Αποστολή στη Γερμανία: Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος

 

Στην αρχή ήταν το Mokka. Όταν οι σχεδιαστές της Opel αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα εκτεταμένο facelift του γερμανικού SUV, προσέθεσαν στο όνομά του και το γράμμα «Χ». Έγινε, λοιπόν, Mokka X. Ήταν το πρώτο «παιδί» μιας νέας, περιπετειώδους «οικογένειας» για την Opel. Μιας οικογένειας με έντονες off road ανησυχίες.

Λίγους μήνες αργότερα ήρθε και το δεύτερο μέλος της, με διαστάσεις μικρότερες από του Mokka X. Το όνομά του, Crossland X. Σαφώς πιο «απλό» ως προς τη γενικότερη φιλοσοφία του, όμως με καινοτομίες σημαντικές, μιας και ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Opel με στάνταρ το σύστημα On Star στον εξοπλισμό του.

Κι εδώ και περίπου εννέα μήνες η «οικογένεια Χ» της Opel συμπληρώθηκε, με την έκευση και του «μεγάλου αδελφού», του Grandland X. Του πρώτου αυτοκινήτου που προέκυψε έπειτα από την εξαγορά της Opel από το Group PSA, μιας και μοιράζεται πολλά μηχανικά μέρη με το Peugeot 3008.

Παρά τη δεδομένη εμπορική επιτυχία των τριών μοντέλων, η Opel δεν εφησυχάζει. Κι όταν κάνουμε λόγο για εμπορική επιτυχία, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: η Opel είναι Νο1 μάρκα στην Ευρώπη στην κατηγορία SUV B, από Ιανουάριο έως Απρίλιο, ο ένας στους τέσσερις αγοραστές Opel στη Γερμανία επιλέγει μοντέλο της X-Family, σχεδόν τις 900.000 μονάδες έχουν φτάσει οι παραγγελίες για το Opel Mokka X με τις 125.000 απ’ αυτές να είναι Crossland X, την ώρα που η γκάμα διατίθεται με κινητήρες που ήδη πληρούν το πρότυπο Euro 6d-TEMP!

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία ήδη να οδηγήσουμε όλους τους και νούριους κινητήρες που λανσάρει η Opel στα τρία μοντέλα της «οικογένειας Χ». Πρόκειται για ένα νέο μηχανικό σύνολο πετρελαίου με χωρητικότητα 1,5 λίτρα, απόδοση 130 ίππους και εξαιρετικά ραφιναρισμένη λειτουργία, έναν νέο κινητήρα βενζίνης 1,4 λίτρων με απόδοση 120 ίππους που αντικαθιστά τον ατρομσφαιρικό 1.600άρη των 115 ίππων, καθώς και για τον αναβαθμισμένο turbo των 1,2 λίτρων με τους 130 ίππους, ο οποίος βραβεύτηκε για τέτατρτη συνεχή χρονιά ως «κινητήρας της χρονιάς».

Οι δύο νέοι κινητήρες εξείχθηκαν από την Opel και τοποθετούνται σε όλη τη γκάμα των μοντέλων του Group PSA (Opel, Vauxhall, Peugeot, Citroen, DS). Όπως έχουμε ήδη περιγράψει, τα τρία μοντέλα διαθέτουν κλασικά χαρακτηριστικά Opel όπως κορυφαία συνδεσιμότητα, άνετα καθίσματα, ένα υψηλό επίπεδο στοιχείων ασφάλειας και καινοτόμες αλλά προσιτές τεχνολογίες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό τους. Οι περισσότεροι από τους κινητήρες που διατίθενται για τα μέλη της X-Family ήδη πληρούν το αυστηρό πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d-TEMP. Εκτός του ότι περιορίζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, επίσης προσφέρει στους πελάτες ξεγνοιασιά, καθώς είναι σχεδόν απίθανο κάποιο από αυτά τα οχήματα να υπαχθεί σε περιορισμούς της κυκλοφορίας σε αστικά κέντρα.

Δεδομένης της  αυξανόμενης δημοτικότητας των SUV και της μέχρι τώρα επιτυχίας των τριών μοντέλων, η Opel επιθυμεί να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη ιστορία και τα επόμενα χρόνια. Επομένως, το γεγονός ότι οι περισσότεροι κινητήρες που διατίθενται για τα μέλη της X-Family πληρούν το πρότυπο Euro 6d-TEMP είναι μόνον η αρχή. Σε επόμενο στάδιο, το Grandland X θα γίνει το πρώτο Opel που θα προσφέρεται σε plug-in υβριδική έκδοση και, κατά συνέπεια, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική εξηλεκτρισμού της εταιρίας. Το Grandland X PHEV θα φύγει από τη γραμμή παραγωγής του Eisenach μέχρι το 2020.