23.7 C
Athens

Η διαιτησία είναι μονάχα το ένα πρόβλημα…

Ο Τζήλος έκανε ό,τι μπορεί για να μη νικήσει ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη και ο Σα ό,τι μπορεί για να μη χάσει (1-1)

Ο Ολυμπιακός ήξερε ή τέλος πάντων όφειλε να γνωρίζει πολύ καλά τι θα αντιμετώπιζε στα Πηγάδια. Το κακό είναι ότι φάνηκε απροετοίμαστος κι έτσι έφτασε στο τέλος να θεωρεί εαυτόν ευλογημένο που ο Σα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και σταμάτησε τρεις πολύ μεγάλους κινδύνους…

Αλίμονο σε όποιον ερυθρόλευκο δεν το περίμενε. Ότι δηλαδή η Ξάνθη θα αγωνιζόταν σα να διακυβεύεται η ύπαρξή της, ότι ο Τζήλος μόνο… σύμμαχος δεν θα ήταν αλλά και ότι οι αντίπαλοι θα έπαιζαν μαζική άμυνα. Το θέμα λοιπόν, εξαρχής ήταν τι θα κάνει ο Ολυμπιακός. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έκανε και πολλά στα 100 λεπτά που σταμάτησε το χρονόμετρο: πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες οι Πειραιώτες δημιούργησαν ελάχιστες.

Στο ίδιο έργο θεατές ή καλύτερα στο ίδιο… ημίχρονο. Για 38 λεπτά ο Ολυμπιακός είχε συνέχεια την μπάλα στην κατοχή του, ωστόσο απειλούσε μονάχα με μακρινά σουτ (πιο επικίνδυνο εκείνο το Γκιλιέρμε). Την ίδια στιγμή, τη μια και μοναδική φορά που η Ξάνθη πέρασε τη σέντρα, παραλίγο να γίνει το 1-0: ο Σα σταμάτησε στο τετ α τετ τον Γέντρισεκ και απέτρεψε τα χειρότερα.

Στο 39’ ο Ποντένσε σημάδεψε το δοκάρι στο «καλλιτεχνικό» πλασέ πάνω από τον Ζίφκοβιτς, σπαταλώντας τη μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού. Δυο λεπτά αργότερα είχαμε τη σιγή της σφυρίχτρας του Τζήλου στο καθαρό ξεχείλωμα του Τοροσίδη από τον Κασάδο. Στην ίδια φάση υπήρχε κι άλλο τράβηγμα (στον Σισέ), όμως αυτό του Τοροσίδη ήταν αδύνατον να το αγνοήσει κάποιος. Ή σχεδόν αδύνατον, αφού στα χρόνια της εξυγίανσης όλα είναι δυνατά…

Κι ύστερα ήρθε ο… ΠΑΟΚ!

Το ημίχρονο έληξε χωρίς σκορ και στο β’ η κατάσταση θύμισε το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Δίχως καν να επιχειρήσει τελική προς την εστία, η Ξάνθη άνοιξε το σκορ με το αυτογκόλ του Βούκοβιτς στη σέντρα(;) του Σαρπόνγκ. Βέβαια, η διαφορά με εκείνο το ματς είναι ότι οι Ξανθιώτες είχαν προλάβει να κάνουν έστω μια προσπάθεια, στο χαμένο τετ α τετ του Γέντρισεκ…

Οι παίκτες του Μάρτινς έδειξαν τρομερά επηρεασμένοι από την εξέλιξη, η πεντάλεπτη συσκότιση μεταξύ 60′-65′ σίγουρα δεν βοήθησε την κατάσταση και για να απειλήσουν για πρώτη σοβαρά για πρώτη φορά στο β’ μέρος, έπρεπε να φτάσουμε στο 74′: το φάουλ του Φορτούνη αποτέλεσε προπομπό ισοφάρισης, η οποία ήρθε από δική του σέντρα και κεφαλιά εξ επαφής του Βούκοβιτς (76′).

Δυο λεπτά μετά, ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα. Ο Ποντένσε φαινόταν ήδη αρπαγμένος από μια φάση λίγο νωρίτερα (στην οποία είδε κίτρινη κάρτα έχοντας δεχτεί αρχικά ένα άκρως αντιαθλητικό – αλλά όχι σκληρό – φάουλ και στη συνέχεια αντιδρώντας πολύ άσχημα σε δυο χρόνους) και ένα ανόητο άπλωμα του ποδιού σε προσποίηση εκτέλεσης φάουλ τον έστειλε στα αποδυτήρια. Επί της ουσίας, ακριβώς η αφορμή που έψαχνε ένας διαιτητής με την αποστολή του Τζήλου για να τον αποβάλει…

Από εκεί κι έπειτα, οι παίκτες του Ολυμπιακού έχασαν την αυτοκυριαρχία τους, το μυαλό τους θόλωσε και ήταν πολύ πιο εύκολο να χάσουν το ματς, παρά να το κερδίσουν. Στο 91′ βέβαια ο Τζήλος ανακάλυψε επιθετικό φάουλ του Μάνου σε μια φάση που η φανέλα του ερυθρόλευκου φορ έγινε… XXXXXL, αλλά εκείνο που μένει περισσότερο είναι οι δυο σπουδαίες επεμβάσεις με τις οποίες ο Σα κράτησε έστω και τον βαθμό.

Τι μας μένει ως τελική εικόνα; Δυστυχώς, ό,τι λίγο πολύ γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Πρώτον, ότι ο Ολυμπιακός έχει δώσει το δικαίωμα στους αντιπάλους του να ελπίζουν βάσιμα σε αποτέλεσμα, αν τον παίξουν πολύ κλειστά και απλώς περιμένουν υπομονετικά μια – δυο ευκαιρίες για αντεπίθεση. Διότι ακόμα και όταν η ομάδα του Μαρτίνς καταφέρνει να βγάλει φάσεις, όλο και κάποιος τρόπος θα βρεθεί για να χαθούν.

Δεύτερον, ότι η διαιτησία και ολόκληρος ο περίγυρος δεν θα αφήσουν τους ερυθρόλευκους σε χλωρό κλαρί, τουλάχιστον μέχρι να πάει το πρωτάθλημα «εκεί που πρέπει». Δεν είναι δικαιολογία η επίκληση στη διαιτησία: είναι μια πραγματικότητα που άπαντες οφείλουν να την αποδεχτούν. Όπως οφείλουν να αποδεχτούν και ότι υπάρχουν κάμποσα πράγματα που χρειάζονται βελτίωση. Προφανώς η κατάσταση – βαθμολογικά και αγωνιστικά – θα ήταν πολύ καλύτερη αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε απλώς κάποια από τα σφυρίγματα που δικαιούταν.

Και αυτό όμως ήταν γνωστό από νωρίς πως δεν θα συνέβαινε. Όλο το καλοκαίρι το FWS.GR παρουσίασε με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πως παιζόταν το παιχνίδι και πως σημαδευόταν εκ νέου η τράπουλα. Επομένως, το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: από εδώ και πέρα τι γίνεται; Με δεδομένο πως η κατάσταση στη διαιτησία δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να προσπαθεί όσο έχει μαθηματικές πιθανότητες ή θα χαλάσει το μυαλό του και θα γίνει εύκολη λεία στις ορέξεις της εξυγίανσης;

 

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

13’: Ο Γκιγιέρμε σούταρε χαμηλά από το τόξο της περιοχής, η μπάλα πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι του Ζίφκοβιτς. Η πρώτη σπουδαία φάση στο ματς.

33’: Ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Σισέ: η κεφαλιά του Αφρικανού αποκρούστηκε από τον Ζίφκοβιτς και η προσπάθειά του για επαναφορά με γυριστό σουτ σταμάτησε στον Κασά Καμαρά.

37’: Πρώτη επίθεση της Ξάνθης στο ματς, η κακή εκτίμηση του Σισέ στη μακρινή μπαλιά προς τον Γέντρισεκ έφερε τον Σλοβάκου απέναντι στον Σα, με τον Πορτογάλο να βγαίνει νικητής στο τετ α τετ. Η πιο καθαρή ευκαιρία του αγώνα.

39’: Καταπληκτική κάθετη πάσα του Γκιλιέρμε για τον Ποντένσε, ο Πορτογάλος πέρασε την μπάλα πάνω από τον Ζίφκοβιτς, αλλά την είδε να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι! Ο Ολυμπιακός απαντά με μια τεράστια ευκαιρία, από τις πάμπολλες που έχει χάσει στο φετινό πρωτάθλημα.

41’: Ένα οφθαλμοφανές και παρατεταμένο ξεχείλωμα του Κασάδο στο Τοροσίδη την ώρα που ο αρχηγός της εθνικής προσπαθούσε να σουτάρει, δεν έκανε το αυτί του Τζήλου να ιδρώσει. Μια χαρά πέναλτι δινόταν, για κάτι πολύ μικρότερο ο Καράσεφ το σφύριξε στο Μπέτις – Ολυμπιακός τις προάλλες…

1-0 (54’): Μια σέντρα του Σαρπόνγκ στο πουθενά έφτασε στον χώρο ευθύνης του Βούκοβιτς. Ο Σέρβος έκανε κακή εκτίμηση στην κεφαλιά του, στέλνοντας την μπάλα στην αντίθετη πλευρά από εκεί που την περίμενε ο ανήμπορος να αντιδράσει Σα…

74’: Φάουλ του Φορτούνη, η μπάλα πήρε πορεία προς την αριστερή γωνία του Ζίφκοβιτς, ο οποίος έπεσε και έβγαλε σε κόρνερ.

1-1 (76’): Κάθετη του Γκιλιέρμε στον Φορτούνη, ο οποίος κάνει το γύρισμα από δεξιά, η μπάλα φτάνει μέσω Κασάδο στον Βούκοβιτς και ο Σέρβος ισοφαρίζει από κοντά με κεφαλιά.

Αποβολή (78’): Ο Ποντένσε έκανε μια αχρείαστη κίνηση με το πόδι προσποιούμενος ότι θα εκτελέσει ένα φάουλ και από τη στιγμή που βρήκε έστω και λίγο με τις τάπες τον Κοβάτσεβιτς (που έπεσε αμέσως στο έδαφος), ο Τζήλος είχε μια χαρά αφορμή για να του βγάλει δεύτερη κίτρινη και να τον στείλει στα αποδυτήρια.

87’: Ο Σα κάνει μια ακόμα μεγάλη επέμβαση τον τελευταίο καιρό, σταματώντας εκπληκτικά το δυνατό χαμηλό σουτ του Μπρίτο.

90’+1’: Μια λαβή ελληνορωμαϊκής στον Μάνο εντός περιοχής, μετατράπηκε σε επιθετικό φάουλ του ερυθρόλευκου φορ, ο οποίος στο μεταξύ είχε στείλει με προβολή την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Η φάση βεβαίως ήταν ως μη γενόμενη, αφού ο Τζήλος δε ρίσκαρε να περιμένει την εξέλιξή της…

90’+9’: Ξανά ο Σα σε μια καταπληκτική απόκρουση, πετώντας ως το αριστερό «Γ» για να σταματήσει το φάουλ του Κοβάτσεβιτς.

ΞΑΝΘΗ: Ζίφκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Κασάδο, Οκάν, Κοβάτσεβιτς, Καμαρά (52′ Ντουρίτσκοβιτς), Σαρπόνγκ (57′ Κάστρο), Καντά, Μπρίτο (90+ Μελιόπουλος) και Γέντρισεκ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Τοροσίδης (59′ Μάνος), Βούκοβιτς, Σισέ, Κούτρης, Γκιγιέρμε, Καμαρά (90′ Νάτχο), Ομάρ, Φορτούνης, Ναουέλ (30′ λ.τρ. Ποντένσε) και Γκερέρο.
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς