18.4 C
Athens

Reuters: Η J&J γνώριζε εδώ και 47 χρόνια ότι το παιδικό της ταλκ είναι καρκινογόνο

Από το 1971 ο αμερικανικός κολοσσός Johnson & Johnson γνώριζε -και αποσιωπούσε- πως το ταλκ που έχουν χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο περιείχε αμίαντο • Σάλος από τις αποκαλύψεις, κατακόρυφη πτώση της μετοχής της εταιρείας • Πολλές οι επιστημονικές φωνές που φώναζαν χρόνια για την επικινδυνότητά του

Σκάνδαλο μεγατόνων που αφορά τον αμερικανικό κολοσσό Johnson & Johnson έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μετά τη δημοσίευση έρευνας του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία γνώριζε επί δεκαετίες ότι το παιδικό ταλκ Baby Powder περιείχε αμίαντο, μια ουσία που θεωρείται καρκινογόνα.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς όλα αυτά τα χρόνια είναι εκατοντάδες οι έρευνες που υποστηρίζουν πως το «άκακο» παιδικό ταλκ που δεν χρησιμοποιείται μόνο από τα μωρά, αλλά είναι βασικό στοιχείο και της γυναικείας υγιεινής μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών, του ενδομητρίου, ακόμα και του πνεύμονα, ωστόσο η εταιρεία αποσιωπούσε το γεγονός.

Σύμφωνα με την εκτενή έρευνα του πρακτορείου, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της J&J γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.

Η εταιρεία μάλιστα είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το Baby Powder και πλήρωσε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Απαντώντας στην έρευνα του πρακτορείου, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε υπόνοια» ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ «είναι ψευδής».

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», σημείωσε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρός της, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εταιρεία επιμένει ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η J&J διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος «σε κανένα δείγμα» του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973.

Όμως τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972-75, βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.

Πτώση άνω του 10% της μετοχής της εταιρείας

Οι αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters προκάλεσαν χθες πτώση άνω του 10% της μετοχής του αμερικανικού κολοσσού και εκτιμάται ότι θα καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 16 χρόνια, μετά τη δημοσίευση της έρευνας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έρευνα αυτή, καθώς η εταιρεία φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Τα προϊόντα αυτά κατηγορούνται επίσης ότι προκαλούν μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο.

Μολονότι η J&J δεσπόζει στην αγορά σκόνης ταλκ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων αυτών ήταν μόλις το 0,5% των 76,5 δισεκατομμυρίων που κέρδισε την περασμένη χρονιά. Στο σύνολο των αγωγών σε βάρος της εταιρείας για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι υποθέσεις που σχετίζονται με το ταλκ αποτελούν λιγότερο από το 10%.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του ταλκ

Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια επιστημονικές έρευνες που έχουν αναφερθεί στις παρενέργειες του ταλκ, προειδοποιώντας τις νέες μητέρες που το χρησιμοποιούν στα μωρά τους, αλλά και τις γυναίκες που το χρησιμοποιούν για την προσωπική τους υγιεινή, να είναι προσεκτικές στη χρήση του.

Το ταλκ αποτελείται από μικρά σωματίδια που, όταν εισπνέονται, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες. Όταν χρησιμοποιείται το ταλκ για να στεγνώσει το κάτω μέρος του σώματος του μωρού από την υγρασία, το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να εισπνεύσει τη σκόνη και να αρρωστήσει. Υπάρχουν μωρά που εκτέθηκαν σε σκόνη ταλκ και έχασαν ακόμα και τη ζωή τους. Οι ενδείξεις ότι το μωρό μπορεί να έχει εισπνεύσει ταλκ, περιλαμβάνουν γρήγορη και κοφτή αναπνοή, μελάνιασμα του δέρματος, βήχα, διάρροια ή έμετο και σπασμούς.

Καρκίνος ωοθηκών

Εκτός από τα μωρά, η χρήση του ταλκ ως προϊόν για τη γυναικεία υγιεινή, μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Το ταλκ μπορεί να ταξιδέψει μέσα από το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας και να παραμείνει στις ωοθήκες. Παρά το γεγονός ότι είναι επικίνδυνο, περίπου μία στις πέντε γυναίκες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ταλκ για λόγους γυναικείας υγιεινής, προφανώς και εν αγνοία τους. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι ο κίνδυνος από την έκθεση στο ταλκ μειώνεται για μια γυναίκα όταν εκείνη προχωρήσει σε περίδεση σαλπίγγων για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε το 2010 με τίτλο «Επιδημιολογία του καρκίνου, βιολογικοί δείκτες και πρόληψη», υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης του ταλκ και του καρκίνου του ενδομητρίου. Οι γυναίκες που μετά την εμμηνόπαυση χρησιμοποίησαν ταλκ και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ταλκ σε τακτική βάση είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Καρκίνος του πνεύμονα

Εάν κάποιος εργάζεται σε μια δουλειά όπου εισπνέει κανονικά ταλκ, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων πνευμόνων ή ανάπτυξης καρκίνου. Για καλλυντική χρήση, ωστόσο, η σχέση εισπνοής ταλκ και καρκίνου του πνεύμονα δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί θετικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς