17.8 C
Athens

Σαν σήμερα: «Σβήστε τον ήλιο!» (vid)

Την 1η Δεκεμβρίου 1993, ο Ολυμπιακός έβαλε τέλος στο σερί 28 νικηφόρων αγώνων της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η διακοπή του ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στις 24 Οκτωβρίου 1993 είχε προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις. Όταν έσβησαν οι προβολείς του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας στο 83’, το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1 (61’ Μητρόπουλος/12’ Τσαλουχίδης) και το ματς είχε αποκτήσει άγρια ομορφιά. Η Ένωση υπερείχε χάνοντας ευκαιρίες, δεδομένου ότι έπαιζε και με παίκτη παραπάνω από το 36’, λόγω αποβολής του Μπατίστα, όμως ευκαιρίες είχε χάσει και ο Ολυμπιακός.

Η ετυμηγορία των αρμόδιων οργάνων απάλλαξε την ΑΕΚ, στην οποία διοικητικοί ηγέτες ήταν οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Καρράς, από οποιαδήποτε εμπλοκή στην πτώση του ηλεκτροφωτισμού –αν και αποδείχθηκε ότι η παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ δεν διακόπηκε ποτέ. Το ματς ορίστηκε να επαναληφθεί από την αρχή, πάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τη διαφορά ότι «για τον φόβο των Ιουδαίων» ορίστηκε να αρχίσει το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα; Αν και η ΑΕΚ ήταν το φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο για τρίτη διαδοχική σεζόν, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που νίκησε με 2-1 και μάλιστα με πειστικό τρόπο, βάζοντας τέλος στο σερί 28 νικών που μετρούσε η Ένωση στο γήπεδό της για το πρωτάθλημα! Ήταν πανελλήνιο ρεκόρ εκείνη την εποχή, το οποίο άντεξε μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 όταν το κατέρριψαν οι «ερυθρόλευκοι».

Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στο πρώτο ημίχρονο, με τέρματα που πέτυχαν ο Όλεγκ Προτάσοφ στο 20’ και ο Μπεντ Κρίστενσεν στο 40’. Η ΑΕΚ, η οποία αγωνιζόταν χωρίς τον Στέλιο Μανωλά και είχε δοκάρι σε σουτ του Μιχάλη Κασάπη από πλάγια θέση στο 12’, δεν μπόρεσε να βρει λύση στα δύσκολα που της είχε βάλει ο Ολυμπιακός –ο οποίος είχε ως υπηρεσιακό προπονητή τον αείμνηστο, Κώστα Πολυχρονίου, λίγες ημέρες μετά την απόλυση του Σέρβου, Λιούπκο Πέτροβιτς.

Παραλίγο, μάλιστα, να γίνει και το 0-3 με το δοκάρι που είχε ο Βασίλης Καραπιάλης στο 77’ και την κλασική χαμένη ευκαιρία του Μηνά Χαντζίδη στο 80’. Μόνο μετά την αποβολή του Κρις Καλαντζή (81’) αναθάρρησε η Ένωση και μείωσε με τον Γιώργο Αγορογιάννη (86’), ενώ στις καθυστερήσεις ο Αλέξης Αλεξανδρής (παίκτης της ΑΕΚ ακόμη) «σπατάλησε» μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κερκίδα του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων (αν και κόπηκαν μόλις 7.500 εισιτήρια, λόγω του ο αγώνας είχε διεξαχθεί Τετάρτη μεσημέρι), με συνθήματα εκατέρωθεν που ήταν αναμφίβολα ευρηματικά. «Ρίξτε την ΑΕΚ στη Β’ Εθνική, να πάρουνε πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί», φώναζαν οι Ενωσίτες, με σαφή ειρωνεία για τα «πέτρινα» χρόνια που ζούσε ο Ολυμπιακός. Η απάντηση, βέβαια, ήρθε… πληρωμένη: «Καθίστε καλά, γιατί δεν θα σας δώσουμε πρωτάθλημα ξανά», με σαφές υπονοούμενο για το ντέρμπι που είχε διεξαχθεί στο ίδιο γήπεδο, έξι μήνες νωρίτερα.

Το πιο ωραίο, βέβαια, το είπαν οι Ολυμπιακοί μετά τη διαμόρφωση του 0-2: «Σβήστε τον ήλιο, οέο σβήστε τον ήλιο», ειρωνευόμενοι για τη διακοπή του αγώνα την ημέρα της κανονικής διεξαγωγής του!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς