31.9 C
Athens

Πέφτει και η τελευταία κατηγορία για Μαρινάκη

Μετά την… εξαφάνιση της εγκληματικής οργάνωσης και τις κατηγορίες για απάτη κι εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση, σειρά παίρνει η κατηγορία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων, καθώς ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα

Προ των πυλών βρίσκεται η δικαιοσύνη να καταρρίψει και το τελευταίο αδίκημα για το οποίο είχε κατηγορηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην περίφημη υπόθεση που χρόνια τώρα ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και είχε ξεκινήσει από εγκληματική οργάνωση, είχε περιοριστεί σε σύσταση συμμορίας και πλέον οδεύει προς το… αρχείο.

Ως γνωστόν οριστικά και αμετάκλητα στον κάλαθο των αχρήστων είχαν τεθεί οι κατηγορίες σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης είχαν καταπέσει οι όποιες κατηγορίες για απάτη κατ΄ εξακολούθηση και εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση.
Αυτοί που είχαν στηρίξει την εξόντωση του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού στην συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση, αποδεικνύεται πως έπαθαν… πατατράκ, καθώς τα σοβαρότατα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο κατέπεσαν.

Η μόνη κατηγορία η οποία είχε μείνει και ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορούσε την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, ενώ σε εκκρεμότητα υπήρχε και η σύσταση συμμορίας που ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Σήμερα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που παρέπεμπε σε δίκη 28 παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές για τα αδικήματα της αλλοίωσης αποτελέσματος (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα). Όχι όμως για να επανέλθουν οι βαρύτερες των κατηγοριών, αλλά για να εξαλειφθούν και οι υφιστάμενες.

Είναι η δεύτερη φορά που καλείται να αποφασίσει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου. Αν κάνει δεκτή την εισαγγελική αναίρεση, η υπόθεση επιστρέφει σε νέο Συμβούλιο Εφετών. Η αναίρεση ασκήθηκε σήμερα, τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας.

Το βούλευμα των 28 που παραπέμπονται σε δίκη είναι 300 σελίδων. Η σημερινή αναίρεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι 200 σελίδων. Το σημαντικό όμως είναι ότι στην αναίρεση επισημαίνεται ότι το βούλευμα δεν έλαβε υπ’ όψιν του όσα αποφάσισε το ΣΤ’ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο ήταν πλήρως απαλλακτικό για τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που σήμερα είναι σε ισχύ, για τα αδικήματα που έχουν απομείνει θα πρέπει να δικαστούν μαζί με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη οι: Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Αρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής), Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής), Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Καμποτης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας (διαιτητές), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας), Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρόμητου), Κώστας Μπάρμπας, Δημήτρης Αμαραντίδης, Ηλίας Ιωάννου, Αλέξανδρος Καλογέρης, Δημήτρης Μάνος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Γιώργος Σκαθαρούδης, Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστές Βέροιας), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής ΠΑΕ Ατρόμητος) και Γιάννης Κομπότης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Λεβαδειακός).

Πλέον όμως αμφισβητούνται και αυτές οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο βούλευμα και η δικαιοσύνη θα κρίνει αν αναβιώσουν όσα είχε κρίνει το ΣΤ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου.

Τι είχε κάνει όμως το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου;
-Απέρριψε ομόφωνα την αναίρεση που στρεφόταν κατά της απαλλαγής από το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης.
– Απέρριψε κατά πλειοψηφία (2-1) την αναίρεση της απαλλαγής από το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της μετατροπής του στο πλημμέλημα της σύστασης και συμμορίας
-Απέρριψε επίσης κατά πλειοψηφία (2-1) την αναίρεση της απαλλαγής από το αδίκημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε εν μέρει το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αθηνών (2057/2017) ως προς το σκέλος που αφορά την παράβαση του άρθρου 132 του νομού 2725/1999 (αθλητική δωροδοκία με συνέπεια την αλλοίωση του αποτελέσματος αγώνος) και για την αξιόποινη πράξη της συμμορίας για λόγους ελλιπούς αιτιολογίας.

Τι είχε πει τότε ο δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη Βασίλης Δημακόπουλος;
«Ο Άρειος Πάγος βάζει ταφόπλακα στη δίωξη ως προς τις πράξεις για τις οποίες είχε αθωωθεί ο κ. Μαρινάκης από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίες καθίστανται αμετάκλητες και με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται απόλυτα. Παράλληλα αναιρούνται οι παραπεμπτικές διατάξεις για παράβαση του αθλητικού νόμου περί αθλητικής δωροδοκίας, καθώς και οι αντίστοιχες ως προς την σύσταση συμμορίας γιατί δεν θεωρούνται δικαιολογημένες. Πλέον, σε βαθμό βεβαιότητας αναμένω απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και για τις εν λόγω διατάξεις».

Με τη νέα «παρέμβαση» του Αρείου Πάγου, η υπόθεση οδεύει προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό που απομένει είναι ο Άρειος Πάγος εκ νέου να παραπέμψει το θέμα σε Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα και για την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς