15.5 C
Athens

Γερμανική Πολεμική Αεροπορία: Καμία ένδειξη για σαμποτάζ στο αεροσκάφος της Μέρκελ

Αρχικά υπήρξαν δημοσιεύματα για πιθανή εγκληματική ενέργεια • Κατά τη διαδικασία επιστροφής του αεροπλάνου για αναγκαστική προσγείωση υπερθερμάνθηκε το σύστημα πέδησης • Χάνει την έναρξη της συνόδου του G20

Βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας ήταν τελικά η αιτία που οδήγησε στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που θα μετέφερε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή για τη Σύνοδο των G20.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε μια ώρα μετά την απογείωση και ο πιλότος του αεροσκάφος τύπου Airbus A340 προσγείωσε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών.

Πάντως, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post, που επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αναφέρει ότι ερευνητές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως και για τυπικούς λόγους.

Καμία ένδειξη σαμποτάζ

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή της η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία, διέψευσε ουσιαστικά το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ υποψία εγκληματικής ενέργειας, ενώ περιέγραψε τους διενεργηθέντες ελέγχους ως τους τυπικούς που ακολουθούν σε κάθε βλάβη.

«Καμία ένδειξη σαμποτάζ» στο αεροσκάφος που μετέφερε την Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μπουένος Αϊρες, τόνισε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

«Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη υποψίας περί εγκληματικού υπόβαθρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, διαψεύδοντας ευθέως δημοσίευμα της «Rheinische Post» στο οποίο γινόταν λόγος για «έρευνα προς «όλες τις κατευθύνσεις», ακόμη και για «επεξεργασία εγκληματικής φύσης».

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Πρόκειται για μια συνήθη εξέταση του συστήματος ασυρμάτου, στο οποίο παρουσιάστηκε η βλάβη», πρόσθεσε και διέψευσε ακόμη και τις πληροφορίες που ήθελαν το αεροπλάνο να αδειάζει κηροζίνη πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Η Καγκελάριος, λίγο πριν από τις 5 πμ (τοπική ώρα), αναχώρησε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας για την Μαδρίτη, ενώ στις 9 πμ (τοπική ώρα) επιβιβάστηκε σε πτήση της ισπανικής Iberia με προορισμό το Μπουένος Αϊρες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος G20.

Σύμφωνα με το Spiegel ακόμη και η προσγείωση ενείχε κάποιο ρίσκο για την Ανγκελα Μέρκελ. Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία το σύστημα πέδησης υπερθερμάνθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Η Μέρκελ και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες παρέμειναν στο αεροπλάνο μετά την προσγείωσή του καθώς μηχανικοί πραγματοποιούσαν έλεγχο στα φρένα, με τα οχήματα της πυροσβεστικής να παραμένουν σε κοντινή απόσταση.

Σημειώνεται ότι το πλήρωμα χρειάστηκε να κάνει χρήση ενός δορυφορικού τηλεφώνου προκειμένου να γίνει η προσγείωση. Η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Βον Ντερ Λέγιεν ενημερώθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή για το περιστατικό και προσπαθούσε επί ώρες να βρει ένα άλλο αεροσκάφος για τη μεταφορά της Μέρκελ αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς στο Μπουένος Αϊρες.

«Ηταν μια σοβαρή δυσλειτουργία. Ευτυχώς είχαμε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και τον πιο έμπειρο πιλότο», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους ώρες μετά το συμβάν.

Τελικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος πέρασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο στη Βόννη ενώ σύμφωνα με πηγές της αποστολής ένα άλλο κυβερνητικό αεροσκάφος θα μεταφέρει τη Μέρκελ και τον Σολτς στη Μαδρίτη όπου θα επιβιβαστούν σε εμπορική πτήση για την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους.

Ωστόσο, η άφιξή τους θα είναι καθυστερημένη με αποτέλεσμα η Μέρκελ να χάσει την έναρξη της G20 αλλά και να αλλάξει προγραμματισμένες συναντήσεις της.

Die Welt : 20 λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος έστειλε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600

Για δέκα χρόνια, το Airbus Α340-30 της Lufthansa μετέφερε επιβάτες, κατόπιν μετατράπηκε σε κυβερνητικό αεροσκάφος πριν από δύο χρόνια.

Ομως, το αεροσκάφος Longbus με τον κωδικό 16 + 01 «Konrad Adenauer» προκαλεί πάντα βλάβες.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Ολαφ Σολτς δεν μπορούσε να επιστρέψει από συνάντηση του ΔΝΤ στο Μπαλί, γιατί τρωκτικά είχαν καταφάει τα ηλεκτρικά καλώδια του αεροσκάφους.

Τώρα ο κυβερνήτης έστειλε τον κωδικό 7600 -έναν από τους τέσσερις ειδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς που μπορούν να μεταδοθούν μέσω αναμεταδότη, δηλαδή με ραδιοσήμα, από το πλήρωμα του πιλοτηρίου έως τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, ο κωδικός 7500 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφέρει αεροπειρατεία αεροσκάφους χωρίς να το αναφέρει συγκεκριμένα στην ραδιοφωνική συχνότητα. Ο κώδικας 7600 από το Airbus, περιγράφεται συχνά από τους πιλότους ως «76 -χρειάζομαι ραδιόφωνό μου» ή «76-δεν ακούω τίποτα». Έτσι είναι μια κλήση για βοήθεια από το πιλοτήριο ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής επαφή με την αεροπορική εταιρεία.

Αυτοί οι κωδικοί έκτακτης ανάγκης εμφανίζονται επίσης σε ορισμένες πλατφόρμες Διαδικτύου που επιτρέπουν στα αεροπλάνα να ακολουθούν τη διαδρομή τους. Ως εκ τούτου, το σήμα έκτακτης ανάγκης παρατηρήθηκε γρήγορα περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση από το Βερολίνο.