16.2 C
Athens

Τρομοκρατική η επίθεση στο Στρασβούργο: Τρεις οι νεκροί, πολλοί τραυματίες (video)

Ο δράστης είναι 29 ετών, γεννήθηκε στο Στρασβούργο και το πρωί διέφυγε από έρευνα στο σπίτι του • Φέρεται να έχει τραυματιστεί κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς • Εγκλωβίστηκε στην περιοχή ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, πρόλαβε να φύγει ο Γιώργος Κύρτσος

Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες (πάνω από 10) σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου, σε χριστουγεννιάτικη αγορά, προκαλώντας την κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατικό» από τον εκπρόσωπο των γαλλικών αρχών ασφαλείας, καθώς ο ύποπτος δράστης βρισκόταν στη λίστα με τους υποψήφιους για τρομοκρατικό χτύπημα, την οποία διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες. Ως τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίστηκε τόσο από την αστυνομία, όσο και από τη νομαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο δράστης είναι ένας 29χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε αρχικά έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε υπόθεση ληστείας.

Ο δράστης πυροβόλησε εναντίον ατόμων, ένα εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε ότι είναι τουρίστας. Ο τουρίστας δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός της ειδικής ομάδας κρούσης Sentinelle, με μέλη της οποίας συναντήθηκε ο δράστης και αντάλλαξε πυροβολισμούς. Από τους 11 τραυματίες, οι επτά αναφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι τέσσερις έχουν διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Oπως είναι φυσικό η Χριστουγεννιάτικη αγορά που υπάρχει στην πόλη εκκενώθηκε και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν σπεύσει στην περιοχή. Βίντεο που ανέβηκε στα social media δείχνει έναν άνθρωπο να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος.

Εγκλωβισμένος ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης

Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο του Στρασβούργου, στην πλατεία Κλεμπέρ και μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν εκεί ήταν και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με άλλους τρεις Ελληνες. Ο κ. Ανδρουλάκης βρισκόταν σε καφετέρια και η αστυνομία του ζήτησε όπως και στους υπόλοιπους θαμώνες, περίπου 30 άτομα συνολικά, να πάνε στο πίσω μέρος του καταστήματος και να κλείσουν όλα τα φώτα.

Μάλιστα, τράβηξε φωτογραφία, την οποία δημοσίευσε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter.

Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, πρόλαβε να αποχωρήσει πριν αποκλειστούν οι δρόμοι από την αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι δεν επικράτησε πανικός.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του αμέσως μετά το «σοβαρό επεισόδιο ασφαλείας», όπως το χαρακτήρισε, προτού ακόμα αυτό χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικό.

Το περιστατικό σημειώθηκε μια μέρα πριν την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο και έτσι βρίσκονταν εκεί πολλοί απεσταλμένοι μέσων ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο, 100 μέτρα από το σημείο που φαίνεται ότι έγινε επίθεση, και άκουσε κρότους, για τους οποίους, όπως ανέφερε, «δεν καταλάβαμε ότι είναι πυροβολισμοί. Δεν μπορούμε να βγούμε, ο κόσμος εκκενώνει την περιοχή, τρέχουν κάποιοι στο σημείο που τους έχουν υποδείξει οι αστυνομικοί» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του ίδιου σταθμού Απόστολος Μαγγηριάδης, ο οποίος βρίσκεται σε εστιατόριο, κοντά στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου, σημείωσε ότι: «Είμαι στο εστιατόριο… Είμαστε κλειδωμένοι με κλειστά τα φώτα. Περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του συμβάντος. Υπάρχουν πληροφορίες από πολίτες ότι οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή. Είδα από τα παράθυρα κόσμο να τρέχει. Είμαστε στο πίσω μέρος του εστιατορίου και περιμένουμε να ελευθερώσει η αστυνομία το χώρο».

Ο Γιώργος Κύρτσος επανήλθε με δεύτερο tweet, στο οποίο ενημέρωσε για το πρώτο απολογισμό του χτυπήματος: «Πρώτος απολογισμός του χτυπήματος στο Στρασβούργο στην περιοχή που έκανα χριστουγεννιάτικη βόλτα. 1 νεκρός. 6 τραυματίες. Ο δράστης έχει διαφύγει. Τον άκουσα να πυροβολεί σε 3 διαφορετικά μέρη στο κέντρο γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να είναι τρομοκρατικό χτύπημα».

Η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, έδωσε εντολή να μεταβεί άμεσα στο Στρασβούργο ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ. Εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της επιχείρησης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς