19.8 C
Athens

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία (στο ελληνικό μπάσκετ)!

Όσο ο Ολυμπιακός ήταν άκρως ανταγωνιστικός, έβρισκε «τοίχο» στις αδιανόητες αποφάσεις των διαιτητών, μέχρι που τελικά πήρε απόφαση ότι δεν πρόκειται να φύγει νικητής κι έτσι παρέδωσε τα όπλα...

Ο Παναθηναϊκός νίκησε για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες τον Ολυμπιακό, παίρνοντας το πρώτο διαθέσιμο πλεονέκτημα για την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Για να συμβεί βέβαια αυτό, χρειάστηκε ειδικά στο πρώτο ημίχρονο τη σκανδαλώδη «συμπαράσταση» των γνωστών και μη εξαιρετέων. Το μπασκετικό «Πολυτεχνείο» είναι από χρόνια νεκρό…

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καλά για τις δύο ομάδες, με τους αιώνιους να έχουν ρητές εντολές για συνέπεια στα αμυντικά τους καθήκοντα. Είδαμε αρκετά άστοχα σουτ εντός και εκτός ρακέτας, ενώ παρατηρήθηκαν πολλά φάουλ με τις δύο ομάδες να βρίσκουν συχνά-πυκνά «σίδερο» από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Η πρώτη περίοδος τελείωσε με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκιστ, και το τελικό 15-14 να είναι ενδεικτικό της επιθετικής ένδειας των ομάδων. Το ίδιο σκηνικό και στη δεύτερη περίοδο, με λιγοστή βελτίωση στην επιθετική λειτουργία Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, με τους φιλοξενούμενους να βλέπουν τον Ζακ ΛεΝτέι σε εξαιρετική μέρα, με 3 τρίποντα, να κρατά τον Ολυμπιακό μέσα στο παιχνίδι.

Το ιδιαίτερα χαμηλό σκορ στο ημίχρονο (32-39), προμήνυε ένα δεύτερο μέρος με αρκετό μπασκετικό «ξύλο». Και κάπως έτσι εξελίχθηκε η ιστορία στο ΟΑΚΑ, με την τρίτη να είναι και η πιο παραγωγική περίοδο με συνολικά 55 πόντους. Ο Παναθηναϊκός είχε μια σχετική κυριαρχία στο παιχνίδι, παίρνοντας διαφορά μέχρι και 10 πόντων στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου. Όμως, ο Ολυμπιακός σταδιακά μείωσε τη διαφορά χωρίς ποτές όμως να επιστρέψει στο προβάδισμα, με τη πλάστιγγα να γέρνει τελειωτικά στη τελευταία περίοδο.

Στη τελευταία περίοδο, ο Ολυμπιακός έδειξε τα γνωστά σημάδια κατάρρευσης των τελευταίων παιχνιδιών, ενώ ο Παναθηναϊκός με τον Παππά σε εξαιρετική μέρα να ανεβάζει τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, να παίρνει ψυχολογία και να τελειώνει το παιχνίδι.

Βέβαια, στο ίδιο έργο θεατές για μία ακόμα φορά στο ΟΑΚΑ, με τους διαιτητές και με… ηγέτη τον Αναστόπουλο να διευθύνουν «μαεστρικά», φορτώνοντας συγκεκριμένους παίκτες με φάουλ. Σε μια απλή διαμαρτυρία του Μιλουτίνοφ, δόθηκε χωρίς λόγο τεχνική ποινή, ενώ ακολούθησε ακόμα μια στον Ντέιβιντ Μπλατ πάλι για διαμαρτυρία. Παράλληλα, ο ΛεΝτέι που ξεχώρισε για τους φιλοξενούμενους φορτώθηκε από τα μέσα τις τρίτης περιόδου με 4 φάουλ, σκηνικό ανάλογο με αυτό του Μιλουτίνοφ πέρυσι για όσους θυμούνται.

Για να συνεχίσουμε στα καθαρά μπασκετικά, το παιχνίδι κρίθηκε στα 9 παραπάνω δίποντα του Παναθηναϊκού σε μόλις 5 παραπάνω προσπάθειες. Επίσης, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ εκμεταλλεύτηκε τα φτηνά λάθη των φιλοξενούμενων και μάλιστα δεν έχασε στο επιμέρους σκορ σε καμία περίοδο.

Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα αναδείχθηκε ο Νίκος Παππάς με 24 πόντους-3 ασίστ και μια καταπληκτική εμφάνιση, ενώ για τον Ολυμπιακό ο Ζακ ΛεΝτέι ξεχώρισε με 20 πόντους και μια τρομερή φάση με tomahawk κάρφωμα.

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 32-29, 55-51, 79-70

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Παππάς 24, Παπαπέτρου 5, Καλάθης 7, Λάσμε 4, Τόμας 10, Λάνγκφορντ 11, Λοτζέσκι 1, Γκιστ 9, Βουγιούκας 2, Μήτογλου 2, Αντετοκούνμπο 4, Λεκαβίτσιους.

Ολυμπιακός (Μπλατ): ΛεΝτέι 20, Πρίντεζης 11, Σπανούλης 9, Μιλουτίνοφ 6, Παπανικολάου 1, Γκος 9, Βεζένκοφ, Τολιόπουλος, Μπόγρης 2, Μάντζαρης, Στρέλνιεκς 2, Τίμα 10.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς