24.5 C
Athens

Συγκίνηση στην Ταϊλάνδη: Τα παιδιά μπορεί να μείνουν παγιδευμένα για μήνες στη σπηλιά

Μπορεί να μείνουν ακόμα και 4 μήνες στη σπηλιά • Πρέπει είτε να μάθουν κατάδυση είτε να περιμένουν να κατεβεί η στάθμη των νερών που τα εγκλώβισαν

Μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη περιπέτεια περιμένει τα 12 αγόρια που μαζί με τον προπονητή τους εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη.

Την αρχική, απύθμενη χαρά, για το γεγονός ότι βρέθηκαν όλοι σώοι μετά από εννέα ημέρες και ενώ οι πάντες τους θεωρούσαν νεκρούς, διαδέχθηκε η αγωνία για το γεγονός ότι η περιπέτειά τους δεν θα πάρει άμεσα τέλος, μπορεί δε να διαρκέσει ακόμα και τέσσερις μήνες.

Ο λόγος είναι πως τα αγόρια δεν γνωρίζουν κολύμπι για και να βγουν από τη σπηλιά θα πρέπει είτε να μάθουν κατάδυση, είτε να περιμένουν όσους μήνες χρειαστεί (υπολογίζεται γύρω στους τέσσερις), έως ότου υποχωρήσει η στάθμη του νερού που τα εγκλώβισε στη σπηλιά.

Ομάδες ξένων ειδικών που έχουν έρθει από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 Αμερικανοί στρατιώτες ενισχύουν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών, ενώ όλοι μαζί δεν σταματούν να προμηθεύουν τους παγιδευμένους με τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.

Τα παιδιά θα εφοδιαστούν με τρόφιμα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το στρατό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα περισσότερα από τα παιδιά είναι ελαφρά τραυματισμένα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν δίπλα στα παιδιά, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο ένας, ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση σε σπήλαια στη Βρετανία, καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.

Ο άλλος, ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού, που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς