22.7 C
Athens

Η Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit (video)

Απίστευτο κράξιμο και ειρωνικά γέλια κατά την ομιλία της στη βουλή των Κοινοτήτων • Επιστρέφει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες • Για δειλία την κατηγορεί η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο εν μέσω αποδοκιμασιών και ειρωνικών γέλιων την αναβολή της αυριανής κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο μπορεί να «ακυρώσει» το Brexit χωρίς να χρειάζεται την έγκριση κανενός από τα άλλα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχω ακούσει πολύ προσεχτικά όσα έχουν ειπωθεί κατά την τριήμερη συζήτηση», είπε η Μέι αρχίζοντας την ομιλία της προκαλώντας τα ειρωνικά γέλια των αντιπάλων της. Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές πτυχές της συμφωνίας», με αποτέλεσμα τα γέλια να γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως σκοπεύει να επισκεφθεί τους ηγέτες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την διάσκεψη κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει τις αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των βουλευτών.

Επ’ αόριστον η αναβολή

Συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να υπάρξει εάν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, δήλωσε η Τερέζα Μέι, επιβεβαιώνοντας την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας, ενώ σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της Sun, πληροφορίες του οποίου αναμετέδωσε το Reuters, η αναβολή της ψηφοφορίας θα είναι επ’ αόριστον, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα να μην φθάσει στη βρετανική Βουλή.

Επιπλέον, σύμφωνα με το BBC, η πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή της εξετάζει προσεκτικά νέους τρόπους για να «ενισχύσει» τις εξουσίες της Βουλής των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Στόχος της Μέι είναι να εξασφαλίσει βελτιώσεις από τους 27, ώστε να κερδίσει την απαιτούμενη στήριξη από διαφωνούντες τόσο στους κόλπους των Τόρις όσο και άλλων κομμάτων. Η αποστολή της είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες κλείνουν την πόρτα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε πως παρόλο που είναι σαφές πως υπάρχει ευρεία στήριξη για αρκετές πτυχές της συμφωνίας, το θέμα του backstop προκαλεί έντονη ανησυχία. Όπως είπε παρά το γεγονός ότι η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι το backstop θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για ορισμένους βουλευτές. Στόχος της λοιπόν είναι να δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η όποια πρόβλεψη για backstop να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όπως είπε θα συναντηθεί με τους ομολόγους της. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όμως, ξεκαθάρισε πως η συμφωνία ανάμεσα στους 27 και την κυβέρνηση Μέι δεν είναι απλά η καλύτερη δυνατή, αλλά η μόνη δυνατή.

Για δειλία κατηγορεί τη Μέι η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η απόφαση της Μέι προκάλεσε πολλά και αρνητικά σχόλια. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία».

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η συμφωνία της Πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρις (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη», τόνισε.

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσουν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί – τι λέτε;», έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς