16.9 C
Athens

Έπαιζε κιθάρα όσο οι χειρουργοί τού αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο! (video)

Ο Μούσα Μαντσίνι παρέμεινε ξύπνιος σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης και οι γιατροί αξιολογούσαν βήμα-βήμα την λειτουργία του εγκεφάλου του

Εχει παίξει μουσική σε ολόκληρη την Υφήλιο, οι λάτρεις της τζαζ τον γνωρίζουν και τον εκτιμούν απεριόριστα, έχουν χειροκροτήσει αμέτρητες ερμηνείες του, όμως την πιο ξεχωριστή από αυτές την έμαθαν μέσα από ένα βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο λόγος για τον Μούσα Μαντσίνι, τον διάσημο τζαζίστα από τη Νότια Αφρική που έπαιξε κιθάρα την ώρα που χειρουργοί πραγματοποιούσαν επέμβαση στον εγκέφαλό του!

Ο Μαντσίνι χρειάστηκε να κάνει μία επέμβαση αφαίρεσης όγκου στο κεφάλι και οι γιατροί επέλεξαν να κάνουν τοπική αναισθησία και τον κρατήσουν ξύπνιο, για να αξιολογήσουν ποια τμήματα του εγκεφάλου του λειτουργούν όσο προχωρά η επέμβαση, προκειμένου έτσι να περιοριστεί ο κίνδυνος να υποστεί κάποια εγκεφαλική βλάβη.

Έτσι ο διάσημος καλλιτέχνης άρχισε να παίζει κιθάρα την ώρα που βρισκόταν ξαπλωμένος στο χειρουργικό τραπέζι στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Οι γιατροί μπόρεσαν έτσι να παρατηρήσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου του χρησιμοποιούσε παίζοντας μουσική, ώστε να τις προφυλάξουν και παράλληλα να αποκαταστήσουν μερικώς την κίνηση των δακτύλων του, που είχε πληγεί εξαιτίας του όγκου.

Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, περιγράφοντας την εμπειρία του στο Reuters μίλησε για το πρωτόγνωρο συναίσθημα που βίωσε.

«Ένιωσα πολύ περίεργα και άβολα. Βρισκόμουν μεταξύ γενικής αναισθησίας αλλά και ξύπνιος. Άκουγα τους ήχους από το φλόγιστρο μέσα στον εγκέφαλό μου… ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ. Ήταν μια επιτυχία δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η παράλυση. Δεν είμαι παράλυτος και εξακολουθώ να έχω τον έλεγχο των άκρων μου και επομένως η διάθεσή μου είναι καλή και αναρρώνω καλά», είπε ο Μαντσίνι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά την πλήρη ανάρρωση θα επιστρέψει στην καλλιτεχνική σκηνή.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς