16.9 C
Athens

Η ιστορία επαναλήφθηκε (και δεν ήταν φάρσα)

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα» είχε πει ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ. Πού να φανταζόταν πως 135 χρόνια μετά από τον θάνατο του Μαρξ, η ρήση του που έχει μείνει στην… ιστορία, θα «πλήγωνε» τόσο πολύ μια ομάδα από τη χώρα του, τη Mercedes.
Όχι, δεν έχω όρεξη για φιλοσοφικές αναζητήσεις. Όμως μερικά πράγματα στη ζωή όταν ξανασυμβαίνουν παύουν να είναι μια απλή σύμπτωση. 15 Μαϊου 2016. Στην τρίτη στροφή της πίστας της Βαρκελώνης συγκρούονται ο Νίκο Ρόσμπεργκ με τον Λιούις Χάμιλτον κι εγκαταλείπουν αμφότεροι. Ήταν η τελευταία φορά που η Mercedes είδε και τα δύο μονοθέσιά της να εγκαταλείπουν σε έναν αγώνα.


Δύο χρόνια και 45 ημέρες μετά η ιστορία επαναλήφθηκε, έστω και με ολίγον διαφορετικό τρόπο. Ο Βάλτερι Μπότας εγκαταλείπει στον 13οι γύρο του αυστριακού grand prix λόγω προβλήματος στο υδραυλικό σύστημα της Mercedes. Στον 62ο γύρο του αγώνα εγκαταλείπει και ο Lewis Hamilton, ο οποίος είχε 33 σερί τερματισμούς! Διπλό «DNF» για το «αστέρι»!
Όμως έχει και… συνέχεια η ιστορία των συμπτώσεων. Τότε, στη Βαρκελώνη το 2016, στο ντεμπούτο του με τη Red Bull ο Μαξ Φερστάπεν πήρε τη νίκη, εντυπωσιάζοντας τα πλήθη. Σήμερα, στο Red Bull Ring, ο Ολλανδός πήρε και πάλι την (τέταρτη) νίκη, κάνοντας 18.000 Ολλανδούς στις εξέδρες να παραληρούν και τους εκστασιασμένους ανθρώπους της ομάδας του, έμπλεοι συναισθημάτων να πανηγυρίζουν έξαλλα την πρώτη νίκη της Red Bull μέσα στο «σπίτι» της.


Και συνεχίζουμε. Στη Βαρκελώνη το 2016 ο Κίμι Ράικονεν τερμάτισε δεύτερος, με τον Σεμπάστιαν Φέτελ να συμπληρώνει το βάθρο. Deja vu κι εδώ! Δεύτερος ο «Iceman», τρίτο το «Fingerboy»!


Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν θα επαναληφθεί και το «σκηνικό» του 2017. Χάμιλτον και Φέτελ πήγαν στην Αυστρία με τον Γερμανό να προηγείται με διαφορά 14 βαθμών στο Πρωτάθλημα των οδηγών. Και στο τέλος της σεζόν ο Χάμιλτον πήρε (χαλαρά) το Πρωτάθλημα. Φέτος στην Αυστρία οι δύο τους πήγαν και πάλι με διαφορά 14 βαθμών, αυτή τη φορά υπέρ του Βρετανού. Ο Φέτελ τερμάτισε τρίτος, ο Χάμιλτον εγκατέλειψε, μετά τον αγώνα ο Γερμανός είναι και πάλι πρωτοπόρος στο Πρωτάθλημα με έναν πόντο. Λέτε στο τέλος της σεζόν ο Φέτελ να πανηγυρίσει τον πέμπτο Πρωτάθλημα της καριέρας του και πρώτο με τα χρώματα της Ferrari; Διόλου απίθανο, ειδικά για τους… προληπτικούς και τους ιστορικούς!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς