19.1 C
Athens

Τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός με Ουκρανούς και… ερωτευμένους! (vids)

Το FWS ταξιδεύει στο χρόνο και σας υπενθυμίζει την παράδοση του Ολυμπιακού κόντρα σε ουκρανικές ομάδες, αλλά και τί αποτελέσματα έχει φέρει ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου

Οι ερυθρόλευκοι φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της Ντιναμό Κιέβου και να τσεκάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης.
Μάλιστα, έγιναν γνωστές και οι ημερομηνίες των δύο αναμετρήσεων. Με το πρώτο ματς να έχει προγραμματιστεί στις 14 Φεβρουαρίου 2019, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων στο «Κ. Καραϊσκάκης» και η ρεβάνς του Κιέβου στις 21/2.
Με αφορμή το αποτέλεσμα της κλήρωσης της Νιόν η σκέψη γύρισε αυτόματα πίσω στο χρόνο και τα παιχνίδια που έδωσαν οι ερυθρόλευκοι εναντίον ουκρανικών ομάδων, όπως φυσικά και τα αποτελέσματα που έχει φέρει στις 14 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη φορά κόντρα στην Ντιναμό

Απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου θα βρεθεί ο Ολυμπιακός για δεύτερη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Την περίοδο 1975-1976 για το –τότε- κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Ολυμπιακός είχε φιλοξενήσει στην … Τούμπα την ουκρανική ομάδα λόγω τιμωρίας και είχε αναδειχθεί ισόπαλος με 2-2.

Στο ματς που είχε διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου του 1975, οι Ουκρανοί είχαν προηγηθεί 2-0 με δύο γκολ του αρχηγού τους Βίκτορ Κολότοφ (27’, 30’), όμως ο Ολυμπιακός έδειξε ψυχικά αποθέματα και ισοφάρισε το σκορ με τέρματα των Κρητικόπουλου (34’) και Αϊδινίου (64’).

Στην ρεβάνς της 1ης Οκτωβρίου του 1975 η Ντιναμό Κιέβου επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Ονισένκο στο 66’ κα τσέκαρε το εισιτήριο της πρόκρισης.

Πρόκριση επί της Τσερνομόρετς
Η δεύτερη φορά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε ουκρανική ομάδα μας ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις, αφού οι ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν το εμπόδιο της Τσερνομόρετς και προκρίθηκαν στους «16» του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων. Σημειολογικά στον πάγκο των Πειραιωτών βρισκόταν ο Ουκρανός Όλεγκ Μπλαχίν, ενώ στο ερυθρόλευκο ρόστερ δέσποζαν οι ουκρανικές φυσιογνωμίες των Όλεγκ Προτάσοφ, Γκενάντι Λιτόφτσενκο.

Η πρώτη αναμέτρηση που είχε διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου του 1992 στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε βρει τους Ουκρανούς να επικρατούν 0-1 με γκολ του Σακ στο 4’ κι έδειχναν να έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση.

Στον επαναληπτικό της Οδησσού την 1η Οκτωβρίου του 1992 ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιο προσηλωμένος και επικράτησε με 0-3 παίρνοντας το εισιτήριο της πρόκρισης. Ο Γιώργος Βαϊτσης άνοιξε το σκορ στο 16’, για να ακολουθήσουν τα τέρματα των Γκενάντι Λιτόφτσενκο (30’) και Όλεγκ Προτάσοφ (80’) για το θριαμβευτικό 0-3.

Ήττα από Μέταλιστ αλλά πρόκριση στους «32»
Η επόμενη φορά όπου ο Ολυμπιακός συγκρούστηκε με Ουκρανούς μας φέρνει τη σεζόν 2008-09.
Σε φάση ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ οι ερυθρόλευκοι με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο του είχαν αναμετρηθεί με τη Μέταλιστ, ενώ ήταν στο ίδιο γκρουπ με Γαλατασαράι, Μπενφίκα και Χέρτα.
Οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί σε μονό παιχνίδι που είχε διεξαχθεί στο Χάρκοβο με 1-0, όμως τελικά πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης για τους «32» της διοργάνωσης χάρη στις ευρείες νίκες επί των Μπενφίκα (5-1) και Χέρτα (4-0).

Ξανά με Μέταλιστ και άδοξος αποκλεισμός

Η επόμενη φορά βρήκε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με Ουκρανούς ήταν και πάλι κόντρα στη Μέταλιστ, αλλά αυτή τη φορά σε νοκ άουτ αναμετρήσεις στο πλαίσιο της φάσης των«16» του Europa League. Mε τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην δεύτερη σεζόν του στη άκρη του πάγκου του και με υλικό που άφηνε πολλές υποσχέσεις για… μακροημέρευση στην Ευρώπη, οι ερυθρόλευκοι θα γνωρίσουν οδυνηρό αποκλεισμό, αν και ήταν συνολικά καλύτεροι και στα δύο παιχνίδια.

Στο πρώτο παιχνίδι που είχε διεξαχθεί στην Ουκρανία στις 8 Μαρτίου βρήκε τον Ολυμπιακό να κερδίζει με 1-0 με γκολ του Νταβίντ Φουστέρ στο 58’.

Στην ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» στις 15 Μαρτίου ο Ολυμπιακός κλώτσησε μία ιστορική πρόκριση,. Βρέθηκε να προηγείται με 1-0 με γκολ του Μαρκάνο  πό το 13’, έχασε σημαντικές ευκαιρίες να καθαρίσει την πρόκριση από το πρώτο μέρος, αλλά … τιμωρήθηκε στην επανάληψη δεχόμενος δύο γκολ στο 82’ και στο 87.

 

Αποκλεισμός από την Ντνίπρο
Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε ουκρανική ομάδα στο παρελθόν ήταν τη περίοδο 2014-15

Για τη φάση των «32» του Εuropa League οι ερυθρόλευκοι κοντραρίστηκαν με την άσημη Ντνίπρο ηττήθηκαν με 2-0 στην Ουκρανία

Στον επαναληπτικό του «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος με 2-2 της Ντνίπρο και αποκλείστηκε, Σημειολογικά η ομάδα του Δνείπερου έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της εκείνη τη χρονιά στον τελικό της διοργάνωσης, χάνοντας το τρόπαιο από τη Σεβίλλη με 3-2.

«Διπλό» πρόκρισης στο Λουζνίκι ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά αγωνίστηκε 14 Φεβρουαρίου το 2012. Εκείνη την ημέρα οι ερυθρόλευκοι με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην άκρη του πάγκου τους κέρδισαν με 1-0 στο παγωμένο Λουζνίκι την Ρουμπιν Καζάν με γκολ του Νταβίντ Φουστέρ στο 71’ Μάλιστα στο 77’ ο Ρόι Κάρολ είχε αποκρούσει πέναλτι του νυν παίκτη του Ολυμπιακού Μπίμπαρς Νάτχο κρατώντας το υπερπολύτιμο 0-1.
Στη ρεβάνς του Φαλήρου ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 1-0 χάρη σε γκολ του Ράφικ Τζιμπούρ και είχε τσεκάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για τους «16» του Europa League.

Ήττα 3-0 από την Λεβάντε

Η δεύτερη φορά μας βρίσκει την αμέσως επόμενη χρονιά. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2013 ο Ολυμπιακός με τον Μίτσελ στην άκρη του πάγκου του είχε ηττηθεί επί ισπανικού εδάφους με 3-0 από την Λεβάντε για τη φάση των «32» του Europa League στο πρώτο ματς των δύο ομάδων για τους «32» του Europa League.
Στον επαναληπτικό του Φαλήρου οι Πειραιώτες ηττήθηκαν 0-1 και αποκλείστηκαν.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς