21.5 C
Athens

Ενταση στα Εξάρχεια και στη Λ. Αλεξάνδρας – Μολότοφ, χημικά και 8 προσαγωγές (pics, video)

Σε δύο μέτωπα η ένταση • Αντιεξουσιαστές ανέβηκαν στην ταράτσα του Πολυτεχνείου και πετούν πέτρες και μολότοφ, ενώ άλλη ομάδα βρίσκεται στα γύρω στενά

Ενώ η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε να συμβεί το παραμικρό, μόλις έπεσε η νύχτα οι γνωστοί-άγνωστοι στα Εξάρχεια, ανέλαβαν δράση.

Οι άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Τοσίτσα, στα Εξάρχεια. Παράλληλα, άτομα που βρίσκονταν στην πορεία έφυγαν μέσα από τους δρόμους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με προορισμό επίσης τα Εξάρχεια και περνώντας από τη ΓΑΔΑ δημιουργήθηκε ένταση, καθώς πέταξαν μολότοφ.

Στο ύψος του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έγινε από τους αστυνομικούς χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε και ρίψη μιας χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για οκτώ προσαγωγές.

Την ίδια ώρα, μέσα στο Πολυτεχνείο εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά άτομα (50-100 περίπου), ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο.

Oι νεαροί επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα, ενώ από την άλλη οι αστυνομικοί επιχειρούν να μη τους το επιτρέψουν και να τους ξανακλείσουν μέσα στο Πολυτεχνείο.

Αντιεξουσιαστές έχουν ανεβεί στην ταράτσα του κτιρίου Αβέρωφ στο Πολυτεχνείο και εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Παράλληλα, άλλοι νεαροί βρίσκονται στα γύρω στενά. Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός μολότοφ που έχει εκτοξευθεί.

Παράλληλα, διαλύουν όσα οδοφράγματα έχουν φτιάξει. Το κατάφεραν στο χώρο έξω από το Πολυτεχνείο, αλλά όχι και στην πάνω πλευρά της πλατείας. Εκεί βρίσκονται όσοι έρχονται από την πορεία και προσπαθούν να προσεγγίσουν το Πολυτεχνείο, για να ενωθούν με τους αντιεξουσιαστές που βρίσκονται μέσα στο κτίριο Αβέρωφ. Οι αστυνομικοί έχουν ακροβολιστεί με στόχο να μην τους επιτρέψουν να ενωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλαϊνές πύλες του Πολυτεχνείου παραμένουν ανοιχτές.

Στην αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε η πορεία

Στην αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου χωρίς να συμβούν παρατράγουδα.

Πριν λίγη ώρα, ομάδα διαδηλωτών έκαψαν μία αμερικανική σημαία ως ένδειξη διαμαρτυρίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του φασισμού.

Αριστερές συλλογικότητες, φορείς και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και αντιφασιστικές οργανώσεις ανέβηκαν την οδό Βασιλίσσης Σοφίας με πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Λίγο νωρίτερα, έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973, όπως συνηθίζεται, με το κλείσιμο των θυρών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς