28 C
Athens

Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για τις απαιτήσεις Σεφερλή στο «Ζητείται ψεύτης» (video)

Τι ζητούσε για τη μαρκίζα, ποιον όρο δεν τήρησε • Tι λέει η σύμβουλος της θεατρικής επιχείρησης, Κατερίνα Γκαγκάκη • Γουλιελμάκη: Με αφήνουν μέσα στα Χριστούγεννα χωρίς δουλειά με ένα παιδί • Σιγή ιχθύος από τον Μάρκο Σεφερλή

Το παρασκήνιο της ματαίωσης της παράστασης «Ζητείται ψεύτης» φαίνεται πως είναι πλούσιο και συνεχώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία. Από την απόλυτη ανατροπή, όταν στην αρχή όλοι πίστευαν ότι ο «ριγμένος» είναι ο Μάρκος Σεφερλής, μέχρι την αποκάλυψη ότι τελικά είναι ο ίδιος με τις απαιτήσεις του που οδήγησε τις Θεατρικές Σκηνές να προχωρήσουν στη ματαίωση της παράστασης υπάρχει μεγάλη απόσταση και 24 ηθοποιοί που μένουν άνεργοι.

Με τις περισσότερες δουλειές να έχουν ήδη κλείσει, οι ίδιοι να έχουν αρνηθεί προτάσεις που τους έγιναν, εκείνες τις θέσεις να έχουν τελικά καλυφθεί από άλλους και οι ίδιοι να μένουν στον «αέρα» ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η παράσταση «Ζητείται Ψεύτης» προωθήθηκε τον περασμένο Απρίλιο για να ανέβει στο Παλλάς. Έγινε η πρόταση στον Μάρκο Σεφερλή και είχε σαφή στόχο. Να προκαλέσει ντόρο, αφού θα έπαιζε σε κάτι διαφορετικό απ’ όσα έχει κάνει στην καριέρα του τα τελευταία 12-13 χρόνια. Μακριά από Δελφινάριο και επιθεωρήσεις.

Ο ίδιος όλο το καλοκαίρι έλεγε πως βλέπει αυτή την παράσταση ως μια ευκαιρία για να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα. Εκ του αποτελέσματος όμως αποδείχτηκε ότι δεν είχε ακριβώς αυτό στο μυαλό του.

Με παρέμβαση της στο «Πρωινό» της Φαίης Σκορδά, η Κατερίνα Γκαγκάκη επικοινωνιακή σύμβουλος των Θεατρικών Σκηνών, περιέγραψε τι συμφωνήθηκε με τον Μάρκο και τι αθετήθηκε. Μέσα στο καλοκαίρι είχε γίνει μια συμφωνία, ένα προσύμφωνο, χωρίς υπογραφές, μόνο με λόγο. Ο Μάρκος να μην κάνει παραστάσεις Δεκέμβριο-Ιανουάριο για να μπει στο πετσί του ρόλου και για να μπορέσουν επικοινωνιακά να μεταστρέψουν την εικόνα που έχει για εκείνον το κοινό.

Εκείνος με τη σειρά του ζήτησε ένα ποσό ως εγγύηση, επειδή δεν θα έκανε παραστάσεις στο Περοκέ. Ζήτησε επίσης μια χάρη: Να ανεβάσει παιδικό θέατρο για λίγες παραστάσεις. Κάτι που έγινε δεκτό, σύμφωνα με την κ. Γκαγκάκη. Από την 1η Αυγούστου που έγινε η συγκεκριμένη συζήτηση μέχρι πριν ένα μήνα όλα έβαιναν καλώς.

Τότε προέκυψαν νέες απαιτήσεις που αθετούσαν τις όποιες συμφωνίες. Πιο συγκεκριμένα, ο Μάρκος Σεφερλής ζήτησε μεγαλύτερο ποσό (γίνεται λόγος για 50.000 ευρώ) και μάλιστα προκαταβολικά. Ζήτησε, επίσης, να μπει το πρόσωπό του στη μαρκίζα και να φτιαχτεί και ξεχωριστή αφίσα μόνο με εκείνον.

Επιπλέον, στην πορεία αποδείχτηκε ότι δεν θα ανέβαζε παιδικό θέατρο για λίγες μόνο παραστάσεις. Σχεδίαζε να ανεβάσει 40 παραστάσεις στο Περοκέ με το παιδικό θέατρο με πρωταγωνιστή τον ίδιο και για το λόγο αυτό απαίτησε να γίνονται οι πρόβες για το «Ζητείται Ψεύτης» στο Παλλάς μόνο το πρωί.

Κι όλα αυτά όταν από τους υπόλοιπους ηθοποιούς είχε ζητηθεί να μην κάνουν κάποια άλλη δουλειά ώστε να είναι διαθέσιμοι για τις πρόβες της παράστασης που θα ξεκινούσαν δύο μήνες πριν (η παράσταση θα ανέβαινε τον Φεβρουάριο του 2019).

Λέει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Γκαγκάκη:

«Η παράσταση αυτή ξεκίνησε να προετοιμάζεται από την περασμένη άνοιξη και οι Θεατρικές Σκηνές «έφαγαν πολύ ξύλο» γιατί θεωρήθηκε ανατρεπτική κίνηση. Η συμφωνία ήταν πολύ συγκεκριμένη, υπήρχαν προσύμφωνα με τους ηθοποιούς. Την 1η Αυγούστου έγινε ένα ραντεβού όπου ζητήθηκαν διαφορετικά δεδομένα από τον Μάρκο Σεφερλή.

Είχε συμφωνήσει απόλυτα στο να απέχει θεατρικά μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να αλλάξει η εικόνα και να αυξηθεί η προσδοκία γι’ αυτό το οποίο θα παίξει και αμέσως μετά υπήρξαν κάποια νέα οικονομικά ζητούμενα, τα οποία έγιναν δεκτά. Μετά τις διακοπές προχωρήσαμε στη φωτογράφιση κι εκεί ξεκίνησε μία ιστορία λίγο περίεργη, η οποία αφορούσε τη μαρκίζα.

Το πιο βασικό ήρθε πριν από μερικές μέρες και έλεγε ότι θα γίνουν 40 κανονικές παραστάσεις στο θέατρό του μέσα στα Χριστούγεννα -είχε αναφέρει ότι ενδεχομένως θα κάνει μια παιδική Χριστουγεννιάτικη, το οποίο και επιτρέψαμε- και ερχόταν σε άμεση αντίθεση με αυτό που είχαμε πει για το τι θα κάνουμε για να αλλάξουμε την εικόνα του. Στο τελευταίο 20ημερο δεν συμφώνησε κανείς με κανέναν.

Τα δεδομένα ήταν 3: Το ένα ήταν ότι θα γίνει κανονική παράσταση το οποίο εγώ επικοινωνιακά μπορώ να σου πω ότι είναι τερατώδες. Το δεύτερο ήταν ότι υπάρχει θέμα μαρκίζας ξεκάθαρα. Οι μαρκίζες στο Παλλάς έχουν συγκεκριμένη αισθητική και χαρακτήρα κι έχουμε φέρει συγκεκριμένη εταιρεία γι’ αυτό. Ο στόχος δεν ήταν να προτασσόταν το όνομα του πρωταγωνιστή, αλλά το έργο, ο δημιουργός, ο Δημήτρης Ψαθάς κ.ο.κ.

Υπάρχει ξεκάθαρο ζητούμενο στις φωτογραφήσεις και τη μαρκίζα να είναι ένα το πρόσωπο. Και τρίτο, υπήρξε ένα άλλο οικονομικό ζητούμενο, το οποίο ήταν προκαταβολή των εγγυητικών ποσών. Οι ειδήμονες ισχυρίστηκαν ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί».

Γουλιελμάκη: Με αφήνουν ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα χωρίς δουλειά και με ένα παιδί

Μετά την τηλεφωνική παρέμβαση της Γκαγκάκη ακολούθησε η Βάσω Γουλιελμάκη, μία από τα μέλη του θιάσου.

«Με τον κύριο Σεφερλή δεν έχω πάρε-δώσε. Με την παραγωγή έχω υπογράψει. Δεν με αφορά για ποιο λόγο έγινε αυτό και ποιος φταίει. Με αφορά ότι έχω κλείσει μια δουλειά εδώ κι 7 μήνες. Πρέπει να είσαι τυχερός ως ηθοποιός να ξέρεις πού θα παίξεις 7 μήνες πριν.  Σε αυτό το διάστημα είχα 7 προτάσεις, η τελευταία την περασμένη Παρασκευή στο 8 Γυναίκες Κατηγορούνται. Είπα “ευχαριστώ πολύ σε 20 μέρες αρχίζω τις πρόβες μου στο Ζητείται Ψεύτης”».

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, εγώ τι σοκ έχω υποστεί. Με αφήνουν έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα χωρίς δουλειά και με ένα παιδί. Δεν με αφορά καθόλου αν θέλει ο ένας ή ο άλλος. Με αφορά η απόφαση που παίρνει κάποιος να αφήσει κάποιους ανθρώπους χωρίς δουλειά».

Σιγή ιχθύος από τον Μάρκο Σεφερλή

Oλο αυτό το διάστημα μιλούν όλοι εκτός από τον ίδιο τον Μάρκο Σεφερλή που τηρεί σιγήν ιχθύος. Μόνο από το περιβάλλον του διοχετεύτηκε σε πρωινή εκπομπή ότι δεν αθέτησε καμία συμφωνία, γιατί δεν είχε υπογραφεί συμβόλαιο με συγκεκριμένους όρους.

Ωστόσο, η σύζυγός του Έλενα Τσαβαλιά φρόντισε να εκφράσει δημόσια τη στήριξή της στον σύζυγό της.

Η ηθοποιός λοιπόν, ανέβασε κοινή τους selfie και σημείωσε με νόημα:

«Έτσι… γιατί σ’ αγαπώ…

για την καλοσύνη της ψυχής σου

για την ειλικρίνειά σου

για την ευθύτητά σου

για τη δεύτερη σκέψη που ΔΕΝ κάνεις ποτέ (ενώ θα έπρεπε!)

Μείνε αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που είσαι και άσε τους άλλους να κατεβάζουν τα μάτια όταν σε συναντούν!»

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς