24.2 C
Athens

Ποιον συμφέρει η εμβόλιμη αγωνιστική που επιδιώκει η Λίγκα;

Ο Χρήστος Υφαντής εξηγεί γιατί δεν προβλέπεται εμβόλιμη αγωνιστική στην προκειμένη περίπτωση και εκφράζει μια ειλικρινή απορία για τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τη βιασύνη της διοργανώτριας αρχής

Πότε θα διεξαχθεί τελικά η αναβληθείσα (μετά την αποχή των διαιτητών) 15η αγωνιστική της Super League;

Η διοργανώτρια προσανατολίζεται, όπως η ίδια διέρρευσε, να την ορίσει εμβόλιμα στην εβδομάδα 15-20 Ιανουαρίου 2019. Ισχυρίζεται, μάλιστα, πως έχει μαζί της στην απόφαση της αυτή τη σχετική διάταξη του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 22 «Πρόγραμμα Αγώνων» και λέει (κατά λέξη): «Σε περίπτωση αναβολής μίας ή περισσότερων αγωνιστικών του πρωταθλήματος, αν αυτές λάβουν χώρα στον α΄ γύρο, τότε το πρωτάθλημα συνεχίζεται με τις επόμενες (μη αναβληθείσες) αγωνιστικές και η αναβληθείσα αγωνιστική ορίζεται σε εμβόλιμη ημερομηνία. Αν, αντιθέτως, η αναβολή λάβει χώρα στον β΄γύρο τότε το πρωτάθλημα συνεχίζεται υποχρεωτικά με την αναβληθείσα αγωνιστική και μετακυλίονται συναφώς οι χρονικά επόμενες αγωνιστικές».

Η NOVA που πληρώνει τα ισχυρά (άρα και βαριά) συμβόλαια υποστηρίζει, δι’ επιστολής της μάλιστα, πως η αναβληθείσα αγωνιστική πρέπει να οριστεί για το τριήμερο 12-14.01.2019 (δηλαδή στις ημερομηνίες που ανακοινώθηκε πως θα διεξαχθεί η πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος) και το υπόλοιπο πρωτάθλημα να μετακινηθεί συνολικά κατά μία εβδομάδα. Καλεί μάλιστα τη Λίγκα να ξεπεράσει τις τυπικές προβλέψεις του Κ.Α.Π. και να πράξει αναλόγως.

Κρίσιμο μέγεθος για την πλήρη κατανόηση του δημόσιου προβληματισμού ο ορισμός των αγωνιστικών του Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή των πρώτων ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ σε συνδυασμό με τους αγώνες Ολυμπιακού – Ντιναμό Κιέβου που έχουν οριστεί από την UEFA στις 14.02 και στις 21.02.2019.

Λυπάμαι για τους φωστήρες της Λίγκας, αλλά το τηλεοπτικό κανάλι έχει δίκιο. Το δίκιο του μάλιστα έχει και κανονιστική βάση για ένα απλό λόγο. Η διάταξη που αναφέρεται στον ορισμό των αγωνιστικών που αναβάλλονται στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος δεν έχει βάση εφαρμογής στην συγκεκριμένη περίπτωση επειδή… δεν υπάρχει (άλλος) πρώτος γύρος.

Η αγωνιστική που αναβλήθηκε είναι η τελευταία του πρώτου γύρου, άρα η προοπτική του ορισμού της ως εμβόλιμης στον πρώτο γύρο δεν υφίσταται πρακτικά. Αν οριστεί ως εμβόλιμη θα είναι στον δεύτερο γύρο, καθώς η πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου ξεκινάει στις 12-14 Ιανουαρίου 2019. Στην ουσία, δηλαδή, μιλάμε για αγωνιστική του δεύτερου γύρου, οπότε πρέπει να ισχύσει το δεύτερο εδάφιο της διάταξης. Να οριστεί, δηλαδή, η αναβληθείσα αγωνιστική το τριήμερος 12-14 Ιανουαρίου και η πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου να μετακινηθεί (μαζί με όλο το υπόλοιπο πρωτάθλημα) κατά μία εβδομάδα.

Το γεγονός, πως δεν υπάρχει πλέον πρώτος γύρος, για να εφαρμοστεί το πρώτο εδάφιο της διάταξης και πρέπει να ισχύσει το δεύτερο, ενισχύεται και από την πάγια ποδοσφαιρική πρακτική που επιβάλλει να μην ξεκινάει ποτέ ο δεύτερος γύρος της διοργάνωσης αν δεν τελειώσει ο πρώτος. Γνωστοί οι λόγοι και έχουν σχέση με την αξιοπιστία.

Που οδηγούν όλα αυτά; Μα, στη διεξαγωγή του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Με τον αγώνα να έχει οριστεί για τις 10.02.2019 στην Τούμπα ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη με το μυαλό στο πρώτο ματς στο Φάληρο με τους Ουκρανούς της Ντιναμό. Είναι λογικό, λοιπόν, να προκύψει μια διάχυση προσοχής που θα είναι βούτυρο στο ψωμί της παρέας του Βιερινία. Με τον Ολυμπιακό να πατάει σε δύο βάρκες, χωρίς καν να γνωρίζει το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με τη Ντιναμό, το έργο της ομάδας του Λουτσέσκου γίνεται (όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις) ευκολότερο.

Αν, αντίθετα μετακινηθεί ολόκληρη η αγωνιστική και ισχύσει η πρόταση της NOVA ο Ολυμπιακός θα παίξει στην Τούμπα μετά το πρώτο ματς με τη Ντιναμό, άρα θα ξέρει τι προσδοκάει στην ευρωπαϊκή του πορεία και θα είναι σε θέση να κάνει άλλη διαχείριση στους αγώνες του εντός και εκτός συνόρων. Μην ξεχνάμε πως μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ ακολουθεί αυτό με την ΑΕΚ για τους ερυθρόλευκους.

Γιατί, τότε, η Λίγκα φρόντισε να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να ορίσει εμβόλιμη μια αγωνιστική του πρώτου γύρου στον δεύτερο γύρο ερμηνεύοντας «όπως τη συμφέρει» τη διάταξη;

Καλή ερώτηση, ελεύθερες οι απαντήσεις…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο Γερμανός elite, Φέλιξ Τσβάιερ σφυρίζει την ιστορική ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα

Γερμανική σφυρίχτρα στο μεγάλο ματς του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα με φόντο το εισιτήριο για τον τελικό του Conference League - Δείτε τι έχουν κάνει οι Ερυθρόλευκοι στα προηγούμενα παιχνίδια τους με τον συγκεκριμένο διαιτητή

Δύο Κροάτες και ένας Σέρβος: Αυτοί είναι οι διαιτητές του Game 5 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα

Δείτε ποιους όρισε η Euroleague για το κρίσιμο Game 5 στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» που θα κρίνει την πρόκριση στο Final-4 του Βερολίνου το βράδυ της Τετάρτης του Πάσχα

Κρίσταλ Πάλας – Μαν. Γιουνάιτεντ 4-0: Ανεπανάληπτος διασυρμός για τους Κόκκινους Διαβόλους

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ολίσε η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε την απογοητευτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την έβαλε σε μπελάδες για την Ευρώπη