18.8 C
Athens

Συνοριοφύλακες συγκρούστηκαν με μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν το φράχτη στην Τιχουάνα (pics, video)

Έκλεισαν τον μεθοριακό σταθμό μεταξύ Σαν Ντιέγκο-Τιχουάνα οι Αμερικανοί • Απώθησαν ομάδες από το καραβάνι μεταναστών με χρήση χημικών

Νέα ένταση σημειώθηκε στα σύνορα του Μεξικό με τις ΗΠΑ, καθώς  μετανάστες προσπάθησαν να πηδήξουν τον φράχτη, προκειμένου να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος.

Εκατοντάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική επιχείρησαν να πηδήξουν τον φράχτη που χωρίζει το Μεξικό από τις ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι θα παραμείνουν στο Μεξικό, καθώς οι αιτήσεις τους για άσυλο βρίσκονται σε επεξεργασία.

Όπως δήλωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, οι μετανάστες αποχώρησαν από μια ειρηνική πορεία και κατευθύνθηκαν στο φράχτη. Τουλάχιστον 500 εξ αυτών, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, που συμμετείχαν στην ειρηνική διαδήλωση κοντά στα σύνορα, κατευθύνθηκαν προς τον μεταλλικό φράχτη και άρχισαν να σκαρφαλώνουν, επιχειρώντας να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Αρκετοί απ’ αυτούς κατάφεραν να περάσουν από μια πρώτη περίφραξη, προτού δεχθούν δακρυγόνα, την ώρα που ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού πετούσαν πάνω από την περιοχή, σε χαμηλό ύψος. Ορισμένοι εξ αυτών προτίμησαν να γυρίσουν πίσω, ενώ άλλοι συνέχιζαν την πορεία τους προς το αμερικανικό έδαφος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα παραμείνουν σε μεξικανικό έδαφος, μέχρι τη στιγμή που η αίτησή τους θα εξεταστεί στις ΗΠΑ.

«Στους μετανάστες στα νότια σύνορα δεν θα επιτραπεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ έως ότου οι αιτήσεις τους εγκριθούν ατομικά από τα δικαστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Όλοι θα παραμείνουν στο Μεξικό. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο κριθεί αναγκαίο, θα κλείσουμε τα νότια σύνορά μας», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, η Ουάσιγκτον και η επερχόμενη μεξικανική κυβέρνηση κατέληξαν σε μια συμφωνία γνωστή ως «Παραμείνετε στο Μεξικό», σκοπός της οποίας είναι να υποχρεώσει τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της περιόδου που το αίτημά τους θα εξετάζεται στις ΗΠΑ.

«Προς το παρόν, καταλήξαμε σε μια συμφωνία για αυτήν την πολιτική «Παραμείνετε στο Μεξικό», ανέφερε η Όλγα Σάντσεθ Κορδέρο, η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, με δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters η Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο το Μεξικό να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

Εκλεισαν τα σύνορα

Τα σύνορα έκλεισαν μεταξύ της Τιχουάνα και του Σαν Ντιέγκο, ανακοίνωσαν λίγο μετά οι αμερικανικές συνοριακές αρχές. Τα σύνορα έκλεισαν για τα αυτοκίνητα και τους πεζούς μέχρι νεωτέρας, επισήμανε στο Twitter η ομοσπονδιακή αρχή τελωνείων και προστασίας των συνόρων.

Οι χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα με λιγοστά υπάρχοντα, αλλά αποφασισμένοι να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, σε μία ύστατη προσπάθεια να ξεφύγουν από την φτώχεια και τη βία που μαστίζουν τις χώρες τους.

Από την αρχή του ταξιδιού τους, το οποίο συνέπεσε με τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για «εισβολή» και προσπάθησε να πείσει ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να την σταματήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποσχέθηκε να οριστικοποιήσει άμεσα αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες, ένα μέτρο, ωστόσο, το οποίο απορρίφθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Οι ομάδες των μεταναστών μετακινήθηκαν την Κυριακή από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους στην Τιχουάνα με κατεύθυνση το Σαν Ισίντρο, το μεγαλύτερο λιμάνι εισόδου στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς