23.2 C
Athens

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 29χρονου που αιματοκύλησε το Στρασβούργο

Ο Γαλλομαροκινός ήταν γνωστός στις αρχές και είχε ποινικό μητρώο • Είχε επαφές με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους • Διέφυγε με κλεμμένο ταξί • Τον αναζητούν 350 αστυνομικοί

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου βάφτηκε στο αίμα το βράδυ της Τρίτης και ξύπνησε μνήμες παλαιότερων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές ασφαλείας.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν -έξι εκ των οποίων σοβαρά- όταν ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ άνοιξε πυρ στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι γαλλικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία σε κατάσταση συναγερμού για «τρομοκρατική επίθεση».

Μια φωτογραφία του δράστη, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε γαλλικά και βρετανικά ΜΜΕ. Ο Σεκάτ φέρεται να διέφυγε με ένα κλεμμένο ταξί, ενώ δεν αποκλείουν να έχει περάσει τα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας.

Περίπου 350 άνδρες, ανάμεσά τους 100 μέλη της δικαστικής αστυνομίας, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με τη βοήθεια δύο ελικοπτέρων, καταδιώκουν τον ένοπλο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ από το Στρασβούργο, όπου μετέβη κατ’ εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ποιος είναι ο Σερίφ Σεκάτ

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο δράστης έχει καταγωγή από το Μαρόκο, είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Στρασβούργο και είναι 29 ετών.

Ο δράστης, που χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» και ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές, βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί πως χθες το πρωί εντοπίστηκαν στο κρησφύγετό του εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά! Μάλιστα, οι Αρχές τον αναζητούν για να τον συλλάβουν, αλλά τελικά εμφανίστηκε εκείνος το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, πιάνοντας στον ύπνο τις γαλλικές αρχές.

Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί, τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Είχε εκτίσει την ποινή του.

Ο Σερίφ Σεκάτ συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Μάλιστα οι οπαδοί του ISIS έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την επίθεση στο Στρασβούργο  λέγοντας ότι ο τρομοκράτης εμπνεύστηκε από εκείνους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς