16.6 C
Athens

Κρίνεται σήμερα το μέλλον της Μέρκελ

Ολα ανοιχτά για τη θέση της ίδιας της Μέρκελ στην καγκελαρία αλλά και για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού

Οι δύο ξεχωριστές σημερινές συνεδριάσεις των προεδρείων των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU, σε Μόναχο και Βερολίνο με θέμα το προσφυγικό ζήτημα, θα κρίνουν εν πολλοίς το πολιτικό μέλλον της Ανγκελα Μέρκελ.

Στις δύο συνεδριάσεις τα κομματικά όργανα θα συζητήσουν τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα όσα κατάφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στο προσφυγικό, όσο και το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Στο Μόναχο θα συνεδριάσει στις 16.00, το προεδρείο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και στις 18.00 στο Βερολίνο η στενή ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), ενώ δύο ώρες αργότερα θα συνέλθει το προεδρείο του κόμματος. Μετά τη λήξη των συνεδριάσεων αναμένεται να γίνουν δηλώσεις των δύο κομμάτων στον Τύπο.

Είναι γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από την πλευρά της για να εξασφαλίσει συμμαχίες, προκειμένου να… πακετάρει πρόσφυγες από τη Γερμανία προς όσες περισσότερες χώρες μπορεί.

Στο μικροσκόπιο οι συναντήσεις της Μέρκελ για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες αναφέρουν ότι δεν ήταν μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος δούλεψε… υπερωρίες στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής με συνεχείς διμερείς συναντήσεις και εξασφάλισε συνολικά τη συνδρομή 14 χωρών που είναι πρόθυμες να δεχθούν επανεισδοχή προσφύγων. Αρχικά ακούστηκε ότι ήταν 16, αλλά τόσο η Τσεχία όσο και η Ουγγαρία διέψευσαν ότι αποδέχθηκαν επιστροφή προσφύγων.

Αν όμως η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε, το πόσο αποτελεσματικό ήταν αυτό που έκανε, θα κριθεί σήμερα. Η καγκελάριος συναντήθηκε ήδη προχθές μετά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες με τον «κακό της μπελά», τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, σε μία δίωρη συνάντηση, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για το τι συζήτησαν. Ενδεχομένως, ωστόσο, αυτή η συνάντηση να είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες τους.

Ο ηγέτης της CSU, ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, έχει απειλήσει να αρχίσει να εφαρμόζει μονομερώς το μέτρο της επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ στα σύνορα, κίνηση που εάν γίνει πράξη, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Επιφανή στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών εξακολουθούν να εκφράζονται επιφυλακτικά. Ενώ αναγνωρίζουν ότι η καγκελάριος πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής περισσότερα απ’ ό,τι ανέμεναν, εξακολουθούν να επιμένουν σε μονομερή μέτρα της Γερμανίας στο προσφυγικό. Αντιθέτως, σύσσωμη η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στηρίζει τη θέση της καγκελαρίου για ευρωπαϊκές λύσεις.

Σχέδια SPD για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου

Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες, παρόλο που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην αντιπαράθεση των κυβερνητικών τους εταίρων και προτίθενται να παρουσιάσουν αύριο επίσημα το δικό τους σχέδιο για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Μεταξύ άλλων το SPD απορρίπτει, όπως και η Ανγκελα Μέρκελ, μονομερή μέτρα της Γερμανίας στην επαναπροώθηση προσφύγων, επιμένει στην αναγκαιότητα επιπλέον μέτρων για την ασφάλιση των συνόρων της ΕΕ, προτείνει τη δημιουργία και άλλων κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες στην ΕΕ και κρίνει αναγκαία περαιτέρω βοήθεια προς τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στο σχέδιο αναφέρονται ειδικά η Ελλάδα και η Ιταλία. Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει στήριξη στην καταγραφή των προσφύγων, στη στέγασή τους, στις διαδικασίες ασύλου όπως και στις επαναπροωθήσεις. Θα πρέπει όμως και η Γερμανία να δέχεται πρόσφυγες σε περίπτωση που σε ένα κράτος-μέλος δεχθεί «υπερβολικά» μεγάλο αριθμός αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς