17.8 C
Athens

Δημοσκόπηση Public Issue: 16,5 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, αγγίζει την αυτοδυναμία

Συσπειρωμένο το ΚΙΝΑΛ, τρία κόμματα μένουν εκτός Βουλής

Μεγάλη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική επιρροή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20%. Η διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων είναι στο 16,5% και η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να αγγίζει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Public Issue το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% εξασφαλίζοντας την τρίτη θέση, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ διεκδικούν την τέταρτη θέση με 7 και 7,5% αντίστοιχα.

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή. Και τα τρία κόμματα στη δημοσκόπηση της Public Issue συγκεντρώνουν 2%.

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική, γεγονός που ίσως δείχνει ότι η ΝΔ είναι κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Κλειδί» για τη ΝΔ, σύμφωνα με την έρευνα θα είναι να διατηρήσει ένα ποσοστό εκλογικής επιρροής άνω του 35%.

Στην ίδια έρευνα ένα πολύ υψηλό ποσοστό πολιτών, 60%, δηλώνει ότι είναι αναγκαία η άμεση διεξαγωγή εκλογών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς