19 C
Athens

Το ποιος είναι πρώτος στο χωριό ενδιαφέρει μόνο τους φανατικούς…

Ο Specialist του FWS αναλύει την αθέατη πλευρά του χθεσινού ντέρμπι και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κανένας από τους δυο «αιώνιους» δεν θα πρέπει να νιώθει χαρούμενος

Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του, έβγαλε αντίδραση μετά την ήττα από την Εφές στην Πόλη και με κορυφαίο τον συνήθη ύποπτο Νίκο Παππά, νίκησε τον Ολυμπιακό δεύτερη φορά σε δέκα ημέρες και τον βύθισε στην ανασφάλεια και την εσωστρέφεια.

Το  ΟΑΚΑ ήταν γεμάτο, ο Παναθηναϊκός είχε αντίπαλο τον Ολυμπιακό και ο Παππάς ερχόταν από ένα ματς που είχε παίξει ελάχιστα και μια περίοδο όπου γενικά παίζει κάτω από τις δυνατότητες του. Αυτά τα στοιχεία ήταν παραπάνω από αρκετά για να είναι υποψιασμένο το προπονητικό επιτελείο των ερυθρολεύκων για αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

Λάθος! Ο Μπλατ έκανε scouting by the book, δεν αξιολόγησε ή δεν πληροφορήθηκε για ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν με τον ίδιο παίκτη, υποτίμησε το πόσο επηρεάζει ο Παππάς το παιχνίδι των πρασίνων στο ΟΑΚΑ και τελικά ο Νίκος έφυγε από το παρκέ έχοντας σε 20:13 απολογισμό 24π. με 4/6 2FG, 4/8 3FG, 4/5 FT και 5 κερδισμένα φάουλ. 

ΠαππάςΟ Πασκουάλ σε ένα μεγάλο αριθμό κατοχών επέλεξε να χτυπήσει τον Σπανούλη βάζοντας τον παίκτη του να κάνει σκριν στην μπάλα για να υποχρεώσει τον αρχηγό του Ολυμπιακού να κάνει αλλαγή και να παίξει άμυνα πάνω στον χειριστή. Αυτή η τακτική αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική γιατί η επικοινωνία στην ερυθρόλευκη άμυνα είναι άγνωστη λέξη.

Επίσης ο Παναθηναϊκός είχε μόνο τέσσερα λάθη για 18 ασίστ και παρά το ότι τα ποσοστά του ήταν χαμηλά είχε 79 πόντους με 27% τρίποντο και 45% βολές πήρε το παιχνίδι χωρίς να αγχωθεί στο τέλος. Οι πράσινοι είναι σε μια περίεργη αγωνιστική κατάσταση στην επίθεση με φανερό πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο η ανάπτυξη υστερεί στο γεγονός ότι η ομάδα δεν κάνει πάσες, δεν κυκλοφορεί την μπάλα side to side, η από μέσα προς τα έξω. Την μπάλα την έχει ένας παίκτης – διαφορετικός κάθε φορά –  που προσπαθεί να τελειώσει την φάση η, να δώσει την ασίστ.  Λείπει η πάσα πριν την τελική. Μοιάζει ότι εκτός από τους Καλάθη και Παπά, οι υπόλοιποι κάνουν πολύ – πολύ συγκεκριμένα πράγματα και μόνον αυτά…

Παναθηναϊκός ΟλυμπιακόςΟ Παναθηναϊκός, γενικά, προς το παρόν δεν πείθει. Δεν είναι μόνο το ότι υπάρχουν καλύτερες ομάδες στην Ευρωλίγκα αλλά και το ότι οι πράσινοι σαν σύνολο, αλλά και ατομικά δεν παίζουν το μπάσκετ που μπορούν. Με ποσοστό 30% στο τρίποντο δεν μπορείς να ελπίζεις σε τίποτα.

Ο Καλάθης απέχει παρασάγγες από το (διαστημικό) επίπεδο που έπαιζε πέρυσι, ο Λάνγκφορντ δεν μπορεί να γεμίσει τα παπούτσια του Μάικ Τζέϊμς, ο Λεκαβίτσιους μοιάζει να παίζει καλύτερα στο δύο, ο Λοτζέσκι έχει ήδη χάσει ματς λόγω τραυματισμών. Οι ψηλοί επίσης έχουν θέματα τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Δεν υπάρχει παίκτης που μπορεί να παίξει με πλάτη στο καλάθι, εκτός από τον Παπαπέτρου στο τρία και τον Βουγιούκα που δεν υπολογίζεται για «χοντρά» λεπτά.

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός έχει 4-3 στην Ευρωλίγκα, νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι οι πράσινοι έχουν ψηλό ταβάνι. Από την άλλη δεν μπορεί να κρύψει τις ανορθογραφίες στο χτίσιμο της ομάδας και η πιθανότητα να γίνουν αλλαγές παραμένει ισχυρή.

Και κάτι τελευταίο σε ότι αφορά τον Παναθηναϊκό. Όσοι βιαστούν να θεωρήσουν δεδομένο και να σχολιάσουν το άδειασμα του  Πασκουάλ σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μετά την λήξη του αγώνα πρέπει να προσέξουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα τους έρθει εξώδικο που θα τονίζει ότι πρόκειται για συκοφαντία διότι όταν ειπώθηκε ότι είναι θέμα προπονητή να ρολάρουν οι παίκτες που ίδιος επέλεξε, ήταν ξεκάθαρο ότι εννοούσε τον κόουτς του Ολυμπιακού που έχει αποτύχει σκόπιμα να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα, το τριφύλλι να μην πιέζεται αρκετά για να βελτιωθεί!   

Λάθος προσέγγιση

Πάμε τώρα στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Μπορεί ο καθένας να έλεγε το μακρύ του και το κοντό του για την εποχή Σφαιρόπουλου – καλή τύχη στην Μακάμπι κόουτς – μπορεί η ομάδα να έπαιζε συγκεκριμένο μπάσκετ στην επίθεση, αλλά τόσο εύκολα καλάθια σαν αυτά που δέχθηκε ο Ολυμπιακός στο τέταρτο δεκάλεπτο, δεν υπήρχε περίπτωση να τα δεις. Ένα απλό σκριν πάνω στην μπάλα έκανε ο Παναθηναϊκός μεταξύ γκαρντ και οι δύο (κοντοί) αμυνόμενοι δεν μπορούσαν ούτε να αλλάξουν, που είναι το πιο εύκολο.

ΜπλατΑν ο Ολυμπιακός θέλει να αλλάξει την μοίρα του και να μην φτάσει στο 0-5 στην Ευρωλίγκα με Μπάγερν και Ρεάλ θα πρέπει να παίξει άμυνα και προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει, ούτε σε ατομικό, αλλά και ούτε σε ομαδικό επίπεδο. Το σουτ μπορεί να είναι θέμα βραδιάς, θέμα ταλέντου και αυτά δεν τα έχουν όλοι, δεν υπάρχουν πάντα. Το να μπαίνουν, όμως όλοι, από τον Σπανούλη ως τον Βεζένκοφ, στο ματς αποφασισμένοι να μην χάσουν ούτε μισή φάση στο αμυντικό κομμάτι είναι θέμα θέλησης και περηφάνιας. 

Από εκεί και πέρα η παρέμβαση του Μπλατ στην χημεία της ομάδας και η «ανάμειξη» των παλιών με τους νέους παίκτες –τώρα που έχει περάσει ο μήνας του μέλιτος – έχει βάλει πολλούς σε μια φάση ανασφάλειας και αναζήτησης  αυτοπεποίθησης. Όταν ένας παίκτης δεν νιώθει σίγουρος, θα προσπαθήσει να παίξει safe, δεν θα πάρει ρίσκα, δεν θα πάρει ευθύνες. Πολλά από τα λάθη του Ολυμπιακού έγιναν γιατί κάποιος ήταν μόνος του αλλά δεν ήθελε να σουτάρει την μπάλα και έδινε στον διπλανό του την καυτή πατάτα.

Επίσης σε κάθε ματς οι Πειραιώτες βγάζουν διαφορετικά προβλήματα. Στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα δεν τα έβγαλαν πέρα με την πίεση των γηπεδούχων στην επανάληψη και είχαν μέγα θέμα με το αμυντικό ριμπάουντ. Στο χθεσινό ματς, ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να παίξει μια διαφορετική κομπίνα σε κάθε φάση και το transition παιχνίδι είχε μπει στο χρονοντούλαπο με αποτέλεσμα να παίζει πολύ αργά και να μην μπαίνει καλάθι παρά μόνο από τα high low των ψηλών.

Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχει η ίδια αστάθεια. Όταν ο Ζακ Λεντέι σουτάρει τρίποντο τα μικρά παιδιά που προσπαθούν να μάθουν την τεχνική του σουτ πρέπει να μην βλέπουν τηλεόραση. Χθες, όμως, ο Αμερικανός είχε 3/3 έξω από την γραμμή (και οι θεωρίες για την τεχνική μένουν για τα σεμινάρια) ενώ ήταν γενικά ο κορυφαίος τους Ολυμπιακού (Σε λιγότερο από 18 λεπτά έβαλε 20 πόντους με όλα μέσα και μόνο μία βολή άστοχη). Υποσημείωση: Ο φιλότιμος Ζακ, όσο και αν βελτιωθεί πέντε δεν μπορεί να παίξει…

Λεντέι ΛεντειΕνώ, λοιπόν, εμφανίστηκε ο Λεντέι, ο κατάκοπος Πρίντεζης είχε 3/10 βολές, ο Μάντζαρης δεν έκανε τίποτα στα 12 λεπτά που έπαιξε, το ίδιο και ο Βεζένκοφ, ενώ ο Τίμα είναι τόσο χαμένος στο παρκέ, ώστε δίνει την αίσθηση ότι έχει μια εβδομάδα στην ομάδα και γι’ αυτό δεν ξέρει ούτε τα συστήματα, ούτε το ρόλο του.

Ο Σπανούλης επίσης μοιάζει να μην πατάει καλά στα πόδια του και είναι πιθανό το πείραμα του κόουτς στο ματς με την Φενέρ είναι πιθανό να εξέλαβε ως «καψώνι»… 

Εχουμε την αίσθηση ότι πέρα από την ενίσχυση του ρόστερ με ένα ακόμη περιφερειακό θα βοηθούσε τον Ολυμπιακό και μια ειλικρινής συζήτηση στα αποδυτήρια πριν χαθεί τελείως η μπάλα, διότι αν η ομάδα δεν μείνει ενωμένη, το πρόγραμμα είναι τόσο δύσκολο, ώστε το 0-5 θα είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστεί η διοίκηση στη συνέχεια…

Αντί επιλόγου: Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι δύο μεγάλοι του ελληνικού αθλητισμού δεν είναι πλέον οι κυρίαρχοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι πάντες, τόσο μικρότερο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να επιστρέψουν στο κορυφαίο επίπεδο. Το ποιος είναι πρώτος στο χωριό ενδιαφέρει μόνο τους φανατικούς…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Άστον Βίλα: Η ενημέρωση του Έμερι για τους τραυματισμούς των Τίλεμανς – Μαρτίνες και η ατάκα του για Ολυμπιακό

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται άπαντες στην Άστον Βίλα για την κατάσταση των τραυματιών Τίλεμανς και Εμιλιάνο Μαρτίνες ενόψει του πρώτου ημιτελικού με τον Ολυμπιακό, ματς που χαρακτήρισε δύσκολο ο Έμερι μετά την ισοπαλία (2-2) με την Τσέλσι

Ολυμπιακός: Προχωρημένες συζητήσεις με τον Ροντινέι για νέο συμβόλαιο, σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους

Ολυμπιακός και Ροντινέι βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές για την πρόωρη επέκταση στη συνεργασία τους, όπως αναφέρουν οι Βραζιλιάνοι σε σχετικό ρεπορτάζ τους στο οποίο εμπλέκουν και τη Φλαμένγκο

Πόρτο: Ο Αντρέ Βίλας Μπόας νέος πρόεδρος των Δράκων, αυτά ισχύουν για Κάρμο και Κονσεϊσάο

Η ιστορική αλλαγή προέδρου στην Πόρτο έπειτα από 42 χρόνια αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές από το καλοκαίρι, με το μέλλον του Σέρτζιο Κονσεϊσάο να βρίσκεται στον «αέρα» και την υπόθεση Κάρμο να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο για τον Ολυμπιακό