18.8 C
Athens

Σοβαρό επεισόδιο στην Κριμαία: Το ρωσικό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών πλοίων (video)

Ένας Ουκρανός ναύτης τραυματίστηκε, ενώ σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ τα σκάφη κατασχέθηκαν

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στη θάλασσα του Αζόφ, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να αποκόψει την πρόσβαση στην Ουκρανία.

Το σοβαρό επεισόδιο που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει εκ νέου την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα στον Πορθμό Κερτς, που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Αζόφ, όταν, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, σκάφος του ρωσικού λιμενικού άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικού πολεμικού.

Η Ρωσία εμπόδισε την είσοδο τριών πλοίων του ουκρανικού ναυτικού στην θάλασσα, με την τοποθέτηση του εμπορικού πλοίου κάτω από την γέφυρα που ελέγχει, στα στενά του Κερτς.

Τα εν λόγω σκάφη έλαβαν την εντολή από το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να συνεχίσουν πάση θυσία την πορεία τους προς τη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα τα ρωσικά πολεμικά πλοία να ανοίξουν προειδοποιητικά πυρά.

Όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, τα βλήματα του ρωσικού λιμενικού σκάφους έπληξαν ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη της που έπλεαν στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλη ζημιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αδρανοποίησή του.

Σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς, εκτός από τις ζημιές στο πολεμικό σκάφος, ένας ναύτης τραυματίστηκε, δίχως να προσδιορίζεται η κατάστασή του.

Μάλιστα, πληροφορίες των ουκρανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας κατέλαβαν και τα τρία πολεμικά σκάφη της Ουκρανίας.

Το ρωσικό λιμενικό από την πλευρά του υποστήριξε ότι τρία πολεμικά σκάφη του ουκρανικού ναυτικού πραγματοποίησαν μη εξουσιοδοτημένη πλεύση σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Βίντεο από το θερμό επεισόδιο κυκλοφόρησε στα ρωσικά ΜΜΕ, στο οποίο διακρίνεται καθαρά το ρωσικό σκάφος του λιμενικού που καταδιώκει τα τρία ουκρανικά πολεμικά.

Στο σημείο περιπολούν εκτός από τα πολεμικά πλοία και επιθετικά αεροσκάφη τύπου Su-25.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, δύο αεροσκάφη Su-25 εντοπίστηκαν στην περιοχή κοντά στη Γέφυρα της Κριμαίας που εκτείνεται στο Στενό, ενώ ελικόπτερα Ka-52 πετούσαν πάνω από τα ουκρανικά πλοία.

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα και το Κίεβο αντάλλαξαν κατηγορίες για την παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια Ρώσων συνοριακών φρουρών να σταματήσουν ουκρανικά πλοία που προσπαθούσαν να κάνουν τον γύρο της Κριμαίας, με προορισμό ένα ουκρανικό λιμάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ουκρανός πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο των αρχηγών των πολεμικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς