22.9 C
Athens

Θέμα ημερών η απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

Του ζητήθηκε να παραιτηθεί, αλλά αρνήθηκε • H απόφαση αντικατάστασής του αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου • Γιατί αντιδρούν οι ομογενείς

Θέμα ημερών φαίνεται να είναι η απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκείνος αρνείται να παραιτηθεί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να θέσει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, της Εκκλησίας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και τη δική του υστεροφημία, και να παραιτηθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Ο Πατριάρχης, μη θέλοντας να τον αποπέμψει χωρίς να έχει εξασφαλίσει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου, τον κάλεσε στη Γενεύη σε μία τελευταία προσπάθεια για να τον πείσει ότι «ο καιρός επέστη», δηλαδή έφτασε ο καιρός. Οτι «αρκετά κάναμε υπομονή» και πως «η Εκκλησία στην Αμερική πρέπει να προχωρήσει». Πρόσθεσε ότι συνεργάσθηκαν αρμονικά επί τόσα χρόνια και ότι το απαιτεί η υστεροφημία του (του Αρχιεπισκόπου) να φύγει αξιοπρεπώς, διότι δεν θα ήταν πρέπον να ξυπνήσει κάποιο πρωινό ως πρώην ή να έχει μετατεθεί σε άλλη Μητρόπολη, γι’ αυτό κι ο Πατριάρχης τού ζήτησε να τον διευκολύνει με την εθελούσια παραίτησή του.

Ο Πατριάρχης τον πληροφόρησε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την επίλυση του προβλήματος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος αντέκρουσε, πως όλα τώρα έχουν τακτοποιηθεί στην Αρχιεπισκοπή, επικαλεσθείς μάλιστα τα διαμειφθέντα και λεχθέντα στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και τις δηλώσεις μελών του για την τακτοποίηση των οικονομικών, πλην όμως δεν κατόρθωσε να μεταπείσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος γνωρίζει καλώς την πραγματική φύση των πραγμάτων.

Ανώτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι από το Φανάρι, παρατηρούσαν πως ο Πατριάρχης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, πλην όμως ήθελε να γίνει η αλλαγή κατά τρόπο ευσχήμονα και συναινετικό.

Από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατόν ο Δημήτριος να αποχωρήσει οικειοθελώς, την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση της απομάκρυνσής του και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί δια προαγωγής ή εξόδου του, αν δηλαδή θα εκλεγεί σε «Γεροντική Μητρόπολη» του Οικουμενικού θρόνου ή αυτό θα συμβεί δια της αποπομπής του με τον τίτλο του πρώην Αμερικής.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή υπάρχει δυστοκία στην επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Δημήτριο, σκέφτονται να ορίσουν τοποτηρητή, ο οποίος θα είναι το ενδιάμεσο πρόσωπο μέχρι την τελική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση αυτή έχει επιλεγεί ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, για τον οποίο μερίδα της ομογένειας, θέλοντας να διαμορφώσει κλίμα, έχει αναφερθεί σε οικονομικά θέματα και την διαχείριση που κάνει.

Η είδηση της τοποθέτησης τοποτηρητή δεν ηχεί καλά στα αυτιά των ομογενών και δεν αποκλείεται να αποτελέσει το «φιτίλι» για την «έκρηξή» τους, καθώς απαιτούν εκλογή ενός προσώπου σοβαρού, δυναμικού, έμπειρου, με όραμα και σχέδιο να ενώσει τους ομογενείς γύρω από την Εκκλησία, όπως λένε χαρακτηριστικά.

«Η τοποτηρητεία είναι κακό παιχνίδι συγκάλυψης ευθυνών και σκανδάλων και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στα άκρα τα πράγματα καθώς θα ενισχυθούν οι φωνές που θα ζητήσουν αποκοπή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ θα επιδεινώσει την εικόνα της Εκκλησίας στην ομογένεια αλλά και την δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής», λένε πηγές προσκείμενες στην ομογένεια Αμερικής.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς