16.9 C
Athens

Εκτός από την ελευθερία στέρησαν και τα ένσημα της καθαρίστριας! (video)

Την έσβησαν από τα μητρώα ασφαλισμένων και της διέγραψαν 20 χρόνια δουλειάς • Είναι σα να μη δούλεψε ποτέ • Οσα είπε μέσα από τη φυλακή για την καταδίκη της

Ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την απάνθρωπη καταδίκη της ταλαιπωρημένης καθαρίστριας που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο δημοτικού και αντί για την πέμπτη τάξη έγραψε ότι είχε τελειώσει την έκτη.

Καθηλωτικά είναι όλα όσα περιγράφει μέσα από τη φυλακή για τη ζωή της, τις συνθήκες που την οδήγησαν σ’ αυτή την ενέργεια, τη σκληρή δουλειά που έριξε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι εκτός από την καταδίκη της, της στέρησαν και τα ένσημα που έβαζε αυτά τα 20 χρόνια!

Είκοσι χρόνια δουλειάς, είκοσι χρόνια δουλεμένα, είναι σα να μην υπήρξαν ποτέ. Στο δε πρώτο δικαστήριο της είχαν ρίξει 15 χρόνια φυλακή!

«Σε χαμόσπιτο έμενα. Τρέχαν νερά από πάνω. Ερχόταν η Πρόνοια και έβλεπε τα παιδιά σε τι κατάσταση ήταν. Δεν ήθελα να βρεθώ σε κατάσταση να μου πάρουν τα παιδιά, να βρεθούν στο ορφανοτροφείο όπως ήμουν κι εγώ. Και έτσι, έκανα αυτό το έγκλημα: Το Ε’ το έκανα ΣΤ’ για μία τάξη…», αναφέρει.

Και συνεχίζει:

«Και δούλεψα. Δούλεψα. Δεν τα έκλεψα. Όλα αυτά τα κατέθεσα στο δικαστήριο… Δε μου μιλούσαν, απλώς με κοιτούσαν. Εγώ έκλαιγα, τους ζητούσα συγνώμη. Να πληρώσω για αυτό που έκανα. Όχι αυτή την ποινή όμως… Στο πρώτο δικαστήριο που είχαν ρίξει” 15 (χρόνια)…».

Μάλιστα, όπως περιγράφει η ίδια, εκτός από την ελευθερία της, της στερήθηκαν και… τα ένσημά της! Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, την έσβησαν από τα μητρώα ασφαλισμένων!

«Έχασα τη δουλειά μου αλλά και τα 20 χρόνια που δούλεψα. Είναι σα να μη δούλεψα ποτέ. Με έσβησαν από το μητρώο. Δεν έχω ένσημα. 20 χρόνια σα να μη δούλεψα».

Τελείωσε το Δημοτικό και τώρα πηγαίνει στο Γυμνάσιο

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα και ο δικηγόρος της καθαρίστριας, η γυναίκα μετά τα όσα έγιναν, αποφάσισε να τελειώσει το Δημοτικό ενώ τώρα, έχει συνεχίσει και στο Γυμνάσιο!

«Όταν διαπιστώθηκε ότι ουσιαστικά έχει τελειώσει την πέμπτη και όχι την έκτη δημοτικού, πήρε το απολυτήριο της έκτης δημοτικού. Και τώρα πηγαίνει και στο γυμνάσιο. Είναι μια ηρωίδα της ζωής… Η υπόθεση εκδικάζεται την επόμενη Τετάρτη, στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας. Αισιοδοξούμε…», είπε χαρακτηριστικά.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής

Για προφανή αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφερόμενη στην υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ποινική καταδίκη εργαζόμενης στην καθαριότητα από Εφετείο Κακουργημάτων, σημειώνουμε αρχικά την εκπεφρασμένη θέση μας περί ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων. Η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα».

«Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής. Η σύγχυση που δημιουργείται από δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία και οδηγούν σε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων μπορεί να αρθεί είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου», προσθέτει.

«Οι κατηγορίες περί αναλγησίας δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ή άλλες όμοιες αποφάσεις είναι τουλάχιστον άδικες και συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας», καταλήγει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς