25.5 C
Athens

«Αύρες» και ΜΑΤ κατά κουκουλοφόρων – Ένας τραυματίας στις συγκρούσεις στα Εξάρχεια (pics, video)

Σε εξέλιξη τα επεισόδια • Ρίψεις νερού από τις «αύρες» της ΕΛ.ΑΣ. • Εκτοξεύουν μολότοφ από ταράτσες πολυκατοικιών • Τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες • Οι πλάκες των πεζοδρομίων γίνονται… πολεμοφόδια • 35 προσαγωγές

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια λίγο μετά την δεύτερη πορεία μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και γρήγορα οι δρόμοι της περιοχής μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης με βροχή από μολότοφ, πετροπόλεμο και χημικά.

Η αστυνομία επιχειρεί να περιορίσει τους κουκουλοφόρους επιστρατεύοντας τα δύο οχήματα ρίψης νερού τις γνωστές «αύρες».  Ο «Αίας», η μία αύρα της ΕΛ.ΑΣ., είχε χρησιμοποιηθεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου για τον ίδιο σκοπό.

Στις 9.30 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ένα άτομο τραυματίσθηκε στην πλατεία Εξαρχείων. Οι πληροφορίες έφεραν τον τραυματία να αιμορραγεί, ενώ κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον παραλάβει. Ο τραυματίας είναι νεαρής ηλικίας και φέρεται να έχει τραυματιστεί στο πόδι. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ένα άλλο άτομο υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα.

Τα πεζοδρόμια σε πολλούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έχουν ξηλωθεί: Οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν τις πλάκες ως «πολεμοφόδια» εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα, τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα είχαν παραδοθεί στις φλόγες στις οδούς Στουρνάρα και Ζωσιμάδων.

Από τις μολότοφ έπιασε φωτιά μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Στις 20:30 ο «Αίαντας» διέλυσε το πρώτο οδόφραγμα των αναρχικών στην οδό Τοσίτσα και απώθησε τους κουκουλοφόρους προς τα στενά των Εξαρχείων με συνεχείς ρίψεις νερού.
Ωστόσο, μια μολότοφ που έσκασε κάτω από τον «Αίαντα» προξένησε πυρκαγιά στο πίσω αριστερό ελαστικό του.

Πυροσβέστες προσπάθησαν να την σβήσουν με μάνικα που… δεν είχε νερό. Τελικώς η φωτιά στο θωρακισμένο της αστυνομίας κατασβέσθηκε.

Οι οδομαχίες έχουν μεταφερθεί στην οδό Νοταρά και στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων.

Στις εννιάμισι το βράδυ ομάδα ατόμων που είχαν ανέβει σε ταράτσα στην οδό Σπύρου Τρικούπη άρχισαν να εκτοξεύουν μολότοφ στους αστυνομικούς από ψηλά.

Από τις 8 το βράδυ η ατμόσφαιρα σε όλο το κέντρο της Αθήνας είναι αποπνιχτική από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, ενώ έως τις επτάμισι είχαν γίνει 27 προσαγωγές. Δύο ώρες αργότερα οι προσαγωγές ανέρχονταν σε 35.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς