14.8 C
Athens

Εκτακτη συνάντηση Μέρκελ-Ζεεχόφερ στο γραφείο του Σόιμπλε

Παράταση στο θρίλερ • Νέα συνεδρίαση των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών το βράδυ

Από μία κλωστή κρέμεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και ενώ γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων, πριν από λίγο η Ανγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ είχαν έκτακτη συνάντηση, στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής είχε πάρει προηγουμένως θέση για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, προειδοποιώντας πως η Γερμανία βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».

«Και τα δύο κόμματα πρέπει να κοιτάξουν μέσα στην άβυσσο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο κόμμα της Μέρκελ και του εταίρου της Ζεεχόφερ για το προσφυγικό.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η έκτακτη συνάντηση των δύο διαφωνούντων να έγινε στο γραφείο του μετά από δική του πρωτοβουλία.

Η καγκελάριος, πάντως, όταν τελείωσε η συνάντηση, βγήκε από το γραφείο του Σόιμπλε, δεν είπε τίποτα στους δημοσιογράφους που την περίμεναν και απλώς επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της και αποχώρησε.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του CDU και του CSU, παρουσία της Μέρκελ, αλλά δίχως τον Ζεεχόφερ που απουσίαζε. Νέα συνάντηση θα γίνει απόψε (11 μ.μ. ώρα Ελλάδος), μεταξύ των βουλευτών και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του CSU, του CDU και του SPD.

Στη συνεδρίαση «εξπρές» της Kοινοβουλευτικής Oμάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης που διήρκεσε μόλις 30 λεπτά, απουσία του Χορστ Ζεεχόφερ, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε: «Η λύση δεν είναι ασήμαντη, αλλιώς θα την είχαμε ήδη. Αξίζει κάθε προσπάθεια. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει μια άλλη συζήτηση κορυφαίου επιπέδου».

Η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών θα τερματιστεί απόψε. «Υπάρχει ισχυρή επιθυμία για επίλυση», είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Στο μεταξύ, ο πρώην ηγέτης του CSU, Ερβιν Χούμπερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον η παραίτηση του Ζεεχόφερ είναι αναπόφευκτη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτή η κίνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον συνασπισμό.

Και από τις δύο πλευρές -τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές- γίνονται προσπάθειες για να μην διαρραγεί η συνοχή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, που μετράει 70 χρόνια.

Αύριο θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Κ.Ο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild. Η ώρα δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν. Θα σταλεί στους βουλευτές των δύο κομμάτων σχετικό SMS.

Από την πλευρά της, η Κάτια Ζούντινγκ, αντιπρόεδρος του FDP, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε πως, σε περίπτωση νέων εκλογών, θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με την Eνωση και τους Πράσινους για μία κυβερνητική συμμαχία.

«Εάν υπάρξουν νέες εκλογές, πιστεύω ακράδαντα ότι θα μιλήσουμε και πάλι για συνασπισμό Τζαμάικα», τόνισε η Ζούντινγκ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς