23.4 C
Athens

Εφές, εδώ είναι Πειραιάς!

Παίκτες και κόσμος του Ολυμπιακού γονάτισαν μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης κι άρχισαν να φλερτάρουν με την τετράδα

Με χαρακτήρα πολύ μεγάλης ομάδας, καθαρό μυαλό στο φινάλε και τεράστια ώθηση από το κοινό του ο Ολυμπιακός λύγισε 88-81 την Εφές στο ΣΕΦ κι έφτασε στο 7-5 έχοντας πλέον απόσταση μιας νίκης από την τετράδα.

Μια ομάδα που έχει γράψει τη μοναδική ήττα της Φενέρ, έχει φτάσει την Ρεάλ στο -17, έχει κάνει πλάκα στον Παναθηναϊκό και έχει πετύχει ήδη τέσσερις εκτός έδρας νίκες όντας στην πρώτη τετράδας της πιο δύσκολης διοργάνωσης, δεν μπορεί να είναι τυχαία. Η Εφές απείλησε στο ΣΕΦ, όμως οι ερυθρόλευκοι με κορυφαίους τους Τουπάν, Μιλουτίνοφ, Σπανούλη και Παπανικολάου “μίλησαν” στο τέλος και πήραν μια νίκη – χρυσάφι.

Mε την Εφές στο 8-3 και τον Ολυμπιακό στο 6-5 το παιχνίδι είχε χαρακτήρα πρόωρου τελικού για τους ερυθρόλευκους κι έτσι φάνηκε να το είδαν από τον ξεκίνημα. Οπως σας είχαμε προαναγγείλει ο Ντέιβιντ Μπλατ ανακάτεψε την τράπουλα ξεκινώντας με τον Βεζένκοφ στο “3”, όμως ο άσσος στο μανίκι του λεγόταν… Τουπάν. Οι ερυθρόλευκοι έλεγξαν αμέσως τον ρυθμό δεν έδωσαν δικαιώματα στην άμυνα και χτυπώντας από το χαμηλό ποστ με Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη ξέφυγαν γρήγορα 10-2 αναγκάζοντας τον Αταμάν να καλέσει τάιμ άουτ και να αλλάξει ολόκληρη την πεντάδα.

Οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να αναχαιτίζουν τις επιθέσεις της Εφές, ενώ παράλληλα ανέβασαν ταχύτητα στο τρανζίσιον στέλνοντας τη διαφορά στους 15 (23-8) στο 8′ και σηκώνοντας το ΣΕΦ στο πόδι. Ηταν όμως πολύ νωρίς για χαρές και πανηγύρια…

Η Εφές είναι ομάδα που συνηθίζει να επιστρέφει από μεγάλες διαφορές και η αντίδρασή της ήρθε σφοδρή με την έναρξη της δεύτερη περιόδου. Οι βασικοί της φάνηκε ότι πήραν το… μάθημά τους, αφού εμφανίστηκαν πολύ πιο συγκεντρωμένοι και επιθετικοί στην άμυνα. Μέσα σε τέσσερα αγωνιστικά λεπτά η τουρκική ομάδα εξαφάνισε τη διαφορά μειώνοντας στους τρεις (27-24) κι έκτοτε το παιχνίδι άλλαξε φυσιογνωμία.

Οι ερυθρόλευκοι πήραν βαθιές ανάσες -κυρίως από τον Τουπάν- και ξαναξέφυγαν δύο φορές με επτά (37-30 και 48-48), όμως είχαν σταματήσει να παίζουν άμυνα και η Εφές τους τιμωρούσε αδιάκοπα. Οι φιλοξενούμενοι πλήγωσαν με 34 πόντους (!) το καλάθι του Ολυμπιακού στο δεύτερο δεκάλεπτο -αριθμός απαγορευτικός για must win παιχνίδι- καταδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το Νο1 πρόβλημα στον Ντέιβιντ Μπλατ. Το καλό για τους γηπεδούχους ήταν ότι στάθηκαν στο ύψος τους επιθετικά και κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με προβάδισμα, έστω βραχείας κεφαλής (48-46).

Ηταν δεδομένο ότι ο ανεξέλεγκτος ρυθμός δεν βόλευε τους γηπεδούχους και η Εφές πήρε το προβάδισμα λίγο μετά το ξεκίνημα της επανάληψης. Η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού είχε τεράστια προβλήματα, με τους Λάρκιν και Μίσιτς να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο Σέρβος έστειλε την Εφές στο +6 με ένα τρίποντο από τα 9 μέτρα, ο Μπλατ πάσχιζε να βρει μια πεντάδα με αμυντική αποτελεσματικότητα και ο Μιλουτίνοφ έδειχνε να παλεύει μόνος του επιθετικά.

Με σερί δύο τρίποντα από Λεντέι και Παπανικολάου οι Πειραιώτες ισοφάρισαν προς στιγμήν,  όμως ο Μίσιτς “ξαναχτύπησε” από το…σπίτι του και η Εφές μπήκε στην τελευταία περίοδο προηγούμενη (65-68). Τα σύννεφα πύκνωσαν ακόμα περισσότερο όταν στο 32′ οι Τούρκοι ξέφυγαν με 7 πόντους (66-73), όμως ένα μεγάλο τρίποντο του Σπανούλη έδωσε αμέσως σφυγμό στον Ολυμπιακό και… γύρισε τον διακόπτη!

Πρίντεζης και Τουπάν πήραν τη σκυτάλη, η άμυνα έσφιξε τα λουριά και ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με επιμέρους σκορ 7-0, βάζοντας “φωτιά” στην εξέδρα. Το τελευταίο εξάλεπτο ήταν… μία σου και μία μου. Μίσιτς και Λάρκιν συνέχιζαν να βγάζουν… λαγούς από το καπέλο, ο Τουπάν τους “απαντούσε” με μεγάλα σουτ και έμοιαζε δεδομένο ότι το ματς θα κριθεί σε μια λεπτομέρεια. Το κάρφωμα του Λεντέι έγραψε το 83-79 δύο λεπτά πριν το τέλος, δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στην ομάδα του Πειραιά. Οι άμυνα των γηπεδούχων είχε τον τελευταίο λόγο και τελικό 88-81 ήρθε μέσα σε αποθέωση για τους “μαχητές” του Ντέιβιντ Μπλατ, που την κρίσιμη ώρα όρθωσαν το ανάστημά τους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς