματα και δεν τα αποδίδει στους δικαιούχους, ακολουθώντας ρυθμούς εξωφρενικά αργούς.

Ο πρώτος γύρος σχεδόν τελείωσε-θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν μεσολαβούσε η αποχή-, αλλά οι διαιτητές της Super League που είναι οι προνομιούχοι των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, έχουν πάρει χρήματα μόνο για τις 5 πρώτες αγωνιστικές στις αρχές Νοεμβρίου. Από τότε μόνο… υποσχέσεις. Όταν λοιπόν τέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο να μην προχωρήσουν σε αποχή, για να μην προκληθεί πρόβλημα στις εθνικές διοργανώσεις, η απάντηση των διαιτητών με ψήφους 73 στους 73, ήταν ΟΧΙ. Κι αυτό γιατί η Ομοσπονδία όχι μόνο δεν συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά κατά τρόπο προκλητικό είναι μόνιμα απέναντί τους.

Στην αρχή του πρωταθλήματος η ΕΠΟ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι:

«Οι αμοιβές των Αξιωματούχων Αγώνων της Super League και της Football League θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, προκαταβολικά, σε ειδικό λογαριασμό της Ε.Π.Ο., προκειμένου να εκδίδονται τα αντίστοιχα εργόσημα από την Ομοσπονδία και στη συνέχεια να εξοφλούνται οι αμοιβές.

Ειδικά για τις πρώτες 5 αγωνιστικές της Super League, το σύνολο των αμοιβών θα καταβληθεί έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2018. Η πληρωμή του κόστους διαιτησίας των αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων με το προαναφερθέν σύστημα καθιερώνεται ως πάγια πολιτική της Ομοσπονδίας».

Το μόνο που έγινε από τότε ήταν να πληρωθούν στην Super League τις αμοιβές των πέντε πρώτων αγωνιστικών. Η κοροϊδία στο μάξιμουμ δηλαδή. Όλα αυτά τα βλέπουν οι διαιτητές και προβληματίζονται αν τα χρήματά τους πηγαίνουν να καλύψουν τον στρατό που έχει προσλάβει ο Γραμμένος και οι συνεργάτες του στην ΕΠΟ ή τις αποζημιώσεις που από τις παροιμιώδεις γκάφες τους καλούνται να δώσουν για την απομάκρυνση επιτελών από τις εθνικές ομάδες με πρώτο τον Μίκαελ Σκίμπε.

Στις 4 Ιανουαρίου οι απλήρωτοι που καλούνται να είναι επαγγελματίες σε όλα, θα θέσουν προ των ευθυνών τους, τόσο τον χρυσοκάνθαρο Βίτορ Μέλο Περέιρα και τους συνεργάτες του στην ΚΕΔ που εισπράττουν μυθικές αποδοχές, όσο και τον εκπρόσωπο της FIFA που δεν παρεμβαίνει προκειμένου να λύσει το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Πέραν αυτού οι διαιτητές, πνέουν μένεα εναντίον της Ομοσπονδίας που δεν… ασχολείται με τις επιθέσεις που δέχονται από ΠΑΕ και παράγοντες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις εναντίον τους. Η ατιμωρησία έχει παίξει τον δικό της ρόλο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και η τακτική της ΚΕΔ όλα να γίνονται στα κρυφά. Από τους διεθνείς διαιτητές που πρώτα ανακοινώνονται από τη FIFA, μέχρι το αν τιμωρούνται, ποιοι διαιτητές και πόσο.

Οι ευθύνες της ΕΠΟ και της ΚΕΔ στη σημερινή εικόνα της διαιτησίας είναι τεράστιες και πλέον υπάρχει προβληματισμός αν τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο λόγω ανικανότητας, καθώς πολλοί είναι βολεμένοι να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, ώστε να τρώνε με χρυσά κουτάλια και να διορίζουν τους φίλους και τις φίλες τους.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, όταν ρωτήθηκε από τον Ντέμη Νικολαϊδη, στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, αν «ηθικοί αυτουργοί είναι μόνο αυτοί που κάνουν δηλώσεις ή και αυτοί που δεν επιβάλουν ποινές». «Νομίζω και οι δυο», απάντησε ο Γ. Βασιλειάδης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ΕΠΟ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς