20.5 C
Athens

Σφοδρή επίθεση της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας στη διεύθυνση του Αττικού Πάρκου για τα δύο τζάγκουαρ

«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», λέει η ΠΦΠΟ • «Αν δεν υπήρξε κίνδυνος όπως λένε οι υπεύθυνοι, τότε γιατί τα ζώα δεν ναρκώθηκαν αντί να θανατωθούν;», αναρωτιέται • «Η δική μας λύπη είναι πραγματική και όχι επειδή χάθηκαν εκθέματα, άρα έσοδα», αναφέρει

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τα κενά ασφαλείας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, απαντά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) – Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων στον Ζαν Ζακ Λεσουέρ για την υπόθεση θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ.

Η ΠΦΠΟ υποστηρίζει πως οι ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας στο Πάρκο είναι μεγάλα και το έχει τονίσει επανειλημμένα και υποστηρίζει πως δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο, αλλά απλά αποφάσισαν να σκοτώσουν τα δύο σπάνια επαπειλούμενα ζώα επειδή κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα, αναφέρεται στην στρεσογόνο κατάσταση που δημιουργεί στα άγρια ζώα ο εγκλεισμός τους, την ώρα που θα έπρεπε να είναι ελεύθερα στην άγρια φύση ή στους ωκεανούς, ζητά συγνώμη από τη Tζένι και τον Σπότι (τα δύο τζάγκουαρ) που δεν κατάφερε να τα προστατέψει και τονίζει πως οι ζωολογικοί κήποι είναι οι μόνες φυλακές που όλοι οι έγκλειστοι είναι αθώοι!

«“Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες” είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Γι’ αυτό, προσθέτουμε εμείς, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο, κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά», αναφέρει στην αρχή της ανακοίνωσής της η ΠΦΠΟ.

«Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω», τονίζει ακολούθως και προσθέτει:

«Εξάλλου πολύ συχνά στην παγκόσμια ειδησεογραφία βλέπουμε τέτοια περιστατικά, που άγρια ζώα εκφεύγουν της προσοχής των διαχειριστών-βασανιστών τους και σκοτώνουν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανύποπτους επισκέπτες».

Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ, «το καμπανάκι όμως αυτή τη φορά κτύπησε και στη Ελλάδα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν, ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσογόνο κατάσταση άγρια ζώα. Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό κατ’ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού, επίσης κατ’ ευφημισμόν Πάρκου», αναφέρει στη συνέχεια.

Η ΠΦΠΟ εγκαλεί και τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και το Παιδείας, καλώντας τα να σκεφτούν «τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει. Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο, ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι το πληροφορηθήκαμε» σημειώνει.

Η ομοσπονδία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο που γνωστοποιήθηκε η θανάτωση των τζάγκουαρ, υπαινισσόμενη ότι το «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» επιχείρησε να αποκρύψει την είδηση:

«Ημερομηνία ανάρτησης της είδησης της θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ στο site του Αττικού Πάρκου δεν υπάρχει. Το θέμα έγινε γνωστό πριν δύο ημέρες μετά την διαρροή της είδησης από ακτιβιστές φιλόζωους Έλληνες και ξένους. Τυχαίο; Το ίδιο είχε συμβεί και με τους θανάτους των 6 δελφινιών. Σύμπτωση;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά η ΠΦΠΟ.

Σε ό,τι αφορά τον Ζαν Ζακ Λεσουέρ, η ΠΦΠΟ λέει ότι μίλησε για την τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου θανάτωσης ζώων, «αλλά δεν μας είπε ποιο είναι αυτό το πρωτόκολλο πολύ περισσότερο, όταν στις δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κόσμο. Γιατί θανάτωσε τότε τα δύο και μάλιστα επαπειλούμενου είδους ζώα αντί να ακολουθήσει την μέθοδο της ακαριαίας αναισθητοποίησης αφού δεν υπήρξε κίνδυνο;» προσθέτει.

Η ΠΦΠΟ δηλώνει ότι θα ζητήσει με επιστολές της στα συναρμόδια υπουργεία να πάρουν θέση για όσα έγιναν ή γίνονται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

«Όσον αφορά την πλευρά του κατά πόσο είναι ηθικό να αιχμαλωτίζεις, φυλακίζεις, βασανίζεις περήφανα άγρια ζώα που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα τροπικά δάση και οι ωκεανοί προκειμένου να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού για την άγρια ζωή η Ομοσπονδία μας έχει αναφερθεί πολλές φορές. Αποδεικνύεται για ακόμη φορά η αθλιότητα που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων. Ζώα φυλακισμένα, ως εγκληματίες, προς έκθεση στο κοινό με μοναδικό σκοπό το κέρδος της επιχείρησης. Οι ζωολογικοί κήποι είναι οι μόνες φυλακές όπου ΟΛΟΙ οι έγκλειστοι είναι ΑΘΩΟΙ! Πραγματικά λυπούμαστε για τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό των δύο αυτών ζωών. Η δική μας θλίψη μας είναι πραγματική και όχι γιατί χάθηκαν εκθέματά και άρα έσοδα από την επιχείρηση. Αντίο Jenny και Spotty. Σας απογοητεύσαμε… όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία των αδελφών σας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς