16.7 C
Athens

Εμπόλεμη ζώνη το Παρίσι: Eκτεταμένα επεισόδια, 55 τραυματίες (pics, video)

Τα ΜΑΤ έριξαν πλαστικές σφαίρες στα «κίτρινα γιλέκα» • 125.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους • 1.385 προσαγωγές, περισσότεροι από 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση

Πετροπόλεμος, δακρυγόνα, συγκρούσεις. Αυξάνεται η ένταση στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, με τις δυνάμεις καταστολής να προβαίνουν σε αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις και να κάνουν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, με τουλάχιστον 8.000 μόνο στο Παρίσι.

«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις δέκα τοπική ώρα όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο της περιοχής κι οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν  ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε περιστατικά ωμής βίας. Στο βίντεο φαίνονται ότι τα γαλλικά ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών, ενώ παράλληλα πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες.

Εκτεταμένα επεισόδια νωρίτερα κοντά στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες. Από τα επεισόδια υπάρχουν ήδη 55 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 αστυνομικοί.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς