21.2 C
Athens

Προς υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται το Ποτάμι

Αλλάζουν εκ νέου οι πολιτικοί συσχετισμοί αναφορικά με την ψήφιση της συμφωνίας για τα Σκόπια • Καταψηφίζουν τη συμφωνία οι Αμυράς και Ψαριανός

Στην απόφαση της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πως προσανατολίζεται το Ποτάμι, που όπως όλα δείχνουν άφησε στην άκρη τις επιφυλάξεις των προηγούμενων ημερών.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που έγινε το απόγευμα στη Βουλή, χωρίς ωστόσο η απόφαση να είναι ομόφωνη, δεδομένου ότι οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, επέμειναν ότι θα την καταψηφίσουν.

Αντίθετα υπέρ της συμφωνίας προσανατολίζονται οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και βέβαια ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει δηλώσει εξ αρχής ότι θα υπερψηφίσει χωρίς αστερίσκους.

Στην απόφαση συνέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν  Ζάεφ. Πάντως ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι θα αναμένει το τελικό κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η τοποθέτηση ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης, αναμένοντας ωστόσο τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η Βουλή της ΠΓΔΜ, «όπου θα φανεί ο βαθμός προσαρμογής των γειτόνων μας στη νέα πραγματικότητα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης «σύντομα οι Έλληνες θα κληθούμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που δεν είναι εύκολη». «Η απόφασή μας θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το πατριωτικό συμφέρον και όχι τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα. Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού», τόνισε.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από 149 βουλευτές, 145 του ΣΥΡΙΖΑ και τέσσερις του Ποταμιού και κατά συνέπεια είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί το όριο των 150 βουλευτών. Κατά πληροφορίες υπέρ της συμφωνίας είναι και η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς και η Κατερίνα Παπακώστα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς