21.8 C
Athens

Σγουρίδης: Ο Τσίπρας να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών βάσει του άρθρου 19

«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 104,6» ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Παναγιώτης Σγουρίδης, μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα.

«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία», δήλωσε ο κ. Σγουρίδης, αναφερόμενος στην παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς, που ζήτησε χθες από την κυβέρνηση των Σκοπίων να τηρηθούν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί πιθανότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Η δήλωση του αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι μία ακόμα ένδειξη του αναβρασμού που εξακολουθεί να επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τους ΑΝ.ΕΛ. να διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

Στην ερώτηση αν την αναπομπή (δηλαδή την άρνηση επικύρωσης της συμφωνίας και την επιστροφή της για αναθεώρηση και βελτίωση) ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε».

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η Συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία».

«Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή Συμφωνία, αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη Μακεδονία», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Διαφωνεί στο ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών τον Μάρτιο

Στην ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών τον Μάρτιο, ο κ. Σγουρίδης απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να εμπλακεί ο λαός σε διλήμματα. Από τη στιγμή που αποφασιστεί, όμως, μπορεί να γίνει και αυτό αν η συμφωνία έρθει μέσα στην καρδιά των δημοτικών εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ τόνισε πως «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι η έμμεση πλην σαφής αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα που θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

Ακολούθησε η αναδίπλωση από τα Σκόπια, με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ολες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία», υπογραμμίζει η κυβέρνηση της γείτονος, ενώ προσθέτει ότι «ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς