21.6 C
Athens

Διευθυντής Αττικού Ζωολογικού Πάρκου: Τραγική αλλά σωστή η απόφαση θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ

Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ εξηγεί για ποιο λόγο τα δύο άγρια ζώα δεν μπορούσαν να ναρκωθούν, αλλά έπρεπε να θανατωθούν

Για τη θανάτωση των δύο σπάνιων τζάγκουαρ που δραπέτευσαν από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ διευθυντής και ένας εκ των ιδιοκτητών του Πάρκου, χαρακτηρίζοντάς την «αναπόφευκτη».

Ο κ. Λεσουέρ περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα και πώς οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στην απόφαση θανάτωσης των δύο ζώων, όταν εύλογα κάποιος που δεν γνωρίζει, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αρκούσε ίσως απλά να ναρκωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός είχε αποσιωπηθεί για περίπου δύο εβδομάδες, αφού το Αττικό Πάρκο είχε εκδώσει μεν ανακοίνωση αλλά την είχε «καταχωνιάσει» κάπου μέσα στο site του χωρίς να τη δημοσιοποιήσει στα ΜΜΕ.

Την ώρα που τα δύο τζάγκουαρ δραπέτευσαν από τα κλουβιά τους το Πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό και είχε επισκέπτες.

«Εκείνη τη μέρα, μεσημέρι ήταν περίπου, εμείς φορτώναμε κάποιες αντιλόπες που θα μεταφέρονταν σε ένα ζωολογικό πάρκο στην Πάφο. Μία από αυτές μας ξέφυγε και άρχισε να τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τον χώρο που έχουμε τα τζάγκουαρ. Εκεί υπάρχει μια τζαμαρία, την οποία φυσικά δεν είδε και καρφώθηκε πάνω της. Οι οπλές έσπασαν τη τζαμαρία σε ένα σημείο, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς πρόκειται για τζάμι ασφαλείας», τόνισε αρχικά και συνέχισε:

«Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες. Στη διάρκεια της ημέρας στο Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφορούν από το προσωπικό μας περίπου 30 εργαζόμενοι. Όλοι έχουμε γουόκι τόκι. Πάντα κυκλοφορούν δύο άτομα που έχουν εκπαιδευτεί με χρήση όπλων και δύο κτηνίατροι», πρόσθεσε και απαντώντας σε όσα γράφοντας στα social media περί άδικης θανάτωσης των ζώων είπε:

«Για ένα τζάγκουαρ, ένα λιοντάρι ή μια τίγρη, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει νάρκωση. Πρόκειται για δύο ζώα που δραπέτευσαν και το αναισθητικό όπλο δεν είναι επαναληπτικό, έχει μόνο ένα βέλος. Η αναισθησία δεν πιάνει άμεσα, μεσολαβούν τρία τέσσερα λεπτά, στα οποία μπορεί να συμβεί το χειρότερο. Δυστυχώς, η θανάτωση είναι μονόδρομος».

Στην συνέχεια δήλωσε: «Ήταν μια τραγική απόφαση αλλά ήταν η σωστή. Κάποια σχόλια στα social media είναι σωστά, όμως κάποια άλλα προέρχονται από άτομα που δεν έχουν γνώση του θέματος και νομίζουν ότι είναι εύκολο να ναρκώσεις ένα ζώο. Αν δεν τα είχαμε σκοτώσει μπορεί να είχαν σκοτωθεί κάποιοι φροντιστές», υποστήριξε και συνέχισε:

«Όλο το περιστατικό δεν κράτησε ούτε πέντε λεπτά. Όλοι οι υπάλληλοι έχουν ενδοεπικοινωνία, ακούν την προειδοποίηση “τζάγκουαρ σε έξω χώρο” και συγκέντρωσαν τον κόσμο στα ασφαλή σημεία που προβλέπεται. Υπάρχουν τρία είδη ζώων που είναι πολύ αυστηρό το πρωτόκολλο, δεν κάνεις νάρκωση σε λιοντάρια, τίγρεις και ιαγουάρους. Τα τζάμια ήταν ασφαλείας. Εμείς θα τα αλλάξουμε και θα βάλουμε αλεξίσφαιρα. Αυτό που έγινε ήταν ένα στο δισεκατομμύριο. Το να πάει μια αντιλόπη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να πέσει πάνω σε ένα τζάμι ήταν πρωτοφανές. Δεν το πιστεύαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς