18.6 C
Athens

Σεισμός 7 Ρίχτερ στην Αλάσκα – Μεγάλες ζημιές στο Άνκορατζ (pics, video)

Δρόμοι άνοιξαν στα δυο, μεγάλες ρωγμές σε κτίρια • Αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά άρθηκε αργότερα

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα στις 8.30 το πρωί (19:30 ώρα Ελλάδας) που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και αγωγούς υδροδότησης, αλλά ευτυχώς δεν είχε αναφορές για θύματα ή τραυματίες.

Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν δρόμους να έχουν ανοίξει στα δύο και κτίρια με ρωγμές.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ταρακούνησε κτίρια στην πόλη Άνκορατζ, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι, που άρθηκε στη συνέχεια.

«Δεν παρατηρήθηκε τσουνάμι» και «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανική Κολομβία (Καναδική επαρχία), ή την Αλάσκα», ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, που είναι αρμόδια για έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι.

Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν δρόμους να έχουν ανοίξει στα δύο και κτίρια με ρωγμές.

Αρχικά, το αμερικανικό γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε καταγράψει το μέγεθος του σεισμού στα 6,7 Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε αναθεώρηση σε 7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 12 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ανκορατζ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τον σεισμό και παρακολουθεί τις αναφορές για ζημιές, ανέφερε με tweet της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Πολλοί κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο κάτω από γραφεία, ή σε εξωτερικούς χώρους. Το Πανεπιστήμιο Άνκορατζ της Αλάσκα έκλεισε τις εγκαταστάσεις του και ζήτησε από τους εργαζομένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της πόλης διεκόπη μέχρι να γίνει εκτίμηση των ζημιών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς