24.6 C
Athens

Μεγαλύτερες οι ζημιές από το προηγούμενο Σάββατο στο Παρίσι -1.723 προσαγωγές, 179 τραυματίες (pics, video)

Διαδήλωσαν 136.000 άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία • 1.082 προσαγωγές μόνο στο Παρίσι, 1.220 υπό κράτηση • Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας οι καταστροφές είναι μεγαλύτερες από την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμά ο δήμος του Παρισιού

Συνεργεία καθαρισμού προσπαθούν από το πρωί της Κυριακής να επαναφέρουν τους δρόμους του Παρισιού στην κανονικότητα, απομακρύνοντας τα απομεινάρια του νέου γύρου επεισοδίων, που ξέσπασαν το Σάββατο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, για μία ακόμη φορά επικράτησε το χάος στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Μπορεί το κύμα βίας να ήταν μικρότερης κλίμακας, σε σύγκριση με το προηγούμενο Σάββατο, αλλά οι υλικές ζημιές ήταν μεγαλύτερες.

«Θα υπάρξουν περισσότερες ζημιές από τη χθεσινή ημέρα απ’ όσες υπήρξαν προ μία εβδομάδας», δήλωσε ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος της Αν Ινταλγκό και υπεύθυνος οικονομικών του δήμου των Παρισίων.

Ο ίδιος συσχέτισε τις αυξημένες ζημιές με το «ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος» που θα υποστεί η πρωτεύουσα από το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστά πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω εορτών.

Συνολικά σε όλη τη Γαλλία έγιναν 1.723 προσαγωγές ατόμων, από τους οποίους οι 1.220 κρατήθηκαν. Μόνο στο Παρίσι έγιναν 1.082 προσαγωγές, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν 136.000 άνθρωποι, σχεδόν όσοι και το προηγούμενο Σάββατο, από αυτούς οι 10.000 στο Παρίσι. Επιπλέον, 179 άτομα τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία.

Στην πρωτεύουσα, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- μέχρι και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν βγει στους δρόμους- για μία ακόμη φορά διαδηλωτές άναψαν φωτιές, έσπασαν βιτρίνες, έστησαν οδοφράγματα. Δακρυγόνα έπεσαν στα Ηλύσια Πεδία, ενώ πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Επεισόδια δεν ξέσπασαν μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε αρκετές ακόμη πόλεις, ανάμεσά τους η Μασσαλία, το Μπορντό, η Λιόν και η Τουλούζη.

Το πρωί της Κυριακής άνοιξαν ξανά ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο, που έμειναν κλειστά το Σάββατο όπως και πολλά καταστήματα και άλλα αξιοθέατα. Ομως, πολλά καταστήματα δεν γλίτωσαν, παρά τα μέτρα που είχαν λάβει και το πρωί βρήκε τους υπαλλήλους να καθαρίζουν τα σπασμένα γυαλιά και να προσπαθούν να εκτιμήσουν τις απώλειες από το πλιάτσικο.

Δήμαρχος Παρισιού: Είμαι λυπημένη – Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εξέφρασε τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την οικονομία και την εικόνα της πόλης, στον απόηχο των επεισοδίων που ξέσπασαν στη διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων.

«Στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών του Παρισιού που βίωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σκηνές χάους» έγραψε η Ινταλγκό σε ένα tweet: «Δεκάδες εμπορικά καταστήματα βρέθηκαν στο στόχαστρο ταραξιών σε πολλές συνοικίες. Άλλη μια φορά… Είναι λυπηρό».

«Εκατοντάδες καταστήματα και δημόσιοι χώροι δεν μπόρεσαν να ανοίξουν, καταστροφές σε πολλά διαμερίσματα, μια πολιτιστική και οικονομική ζωή που «πάγωσε», μια διεθνής εικόνα που πρέπει να αποκαταστήσουμε: Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Είναι απίστευτο που ξαναζούμε όλο αυτό», τονίζει η δήμαρχος σε ένα άλλο tweet.

Η Αν Ινταλγκό ευχαριστεί τις δυνάμεις επιβολής του νόμου «που εγγυήθηκαν την ασφάλεια των Παριζιάνων και των διαδηλωτών» υπό δυσχερείς συνθήκες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς