19.8 C
Athens

Ανατροπή: Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει το Brexit λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σύμφωνα με την απόφαση για τη Βρετανία κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τη διαδικασία του άρθρου 50 χωρίς να χρειαστεί έγκριση από κάποιο άλλο κράτος-μέλος • Δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας λένε από τη βρετανική κυβέρνηση

Τα πάνω κάτω ως προς το Brexit μπορεί να φέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε σήμερα ότι η Βρετανία έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την απόφασή της, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.

Το δικαστήριο κρίνει ότι η Βρετανία μπορεί απλά να ανακαλέσει μονομερώς την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Μάλιστα κατά την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η όποια ανάλογη απόφαση από τη Βρετανία δεν θα έχει καμία επίπτωση ή αλλαγή στη συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Επί της ουσίας η πρόταση ανοίγει τον δρόμο για ανάκληση του Brexit, το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη Βρετανία.

Κατά πολλούς η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς ανάλογη ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ δήλωσε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης Μέι γιατί η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ «ούτως ή άλλως».

«Δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ. Η ψηφοφορία ήταν ξεκάθαρη, 17,4 εκατομμύρια πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ. Και αυτό σημαίνει και αποχώρηση από την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οπότε η απόφαση αυτή δεν αλλάζει σε κάτι την απόφαση του δημοψηφίσματος ή την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι αποχωρούμε στις 29 Μαρτίου», δήλωσε ο Γκοβ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς