19.7 C
Athens

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros με συνοδεία τεσσάρων πολεμικών πλοίων

«Παίζουν με τη φωτιά» οι Τούρκοι • Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο

Αγνοούν τις προειδοποιήσεις οι Τούρκοι και παίζουν με τη φωτιά αλλά και τα νεύρα όλων την ώρα που η αμερικανική ExxonMobil έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις και μάλιστα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο δεν λέει να σταματήσει και κάθε ώρα που περνά παίρνει ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με το militaire.gr, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros πλέει εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία. Το Barbaros παρακολουθεί η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στο κανάλι NTV, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού «Τουρκικό Ρεύμα» στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

«Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Οι έρευνές μας στις περιοχές που μας έχει εξουσιοδοτήσει η “ΤΔΒΚ” συνεχίζονται. Την περασμένη βδομάδα ο “Πορθητής’’ μας ξεκίνησε γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός», υποστήριξε ο Φατίχ Ντονμέζ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια θέση της χώρας του.

Ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream, είπε ότι για τη συνέχεια του αγωγού στην Ευρώπη υπάρχει αίτημα, τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ελλάδας.

Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο

Οι αναλυτές ωστόσο βλέπουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο δεν βρίσκεται σε αυτή την κίνηση.

Με μια ματιά στα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ εύκολα διακρίνει κανείς ότι η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από τα πολεμικά της πλοία σε «απόσταση ασφαλείας» από το αμερικανικό γεωτρύπανο, αλλά σε ένα σημείο με μεγάλο συμβολισμό. Εκεί όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να «γκριζάρει» την όποια συμφωνία των τριών αυτών χωρών.

Η Τουρκία αισθάνεται ότι μένει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να εισέλθει από… την πίσω πόρτα. Ουσιαστικά θέλει να δείξει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε στην περιοχή χωρίς την δική της έγκριση ή χωρίς συνεννόηση με την Άγκυρα.

Μια κίνηση σαν και αυτή με το Μπαρμπαρός και τα πολεμικά μέσα σε κυπριακό οικόπεδο και η επιχείρηση γκριζαρίσματος της περιοχής απ’ την Κρήτη και το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο, δεν είναι εκείνη που θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου.

Είναι άλλης τάξεως ζήτημα οι έρευνες ενός σεισμογραφικού σκάφους όπως είναι το Μπαρμπαρός, που βυθίζει καλώδια που ούτως ή άλλως ανήκει στην ελευθερία των ανοικτών θαλασσών και δεν αμφισβητεί απαραίτητα ντε φάκτο τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας και άλλης τάξεως ζήτημα αν στο μέλλον ένα πλωτό γεωτρύπανο τουρκικών συμφερόντων να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να τρυπά μέσα σε αυτήν. Εκεί δημιουργείται ντε φάκτο μια αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας.

Το ζητούμενο και μεγάλο ερώτημα είναι αν οι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, είτε η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι «εμπλεκόμενοι παίκτες» περιλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου θα ενδιαφερθούν για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από πλευράς Τουρκίας σε τεμάχια εκτός των δικών τους συμφερόντων ή θα εστιάσουν στο να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα όπως οι ίδιοι τα εννοούν στα τεμάχια που τους ενδιαφέρουν. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο και ίσως θα έπρεπε να δοθούν κάποιες απαντήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς