18.8 C
Athens

Η ΕΠΟ πληρώνει ταυτόχρονα δυο Ομοσπονδιακούς και δυο βοηθούς!

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τη... λαρτζ ΕΠΟ της εξυγίανσης που ακόμη δεν έχει καταγγείλει τη σύμβαση του Σκίμπε και πληρώνει ταυτόχρονα δυο Ομοσπονδιακούς και δυο βοηθούς για την εθνική Ανδρών

Στους δύο τρίτος (ή και τέταρτος) χωρεί; Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση «δεν χωρεί». Για τη… λαρτζ ΕΠΟ της εξυγίανσης όμως, χωρεί και τρίτος και τέταρτος. Αρκεί όσοι εμπλέκονται στην εξίσωση να ήταν ή να είναι ή να ήταν και να είναι προπονητές και βοηθοί προπονητών στην εθνική ομάδα.

Η κορυφαία ομάδα όλων των σπορ στον ελληνικό αθλητισμό κατάντησε, εκτός από «τεταρτο-πέμπτη» στην ευρωπαϊκή κατάταξη, το χωνευτήρι κάθε προπονητή. Ήδη, διαθέτει επισήμως δυο προπονητές και δύο βοηθούς προπονητές.

Για τη θέση του πρώτου προπονητή «μονομαχούν στα μαρμαρένια αλώνια» ο Μίκαελ Σκίμπε και ο Άγγελος Αναστασιάδης και για αυτή του βοηθού ο κ. Τερζής  και ο Κώστας Τσάνας.

Ουδείς γέλως. Η σύμβαση του κ. Σκίμπε με την ΕΠΟ είναι, ακόμη και σήμερα, νόμιμη και ισχυρή, καθώς δεν έχει καταγγελθεί, παρά τον θριαμβευτικό τόνο που δόθηκε στην διακοπή της συνεργασίας του με την Ομοσπονδία (απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ στις 25.10.2018).

Τότε, στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, η Εκτελεστική Επιτροπή δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της και «διέκοψε» τη σύμβαση συνεργασίας με τον Γερμανό τεχνικό, αλλά από τότε μέχρι και σήμερα οι εξελίξεις περιγράφονται από τη ρήση «όλο λάδι-λάδι κι από τηγανίτα τίποτε». Καμία κίνηση (επίσημη εννοείται) της ΕΠΟ προς τις αρμόδιες αρχές της ελληνικής πολιτείας με την οποία θα δηλώνονταν επισήμως η διακοπή της συνεργασίας (όπως, άλλωστε, δηλώθηκε η έναρξη).

Σε απλά ελληνικά η σύμβαση του κ. Σκίμπε δεν έχει καταγγελθεί ακόμη στην αρμόδια υπηρεσία της ελληνικής πολιτείας, άρα είναι νομιμότατη και ισχύει απολύτως και ο Γερμανός τεχνικός εμφανίζεται μισθοδοτούμενος και ασφαλισμένος.. Προφανώς, οι διαφορές που έχουν προκύψει στη διαδικασία της αποζημίωσης του είναι τόσο σημαντικές που δεν μπορούν εύκολα και – το κυριότερο- «ανέξοδα» να ξεπεραστούν από την ΕΠΟ. Με το ποσό να αγγίζει, όπως λέγεται, τις πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες (550.000) ευρώ – προϊόν της τεράστιας περί το δίκαιο των συμβάσεων έμπνευσης ενός γίγαντα της νομικής σκέψης ονόματι Μπάρζη – και τον τέως (;) ομοσπονδιακό προπονητή να έχει βάλει στην εικόνα συμπατριώτη του δικηγόρο η κατάληξη δεν προοιωνίζεται εύκολη και οικονομικά αποδεκτή.

Κι επειδή, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η εντολή Σκίμπε στον δικηγόρο του είναι « θα πάρω όσα δικαιούμαι έως τελευταίου σεντ» κάθε σκέψη διαπραγμάτευσης έχει καταργηθεί εν τη γενέσει της.

Μάλιστα, ο Σκίμπε γνώστης, πλέον, και των μύχιων σκέψεων της ΕΠΟ για μια δήθεν εξωδικαστική συνεννόηση έχει στη φαρέτρα του ισχυρότατα όπλα, τα οποία είναι έτοιμα προς χρήση, με σημαντικότερο τη διάθεση του «να μιλήσει και να πει πολλά για τον πόλεμο που δέχθηκε από τον ίδιο τον Γραμμένο», ο οποίος, σύμφωνα και πάλι με τις ίδιες πληροφορίες, «είχε αποφασίσει να τον διώξει από το καλοκαίρι και να φέρει στην εθνική ομάδα τον προστατευόμενο του ΠΑΟΚ και εκ δεξιών της Παναγιάς».

Εύκολα ο καθένας καταλαβαίνει τι πανηγύρι έχει να γίνει αν ο Γερμανός κρίνει ότι πρέπει να μιλήσει ανοιχτά, χωρίς φιοριτούρες, για όσα έζησε στο τελευταίο χρονικό διάστημα στην ΕΠΟ και οδήγησαν στην αποπομπή του.

Τις μέρες αυτές, μάλιστα, μετά τον αγώνα της εθνικής μας με την Εσθονία, αναχώρησε για τη Γερμανία (ήταν στην Αθήνα όλο το προηγούμενο διάστημα και ανέμενε) και θα επιστρέψει στις αρχές Δεκεμβρίου για να διευθετήσει οριστικά τις διαφορές του με την ΕΠΟ «στη βάση των όρων του συμβολαίου του» και μόνο.

Κι αν στην υπόθεση Σκίμπε βοηθούσης και της Παναγιάς (δηλαδή FIFA τη λένε) οι εξελίξεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οριστικοποιηθούν, εκεί που γίνεται απίστευτος χαβαλές είναι στην υπόθεση Τσάνα.

Η δεδομένη και διακηρυγμένη παντοιοτρόπως απόφαση της ΕΠΟ να μη  ανανεώσει τη σύμβαση του (με των υπόλοιπων προπονητών), επειδή «κοστίζει πολλά» ανακλήθηκε, Σεπτέμβριο μήνα, εν μια νυκτί και υπογράφτηκε νέα σύμβαση στην οποία (άλλη τεράστια νομική ερμηνεία του δικαίου των συμβάσεων από τον κ. Μπάρτζη προφανώς) ο κ. Τσάνας χαρακτηρίζεται «βοηθός του προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών», χωρίς να ονοματίζεται ο προπονητής. Νομικά, δηλαδή, μπορεί κάλλιστα να υπερασπιστεί την άποψη ότι είναι βοηθός και του Αναστασιάδη.

Στον κ. Τσάνα, λοιπόν, ανακοινώθηκε «να μην πάει στο ξενοδοχείο της ομάδας, τώρα που θα συγκεντρωθεί για τους αγώνες με Φινλανδία και Εσθονία», αλλά αυτός, πονηρός Βοιωτός ων και μετά από σχετική νομική συμβουλή, εμφανίστηκε κανονικά στο ξενοδοχείο, δήλωσε την παρουσία του και περίμενε.

Δηλαδή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμη περιμένει. Τι; Να του ανακοινώσει η ΕΠΟ τι ακριβώς θα εξελιχθεί με την περίπτωση του, καθώς δεν υπάρχει, ακόμη, τελική απόφαση για την τύχη του. Ο Τσάνας στο μεταξύ έχει ένα συμβόλαιο που τρέχει, ο ίδιος έτρεξε ευθύς αμέσως σε γνωστό για τις επιτυχίες του σε θέματα ποδοσφαιρικών διαφορών δικηγορικό γραφείο, οπλίστηκε με τις κατάλληλες οδηγίες και αναμένει.

Περίπτωση, πάντως, να τα παρατήσει μόνος του και να διευκολύνει την διοίκηση στην επίλυση και του δικού του ζητήματος δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο. Εννοείται, πως διεμήνυσε στην Ομοσπονδία ότι «σε άλλη εθνική ομάδα προπονητής δεν πρόκειται να δεχθεί να πάει γιατί αυτό σημαίνει πως πρέπει να απολυθεί κάποιος συνάδελφός του».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ΕΠΟ πρέπει να είναι, αυτή την περίοδο, η μόνη εθνική ομοσπονδία παγκοσμίως που διαθέτει δύο προπονητές στην εθνική της ομάδα και δύο βοηθούς και – το σημαντικότερο- να τους πληρώνει και τους τέσσερις.

Μπορείς να το αποκαλέσεις και τεράστια επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς