24.2 C
Athens

Την ΚΕΔ την ελέγχει η ΕΠΟ και όχι η FIFA

Με αφορμή την απομάκρυνση Τσαχειλίδη, ο Χρήστος Υφαντής καταρρίπτει με επιχειρήματα το ανέκδοτο της «ανεξάρτητης ΚΕΔ, που ελέγχεται από τη FIFA»...

Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ Τελεία, παράγραφος. Ο όρος «ανήκει» περιγράφει απολύτως την σχέση άμεσης εξάρτησης της οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης της διαιτησίας από την ΕΠΟ, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε άλλη εθνική ομοσπονδία.

Προπαγανδιστικά και συγκυριακά αναγνώσματα του στυλ «η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη» υπακούουν πάντα σε πρόσκαιρες ανάγκες να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα ή να αποκτήσουν πολιτική αιτιολόγηση ακραίες, πραξικοπηματικές επιλογές. Όπως, ακριβώς, συμβαίνει με την ελληνική διαιτησία από τις αρχές Νοεμβρίου 2016 έως και σήμερα.

Προσοχή! Η σχέση άμεσης εξάρτησης της ΚΕΔ από την ΕΠΟ δεν (πρέπει να) εμποδίζει την «ανεξάρτητη λειτουργία της», η οποία περιορίζεται στα καθαρά ζητήματα διαιτησίας (επιλογές διαιτητών, εκπαίδευση, επιμόρφωση, ορισμοί κ.λ.π.). Όλα αυτά συγκροτούν την ανεξάρτητη λειτουργία της διαιτησίας και (πρέπει να) είναι αποδεκτά σε μια ομοσπονδία που λειτουργεί ορθολογικά, με βάση το διεθνές (άρα και εγχώριο) θεσμικό πλαίσιο περί το ποδόσφαιρο.

Στη χώρα και στο ποδόσφαιρο της εξελίσσεται την τελευταία διετία μια κανονιστική παραφροσύνη, που επιβιώνει, καθώς βολεύει μια σειρά εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο, τόσο στην ίδια την ΕΠΟ όσο και εκτός αυτής (κυβέρνηση, ομάδες, παραποδοσφαιρικά συμφέροντα, συμμορίες, παρακρατικούς κ.λ.π.). Η ΚΕΔ ανήκει στην ΕΠΟ αλλά η διαιτησία είναι ανεξάρτητη!

Με άλλα λόγια η ΕΠΟ πληρώνει την ΚΕΔ, επιλέγει (σε τελευταία ανάλυση) τα μέλη της, τα διορίζει, αλλά δεν έχει σχέση με τη διαιτησία «η οποία ανήκει στη FIFA».

Σε καμία FIFA δεν ανήκει η διαιτησία. Την οργανώνει, τη διοικεί, τη λειτουργεί και την καθοδηγεί η ΕΠΟ, δηλαδή η διοίκηση της.

Αν η διαιτησία «ήταν στην αρμοδιότητα της FIFA», όπως πολλές φορές έως τώρα έχει κατατεθεί, δεν θα υπήρχε περίπτωση να τολμήσει η ΕΠΟ να απολύσει (με αστείες μάλιστα αναφορές) τον Τσαχειλίδη από την ώρα που ο τελευταίος ήταν επιλογή του Περέιρα, δηλαδή του εκλεκτού της FIFA για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ.

Το είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ στη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης: «Η απόφαση είναι δική σας. Εμάς, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει η ΚΕΔ την ανεξαρτησία της». Να διαθέτει, δηλαδή, λειτουργική ανεξαρτησία να αποφασίζει για τα στενά ζητήματα διαιτησίας.

Μα αυτή (έπρεπε να) τη διαθέτει και κάθε άλλη ΚΕΔ που ορίζεται από μια εθνική ομοσπονδία να φέρει σε πέρας ένα σημαντικό έργο.

Ο Τσαχειλίδης (και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ, Έλληνες και αλλοδαποί) ανήκε στην ΕΠΟ. Αυτή την προσέλαβε, αυτή υπέγραψε μαζί του σύμβαση παροχής υπηρεσιών, αυτή τον απέλυσε. Το παραμύθι «η ΕΠΟ πληρώνει, αλλά αυτός που πληρώνεται ανήκει στη FIFA» δεν το πιστεύει ούτε η Σαμούρα. Εκτός κι αν ισχυριστεί κάποιος ότι τα αλλοδαπά μέλη της ΚΕΔ ανήκουν στη FIFA και οι γηγενείς στην ΕΠΟ, για να ζήσουμε στην απόλυτη παράνοια…

Η επιλογή της ΕΠΟ να απολύσει τον κ. Τσαχειλίδη διέρρηξε απολύτως και τον ύστατο υμένα που επέτρεπε τόσο καιρό να διακινείται και να διακονείται ένα επικοινωνιακό παραμύθι μεταξύ μιας εκλεγμένης και απολύτως νομιμοποιημένης διοίκησης της ΕΠΟ και μιας διαιτησίας που «ανήκει στη FIFA». Ο κ. Γραμμένος έχει, πλέον, όλες ανεξαιρέτως τις ευθύνες για την ΚΕΔ, τη λειτουργία της και τι αποφάσεις της.

Δεν γνωρίζω αν το επεδίωξε στο πλαίσιο μια (πιθανότατης ) απόφασης «κάνουμε επίδειξη δύναμης απέναντι σε όλους» ή του ξέφυγε.

Λίγη σημασία έχει. Το σημαντικό είναι πως πλέον ισχύει και για τον ίδιο (ως πρόεδρο μιας κυρίαρχης ομοσπονδίας) η ρήση για το λάθος και την απομάκρυνση εκ του ταμείου…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του αθηναϊκού ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League

Λαμία – ΠΑΟΚ 1-1: Ιστορικός βαθμός για τους Φθιώτες, ο Σβαμπ έσωσε τα προσχήματα στο 90+10′

Η Λαμία πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της βαθμό από τον ΠΑΟΚ και θα μπορούσε να έχει νικήσει κιόλας αν ο διαιτητής Κατσικογιάννης δεν έκανε τα πάντα προκειμένου να σπρώξει τους Θεσσαλονικείς

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα Λαμία - ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League