19.5 C
Athens

Στην In Digital το VAR, από Σεπτέμβριο και βλέπουμε η εφαρμογή!

Ο Inspector Campbell αποκαλύπτει το όνομα της εταιρίας που θα αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία του VAR και εξηγεί για ποιο λόγο δεν πρόκειται να λειτουργήσει το σύστημα πριν τον Σεπτέμβριο!

Ολοκληρώθηκε με δόξες και τιμές η πρώτη φάση της μακράς διαδικασίας, στην κατάληξη της οποίας το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πιθανόν να αποκτήσει, στα γήπεδα της πρώτης τη τάξει κατηγορίας, το σύστημα Video Assistant Referee (VAR), από την υλοποίηση και εφαρμογή του οποίου προσδοκά σημαντικά οφέλη στον τομέα της αξιοπιστίας των αγώνων και συνεπώς  των διοργανώσεων.

Χθες, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού στον οποίο πήραν μέρος δύο εταιρείες αντιπρόσωποι κολοσσών του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η In Digital, αντιπρόσωπος της ισπανικής Μedia Pro και η ONEX (με όχημα την Iknowhow), αντιπρόσωπος της ιαπωνικής Hawkeye, του ομίλου της SONY.

Η αξιολόγηση των προσφορών στο τεχνικό και οικονομικό κομμάτι οδήγησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην In Digital, γεγονός που έγινε την περασμένη εβδομάδα και μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε η παραμικρή ένσταση για το αποτέλεσμα.

Η επέλευση του δεκαημέρου εκ του νόμου σημαίνει ότι ξεκινάνε από αύριο κιόλας οι τυπικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ελέγχου της προσφοράς της In Digital με κατάληξη την υπογραφή της σύμβασης με την κυβέρνηση (αυτή χρηματοδοτεί την εγκατάσταση του VAR) έως το τέλος Ιανουαρίου, το αργότερο, αν και πληροφορίες μιλάνε για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης έως τις 15 Ιανουαρίου.

Από εκεί και μετά αρχίζει να μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας της εταιρείας, την εκπαίδευση των διαιτητών και – το σημαντικότερο- την οριστικοποίηση των τεχνικών προϋποθέσεων στα γήπεδα για την εγκατάσταση και λειτουργία του VAR.

Περίπτωση να λειτουργήσει το σύστημα έως τη λήξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου δεν υπάρχει, πλην εάν βοηθήσει η Παναγιά εκτός από την εθνική και το VAR. Τεχνικοί με άριστες γνώσεις στο σύστημα και στις ανάγκες του επισημαίνουν πως η προετοιμασία εγκατάστασης είναι τόσο περίπλοκη και σύνθετη που δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για σύστημα σε πλήρη λειτουργία πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, χρόνος που ακόμη και σήμερα τελεί υπό αμφισβήτηση.

Οι λόγοι είναι σαφές ότι δεν αφορούν στην εταιρεία και στην ανάπτυξη του λογισμικού, αλλά στις υφιστάμενες γηπεδικές υποδομές και στο έμψυχο υλικό που θα το χειριστεί. Άλλωστε η μητρική Media Pro χειρίζεται ήδη το VAR σε Ισπανία και Πορτογαλία και έχει σε υπερθετικό βαθμό το Know how για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του και στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά γήπεδα, με εξαίρεση δυο-τρία, είναι σε πλήρη και διαχρονική αποδιοργάνωση με υποδομές της δεκαετίας του εξήντα, χωρίς καμία δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκαίων βελτιώσεων και με ιδιοκτήτες που δεν είναι εύκολο να πεισθούν να συμβάλλουν στις αναγκαίες κατασκευές για την εγκατάσταση της τεχνικής υποδομής που έχει ανάγκη το σύστημα για να λειτουργήσει. Σήμερα που μιλάμε δεν γνωρίζει κανείς με ασφάλεια όλα τα γήπεδα στα οποία θα απαιτηθεί η εγκατάσταση του VAR, ούτε έχει εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ούτε ποιοι θα είναι εκείνοι (υπό την ευθύνη του κ. Κουκουλάκη) που θα κληθούν να το διαχειριστούν.

Εννοείται, πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εκκινήσει η εφαρμογή του συστήματος χωρίς αυτό να έχει εγκατασταθεί σε όλα τα γήπεδα, ώστε να είναι δυνατή σε όλους τους αγώνες η χρήση του προς υποβοήθηση των διαιτητών. Γραφικότητες που ακούστηκαν «να ξεκινήσει η εφαρμογή σε όσα γήπεδα είναι έτοιμα και μπορούν να δεχθούν το σύστημα και βλέπουμε» αντιμετωπίστηκαν με γάργαρο γέλιο από τους ειδικούς, που δεν διανοούνται πως ένας αγώνας μπορεί να είναι μεγαλύτερης σημασίας από κάποιον άλλον για να προκύψει έτσι η αναγκαιότητα λειτουργίας του VAR στον ένα και όχι στον άλλο.

Πληροφορίες από την αγορά  αναφέρουν ότι η In Digital είναι ήδη έτοιμη να ξεκινήσει την προεργασία από τη δική της πλευρά και να έχει αναπτύξει πλήρως το τεχνικό κομμάτι εντός του προβλεπόμενου χρόνου, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τις διεθνείς συνθήκες και όχι την εθνική κυβερνητική αγωνία. Το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο είναι διεθνώς ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος για την έναρξη λειτουργίας του VAR και στις σοβαρές (σε επίπεδο υποδομών) κοινωνίες και ομοσπονδίες, άρα εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι ακριβώς προκύπτει για την Ελλάδα του απέραντου αλαλούμ και στο ζήτημα των γηπεδικών υποδομών.

Στον ερχόμενο Σεπτέμβριο άλλωστε (αν δεν εγκαταλείψει πιο νωρίς την εξουσία) προσβλέπει και η κυβέρνηση, πέραν κάθε άλλης δημοσιοποιημένης επιθυμίας γραφικών και μη εκπροσώπων της, ώστε να μπορεί «να πουλήσει» εκλογικά το VAR στην ποδοσφαιρική πελατεία και να αποκομίσει τα αναλογούντα οφέλη.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Rising star ο Ράιτ, τον υπολογίζουμε και για του χρόνου

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εγκωμίασε εκ νέου τον Μόουζες Ράιτ και την προσφορά του στην ομάδα, επικυρώνοντας ότι ο Αμερικανός θα είναι και του χρόνου στον Ολυμπιακό

LIVE: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του αγώνα ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ για την 9η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 92-75: Καθάρισε σε μια περίοδο και έχει 40′ ακόμα πριν την πτήση για Βερολίνο (hls)

Οι Ερυθρόλευκοι χάιδεψαν το γκάζι στην 3η περίοδο για το 1-0 κόντρα στην ΑΕΚ και το Σάββατο θα πάνε στο άδειο κλειστό των Λιοσίων για να τελειώσουν την πρόκριση και να ετοιμάσουν βαλίτσες για Βερολίνο