17.8 C
Athens

Κυνηγά το ρεκόρ του Δέδε ο Μασούρας!

Ο Πανιώνιος συνετρίβη στη Λάρισα, αλλά ο Γιώργος Μασούρας συνέχισε το σερί σκοραρίσματος και προλαβαίνει να ισοφαρίσει ένα ιστορικό «κυανέρυθρο» ρεκόρ

Για πέμπτη σερί αγωνιστική σκόραρε ο Γιώργος Μασούρας με τον Πανιώνιο και, άσχετα με την αρνητική εξέλιξη που είχε ο αγώνας με την ΑΕΛ, παρέμεινε στο κυνήγι ενός παμπάλαιου ιστορικού ρεκόρ για τους «κυανέρυθρους». Αυτό που κατέχει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στην Α’ Εθνική, Γιώργος Δέδες, ο οποίος το 1969-70 είχε βρει δίχτυα επί οκτώ διαδοχικούς αγώνες!

Δεδομένου ότι ο Μασούρας φεύγει την 1η Ιανουαρίου 2019 για τον Ολυμπιακό, έχει να δώσει άλλα τρία ματς με τον Πανιώνιο και πρέπει να σκοράρει σε όλα για να «πιάσει» τον Δέδε. Πρόκειται γι’ αυτά κόντρα στον Λεβαδειακό (εντός, 10/12), τον ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός, 15/12) και τον Αστέρα Τρίπολης (εντός, 22/12). Θυμίζουμε ότι ο διεθνής εξτρέμ άρχισε το σερί σκοραρίσματος στο εντός έδρας ματς με τον Ατρόμητο (2-2) και στη συνέχεια πέτυχε από ένα γκολ στα παιχνίδια με Παναιτωλικό (3-0 εντός), Ξάνθη (1-0 εκτός) και Λαμία (1-0 εντός), πριν το σημερινό στο AEL FC Arena.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί, είναι ότι τα γκολ του Δέδε επί οκτώ διαδοχικούς αγώνες του Πανιωνίου (όχι μόνο σε δικές του συμμετοχές) αποτελεί ρεκόρ για όλη την Α’ Εθνική. Κακώς δεν αναφερόταν επί τόσα χρόνια από τους παλιούς στατιστικολόγους ως ισάξια επίδοση με εκείνες των Γιώργου Σιδέρη (1964-65 και 1968-69 με τον Ολυμπιακό), Κώστα Νικολαϊδη (1967-68 με την ΑΕΚ) και Ντέμη Νικολαΐδη (1997-98 με την ΑΕΚ), επειδή είχαν μεσολαβήσει αναβολές αγώνων του Πανιωνίου.

Ο σωστός υπολογισμός της φόρμας του σκόρερ, όμως, υπολογίζεται με βάση την ημερολογιακή σειρά των αγώνων. Και, στην περίπτωση του Δέδε, ήταν ασύλληπτη. Ο παλαίμαχος διεθνής άσος είχε ξεκινήσει με πέντε γκολ στο 8-0 επί του Ολυμπιακού Λευκωσίας στις 22/10/1969, στον εξ αναβολής εντός έδρας αγώνα της 3ης αγωνιστικής. Τέσσερις ημέρες αργότερα πέτυχε άλλα δύο τέρματα στο 4-0 επί του ΟΦΗ για την 5η αγωνιστική και στη συνέχεια έβαλε από ένα γκολ σε Καβάλα (1-1 εκτός, 2/11), Ηρακλή (ήττα 2-1 εκτός, 23/11), Εθνικό (νίκη 2-0 εντός, 26/11), Πανσερραϊκό (νίκη 1-0 εντός, 30/11), Παναχαϊκή (4-0 εντός, 7/12) και Ολυμπιακό (ήττα 4-1 εκτός, 14/12)!

Το ματς της 8ης αγωνιστικής (με τον Ηρακλή) είχε διεξαχθεί πριν από εκείνο της 7ης (με τον Εθνικό), αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία -όπως και το γεγονός ότι ο Δέδες δεν είχε βρει δίχτυα στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής στο Αιγάλεω, το οποίο είχε διεξαχθεί πριν αρχίσει το σερί σκοραρίσματος (19/10/1969). Με το παρόν σημείωμα, λοιπόν, επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε την αδικία που είχε διαπραχθεί επί τόσα χρόνια προς το πρόσωπό του κορυφαίου κυνηγού.

Το θέμα μας, φυσικά, είναι αν θα προλάβει να το ισοφαρίσει ο Μασούρας, ώστε να τον πιάσει στην κορυφή για τα στενά «κυανέρυθρα» πλαίσια. Αν τα καταφέρει, θα έχει τη δυνατότητα, ως παίκτης του Ολυμπιακού πλέον, να επιδιώξει και την κατάρριψη της πανελλήνιας επίδοσης -την οποία συγκατέχει ο Δέδες μαζί με τον Σιδέρη και τους Νικολαϊδηδες- σκοράροντας για ένατο διαδοχική αγωνιστική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο καλύτερο σερί σκοραρίσματος από παίκτη του Πανιωνίου μετά από αυτό του Δέδε, ανήκει στον σημερινό γενικό αρχηγό της ομάδας. Τον Δημήτρη Ναλιτζή, ο οποίος το 1999-2000 είχε βρει δίχτυα επί επτά διαδοχικές αγωνιστικές (9η έως και 15η), σημειώνοντας συνολικά 11 γκολ -κορυφαία στιγμή του το χατ τρικ στο 3-1 επί του Απόλλωνα στη Νέα Σμύρνη. Μάλιστα, λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του σερί πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ -όπως τώρα ο Μασούρας θα πάει στον Ολυμπιακό.

Γκολ επί πέντε διαδοχικούς αγώνες στους οποίους έπαιξε ο ίδιος (όχι πέντε σερί αγώνες του Πανιωνίου, μια και είχε χάσει ενδιάμεσα έναν) είχε πετύχει τελευταίος ο Κώστας Μήτρογλου το 2010-11. Κι αυτός πήγε μετά στον Ολυμπιακό, ο οποίος βέβαια τον είχε παραχωρήσει δανεικό στους «κυανέρυθρους».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς