20.8 C
Athens

Για τετραμερή συμφωνία για τον αγωγό East Med κάνει λόγο ο ισραηλινός Τύπος

Η συμφωνία αφορά Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία • Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη

«Κλεισμένη» θεωρεί ο ισραηλινός Τύπος την πολυσυζητημένη τετραμερή συμφωνία για τον αγωγό East Med, μέσω του οποίου θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Times of Israel», Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή του σπουδαίου έργου που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 7 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία ορίζει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο αγωγός που θα έχει μήκος 2.200 χιλιόμετρα και θα φτάσει στο Οτράντο της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου.

Ο Εast Med θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της αναμενόμενης αύξησης αναγκών σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με το Hadashot TV, οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα δε με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να μειώσει κατά κάποιον βαθμό την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο. Όταν το έργο ολοκληρωθεί ο East Med θα είναι ο μακρύτερος και βαθύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς