21.6 C
Athens

Φύλακες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου σκότωσαν δύο τζάγκουαρ που το έσκασαν από τα κλουβιά τους

Η διεύθυνση του Πάρκου «έθαψε» την ανακοίνωση που εξέδωσε για το συμβάν, αποσιωπώντας παράλληλα το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη ενώ το Πάρκο ήταν ανοιχτό στο κοινό

Δύο τζάγκουαρ, άγρια ζώα που τελούν υπό εξαφάνιση, έχασαν τη ζωή τους στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, όταν οι φύλακες αναγκάστηκαν να τα πυροβολήσουν, επειδή το είχαν σκάσει από τα κλουβιά τους.

Το περιστατικό αυτό συνέβη σε ώρα που το Πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό και βρίσκονταν σ’ αυτό επισκέπτες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, μια αντιλόπη έσπασε με τα κέρατά της τη γυάλινη περίφραξη των χώρων όπου τα ζώα εκτίθενται στο κοινό και μέσα από αυτήν τα δύο τζάγκουαρ δραπέτευσαν.

Αμέσως οι υπεύθυνοι έθεσαν σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας και καθώς για τα συγκεκριμένα ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας, δεδομένου ότι είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητά της, εξουδετερώθηκαν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τους φροντιστές του Πάρκου.

Το γεγονός επιβεβαίωσε μόλις χθες ο ένας εκ των ιδιοκτητών του Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ μιλώντας στην πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη.

Εκείνο που προκάλεσε έκπληξη ήταν που ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη πριν δύο εβδομάδες και πως τότε εξεδόθη και η αντίστοιχη ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Αττικού Πάρκου

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Αττικού Πάρκου για το συμβάν με τίτλο «Αντίο Jenny και Spotty», αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα το μεσημέρι, περί την ώρα 14:00 οι φροντιστές διαπίστωσαν έξοδο ζώων του Πάρκου μας από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους.

Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με αυτό, απομονώθηκε ο χώρος και τα εν λόγω ζώα εξουδετερώθηκαν όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, από τους φροντιστές του Πάρκου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ολοκληρώθηκε σε περίπου πέντε λεπτά, δεν κινδύνεψε κανένα μέλος του προσωπικού ή των επισκεπτών που βρίσκονταν στο Πάρκο. Δυστυχώς, οι δύο μας ιαγουάροι, η Jenny και ο Spotty δεν είναι πια μαζί μας, καθότι για τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας. Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για όλη την οικογένεια του Πάρκου», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Καταχώνιασαν» την ανακοίνωση

Η ανακοίνωση βεβαίως εξεδόθη, αφού δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ωστόσο «καταχωνιάστηκε» κάπου μέσα στο επίσημο σάιτ της επιχείρησης και δεν δημοσιοποιήθηκε στα social media και τα ΜΜΕ, προκειμένου να μην προκληθεί ανησυχία και χαλάσει η διάθεση των επισκεπτών.

Σα να μην έφτανε δε αυτό, δεν αναφέρει το παραμικρό για το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη σε ώρα λειτουργίας του Πάρκου όταν βρίσκονταν μέσα σε αυτό επισκέπτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Η «παράλειψη» αυτή είναι βέβαια σαφές πως έγινε για «ευνόητους λόγους», αφού το Αττικό Πάρκο είναι πρώτα απ’ όλα μια επιχείρηση με σκοπό το κέρδος και όχι ένας χώρος περίθαλψης ή προστασίας των άγριων ζώων.

Αλλωστε, όλα αυτά τα ζώα είναι δυστυχισμένα στους ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο, όπου βρίσκονται με πρόσχημα την προστασία τους, ενώ η αλήθεια είναι ότι τελούν υπό αιχμαλωσία και, όπως αποδεικνύει το συγκεκριμένο περιστατικό, ούτε η προστασία τους είναι εξασφαλισμένη.

Ισως λοιπόν είναι καιρός όσοι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους για να τα θαυμάσουν από κοντά, να σταματήσουν να το κάνουν, γιατί συμμετέχουν άθελά τους σε ένα διαρκές έγκλημα εκμετάλλευσης ζώων…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς