20.8 C
Athens

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (pics, video)

Ο μεγάλος μαέστρος του ιταλικού κινηματογράφου, δημιουργός των ταινιών «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» και «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών

O Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης κλασικών πλέον κινηματογραφικών αριστουργημάτων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Μπερτολούτσι άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 το πρωί της Δευτέρας μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μπερτολούτσι σκηνοθέτησε ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» και «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», ταινία που του χάρισε και το βραβείο Όσκαρ το 1988.

Το 2007 στο Φεστιβάλ Βενετίας του είχε απονεμηθεί ο Χρυσός Λέοντας για το έργο του, ενώ το 2011 στην έναρξη του Φεστιβάλ των Καννών του είχε απονεμηθεί ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας.

Η είδηση του θανάτου του Μπερτολούτσι έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η ιταλική La Repubblica μετέδωσε ότι έφυγε ο «τελευταίος μεγάλος μαέστρος» του ιταλικού κινηματογράφου.

Ο Μπερτολούτσι θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’70. Γεννήθηκε στην Πάρμα της τότε φασιστικής Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940. Ο πατέρας του ήταν ο ποιητής Τζουζέπε Μπερτολούτσι.

Στην αρχή ο Μπερτολούτσι ήθελε να γίνει ποιητής, όπως ο πατέρας του, όμως μετέπειτα αναθεώρησε. Διακρίθηκε με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του Πιερ Πάολο Παζολίνι πριν αρχίσει να σκηνοθετεί ο ίδιος.

Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και ο ίδιος, δίνοντας και κάποια αριστουργήματα, όπως ο πολυδιάστατος «Κονφορμίστας» και το αμφιλεγόμενο «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», με τον Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ που η περιβόητη σκηνή του με το βούτυρο και το βιασμό είχε χαλάσει κόσμο.

Για την επίμαχη σκηνή ο Μπερτολούτσι είχε δηλώσει αρχικά το 2013 ότι η πρωταγωνίστρια δεν γνώριζε για το βιασμό για να ανασκευάσει μερικά χρόνια αργότερα, το 2016, λέγοντας ότι η Σνάιντερ γνώριζε για την σκηνή, αλλά δεν γνώριζε ότι θα χρησιμοποιηθεί βούτυρο σε αυτήν.

Ο Μπερτολούτσι είχε, μάλιστα, μπλεξίματα και με τη δικαιοσύνη για τη σκηνή αυτή με δικαστήριο να του ανακαλεί για πέντε χρόνια τα πολιτικά του δικαιώματα και να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Ακολούθησαν οι ταινίες «1900», «La Luna» και «La tragedia di un uomo ridicolo».

Το 1987 ο Μπερτολούτσι σκηνοθέτησε την ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» μια ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, Που-Γι, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία μόλις 3 ετών για να κυβερνήσει τον κινέζικο λαό.

Στη συγκεκριμένη ταινία, που αποτέλεσε την πρώτη στην οποία δόθηκε άδεια για γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη, ο Μπερτολούτσι συνυπέγραψε και το σενάριο. Για την ταινία αυτή στον Ιταλό δημιουργό απονεμήθηκε, το 1988, το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το 1996 σκηνοθέτησε την ταινία «Stealing Beauty», για να ακολουθήσει επτά χρόνια μετά, το 2003, η ταινία «The Dreamers».

Από τις πιο διασημότερες ταινίες του ήταν το «Τσάι στη Σαχάρα» και «Io ballo da sola», ένας ύμνος στην αξία της ζωής. «Πρόκειται για τον κορυφαίο δημιουργό της ιταλικής Νουβέλ Βαγκ», γράφει σήμερα ο Τύπος.

Η τελευταία του ταινία με τίτλο Me and You, μια ιστορία για τον 14χρονο Λορέντζο που ζει μαζί με την 25χρονη ναρκομανή αδερφή του, παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών, το 2012.

Το 2012, ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης γυρίζει το τελευταίο του έργο στην Ρώμη, «Εγώ και εσύ», έναν έντονο διάλογο μεταξύ δυο αδελφών.

Πρόσφατα ο επίσης σπουδαίος σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ τον κατηγόρησε ότι παραδόθηκε στη χολιγουντιανή βιομηχανία και έχασε εντελώς το προσωπικό του, ιδιαίτερο σκηνοθετικό στυλ το οποίο είχε στο παρελθόν.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι έζησε, κατά κύριο λόγο, στην Αιώνια Πόλη και στο Λονδίνο. Με έντονη ευαισθησία και ενδιαφέρον για όλη την ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Και για τον λόγο αυτό, ήταν από τους πιο ένθερμους και ειλικρινείς υποστηρικτές των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία αντιστεκόμενοι στην στρατιωτική δικτατορία.

Ο Μπερτολούτσι υπήρξε Άθεος και Μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς